Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie karmelowe jabłuszko

  • 30 września 2020
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a
Total
122
Shares
0
0
122

Przepis na to ciasto jest wynikiem mojego eksperymentu, który jak najbardziej się udał. Brownie karmelowe jabłuszko, to połączenie mocno czekoladowego brownie z jabłkami i sosem śmietankowo-krówkowym. Wyszło naprawdę pyszne i już w trakcie robienia zdjęć ubywało kawałków. Ciasto jest ciężkie, aromatyczne i mokre, następnego dnia jeszcze smaczniejsze.

Składniki na ciasto (kwadratowa forma 18x18cm):

– 200 g gorzkiej czekolady (min. 60 %)

– 150 g masła

– 140 g cukru brązowego

– 3 jajka

– 120 g mąki

– 2 łyżki kakao

Składniki na mus jabłkowy:

– 2 duże jabłka ( ok. 650 gram przed obraniem i krojeniem)

– 100 g krówek kruchych

– 100 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:

Przygotować karmelowy mus z jabłek.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, następnie zmiksować blenderem na mus. Na patelnie wyłożyć mus z jabłek i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż woda która wypłynie zredukuje się, a jabłka będą uduszone (zajmie to ok. 10-15 minut, w zależności od odmiany jabłek).

W tym czasie do małego garnuszka wlać śmietankę i pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż krówki rozpuszczą się i powstanie jednolity sos.

Wlać karmelowy sos do musu z jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Przygotować ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści wymieszać i odstawić do ostudzenia.

W dużej misce dobrze wymieszać jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z kakao i połączyć wszystkie składniki. Następnie, ciągle mieszając wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i na wierzch wyłożyć przygotowany mus z jabłek. Widelcem porobić zygzaki z ciasta i musu. Ciasto jest dosyć gęste, robiąc zygzaki należy pamiętać by nie zgarniać widelcem ciasta z samego dna.

Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka, w tym przypadku patyczek może być mokry od jabłek, jednak nie powinno na nim być surowego ciasta). Wystudzić w formie.

Smacznego!

 

brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a

Zobacz także:

brownie ze śliwkami i białą czekoladą

Brownie ze śliwkami i białą czekoladą

Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!

brownie z czekoladową bezą i malinami

Brownie z czekoladową bezą i malinami

Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

Obserwuj Chocololo na:

Instagram

Pinterest

Total
122
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 122
Tweet 0
Podobne składniki
  • jabłka
  • krówki
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
gofry czekoladowe
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Gofry czekoladowe

  • 28 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
mocno czekoladowe ciasto bananowe 1
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Mocno czekoladowe ciasto bananowe

  • 2 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.