Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki z czekoladą i kruszonką

  • 5 lipca 2021
muffinki z czekoladą i kruszonką
muffinki z czekoladą i kruszonką
Total
34
Shares
2
0
32

Muffinki z czekoladą i kruszonką

Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…  Idealne na śniadanie, drugie śniadanie i w sumie to na każdą porę dnia.
muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.

Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie warto ich pomijać.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 60-80%.

Masło do kruszonki powinno być zimne, prosto z lodówki.

Muffinki piekłam w aluminiowych foremkach, wcześniej wysmarowanych tłuszczem. Można użyć formy na muffinki i papilotek.

Pieczenie zajmuje ok. 30 minut, pieczemy do suchego patyczka. Jeśli robicie muffinki w niewielkich papilotkach to warto sprawdzić już po 25 minutach czy są upieczone.

Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu (a nawet jeszcze trochę ciepłe), ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej

muffinki z czekoladą i kruszonką

Smacznego!

muffinki z czekoladą i kruszonką

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku.
Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka (w tepm. pokojowej)
  • 200 g kefiru (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 60 g masła
  • 80 ml octu jabłkowego (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g czekolady

Składniki na kruszonkę

  • 60 g masła (zimnego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść szybko składniki do powstania sypkiej kruszonki. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania muffinek.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Do garnuszka wlać olej, włożyć masło i podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, odłożyć. Czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
  • Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, następnie wlać kefir, wystudzony tłuszcz i ocet. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • Mieszankę mąki przesiać do mokrych składników, wymieszać do połączenia składników.
  • Wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę i wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto nałożyć do papilotek, do ¾ wysokości. Posypać obficie kruszonką wyjętą z lodówki.
  • Muffinki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami są puszyste i delikatne. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
34
Shares
Udostępnij 2
Przypnij 32
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kefir
  • ocet jabłkowy
Poprzedni artykuł
czekoladowe galette z czeresniami
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowe galette z czereśniami

  • 3 lipca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

  • 8 lipca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności