Muffinki z czekoladą i kruszonką

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.
Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie warto ich pomijać.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 60-80%.
Masło do kruszonki powinno być zimne, prosto z lodówki.
Muffinki piekłam w aluminiowych foremkach, wcześniej wysmarowanych tłuszczem. Można użyć formy na muffinki i papilotek.
Pieczenie zajmuje ok. 30 minut, pieczemy do suchego patyczka. Jeśli robicie muffinki w niewielkich papilotkach to warto sprawdzić już po 25 minutach czy są upieczone.
Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.
Muffinki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu (a nawet jeszcze trochę ciepłe), ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
Czekoladowe muffinki z czereśniami są puszyste i delikatne. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.