Mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz,  gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać czekoladą.

mocno czekoladowe ciasto bananowe a

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka bezglutenowa Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej.

Wiórki kokosowe – Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także już odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta kokosowa.

Można użyć gotowej mąki kokosowej, jednak ja zawsze mielę samodzielnie. Mam wrażenie, że gotowa jest bardziej sucha i mniej aromatyczna.

Cukier kokosowy – można zastąpić brązowym cukrem. Cukier kokosowy ma bardziej karmelowy posmak i wzbogaca smak ciasta.

Czekolada – najlepiej gorzka między 60-80%.

Przepis na tortownicę 18-20 cm.

mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - przechowywanie

Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią. Spożyć do 3 dni.

mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a
Smacznego!
mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie,lepkie i bardzo aromatyczne.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 g mąki bezglutenowej
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g kakao
  • 3 banany (mocno dojrzałe)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na wierzch

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść wiórków do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier, którym wyłożone są boki formy powinien wystawać ok 2 cm ponad rant.
  • W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i wymieszać gdy się rozpuści.
  • Do masy maślano-czekoladowej wsypać cukier kokosowy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Można zamieszać od czasu do czasy by cukier bardziej się rozpuścił.
  • Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
  • W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać dobrze. Do bananów wlać ostudzone masło z czekoladą i ponownie wymieszać.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i dobrze wszystko połączyć.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.

MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ (BEZGLUTENOWE)

Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

1 komentarz

Ilka 4 lutego 2024 - 12:45

5 gwiazdek
Rewelacja. Dałam mniej cukru, i przełożyłam własnym dżemem wiśniowym. Dzięki

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo