Mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe, bezglutenowe (choć wychodzi pysznie także z mąką pszenną) ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Jest mięsiste, wilgotne, lepkie i bardzo aromatyczne. Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych z bananami. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz,  gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub w keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać je czekoladą i posypać wiórkami. Zapraszam gorąco po przepis!
ciasto bananowe mocno czekoladowe bezglutenowe

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka bezglutenowa Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej. W obu wersjach ciasto jest bardzo smaczne.

Wiórki kokosowe – Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także już odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta kokosowa.

Można użyć gotowej mąki kokosowej, jednak ja zawsze mielę samodzielnie. Mam wrażenie, że gotowa jest bardziej sucha i mniej aromatyczna.

Cukier kokosowy – można zastąpić brązowym cukrem. Cukier kokosowy ma bardziej karmelowy posmak i wzbogaca smak ciasta.

Czekolada do ciasta – najlepiej gorzka między 60-80%.

Do polewy użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej w proporcji pół na pół.

Przepis na tortownicę 18-20 cm.

  • Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy 18 cm, trzeba wyłożyć boki tortownicy papierem tak, aby wystawał on nieco ponad rant. Ciasto sporo rośnie. Trzeba je piec także nieco dłużej, tak 5-10 minut. Kontrolujcie je patyczkiem.
Wpis został zaktualizowany dnia: 25.01.2025, przepis nie został zmieniony.
ciasto bananowe mocno czekoladowe

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - przechowywanie

Ciasto bananowe można przechowywać w temperaturze pokojowej. Może pozostać w tortownicy zabezpieczone folią lub w pojemniku spożywczym. Spożyć do 3 dni.

ciasto bananowe mocno czekoladowe

Smacznego!

Przepis na ciasto bananowe mocno czekoladowe:

mocno czekoladowe ciasto bananowe

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto bananowe, pyszne, wilgotne i bezglutenowe.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 banany (mocno dojrzałe; ok. 600 g ze skórką)
  • 120 g mąki bezglutenowej*
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na wierzch

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej i gorzkiej pół na pół)
  • garść wiórków do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
  • W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka, cukier i dobrze wymieszać. Do bananów powoli wlać ostudzone masło z czekoladą, ciągle energicznie mieszając.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć na chwilę, aby ostygła i nieco zgęstniała, następnie polać nią ciasto i rozsmarować. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

WSKAZÓWKI

*Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej. W obu wersjach ciasto jest bardzo smaczne.
Słowo kluczowe banany, bez glutenu, ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto bananowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao, wiórki kokosowe

Zobacz także:

ciasteczka bananowo-czekoladowe bezglutenowe
ciasteczka bananowo-czekoladowe bezglutenowe
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
4
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x