Mocno czekoladowe ciasto bananowe
Mocno czekoladowe, bezglutenowe (choć wychodzi pysznie także z mąką pszenną) ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Jest mięsiste, wilgotne, lepkie i bardzo aromatyczne. Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych z bananami. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub w keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać je czekoladą i posypać wiórkami. Zapraszam gorąco po przepis!

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka bezglutenowa – Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej. W obu wersjach ciasto jest bardzo smaczne.
Wiórki kokosowe – Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także już odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta kokosowa.
Można użyć gotowej mąki kokosowej, jednak ja zawsze mielę samodzielnie. Mam wrażenie, że gotowa jest bardziej sucha i mniej aromatyczna.
Cukier kokosowy – można zastąpić brązowym cukrem. Cukier kokosowy ma bardziej karmelowy posmak i wzbogaca smak ciasta.
Czekolada do ciasta – najlepiej gorzka między 60-80%.
Do polewy użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej w proporcji pół na pół.
Przepis na tortownicę 18-20 cm.
- Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy 18 cm, trzeba wyłożyć boki tortownicy papierem tak, aby wystawał on nieco ponad rant. Ciasto sporo rośnie. Trzeba je piec także nieco dłużej, tak 5-10 minut. Kontrolujcie je patyczkiem.
Wpis został zaktualizowany dnia: 25.01.2025, przepis nie został zmieniony.

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - przechowywanie
Ciasto bananowe można przechowywać w temperaturze pokojowej. Może pozostać w tortownicy zabezpieczone folią lub w pojemniku spożywczym. Spożyć do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na ciasto bananowe mocno czekoladowe:

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 3 banany (mocno dojrzałe; ok. 600 g ze skórką)
- 120 g mąki bezglutenowej*
- 120 g mielonych wiórków kokosowych
- 40 g kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Na wierzch
- 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej i gorzkiej pół na pół)
- garść wiórków do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
- Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
- W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka, cukier i dobrze wymieszać. Do bananów powoli wlać ostudzone masło z czekoladą, ciągle energicznie mieszając.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć na chwilę, aby ostygła i nieco zgęstniała, następnie polać nią ciasto i rozsmarować. Całość posypać wiórkami kokosowymi.