Strona główna PRZEPISYBROWNIE Brownie karmelowe jabłuszko

Brownie karmelowe jabłuszko

przez Joanna | Chocololo
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a

Przepis na to ciasto jest wynikiem mojego eksperymentu, który jak najbardziej się udał. Brownie karmelowe jabłuszko, to połączenie mocno czekoladowego brownie z jabłkami i sosem śmietankowo-krówkowym. Wyszło naprawdę pyszne i już w trakcie robienia zdjęć ubywało kawałków. Ciasto jest ciężkie, aromatyczne i mokre, następnego dnia jeszcze smaczniejsze.

Składniki na ciasto (kwadratowa forma 18x18cm):

– 200 g gorzkiej czekolady (min. 60 %)

– 150 g masła

– 140 g cukru brązowego

– 3 jajka

– 120 g mąki

– 2 łyżki kakao

Składniki na mus jabłkowy:

– 2 duże jabłka ( ok. 650 gram przed obraniem i krojeniem)

– 100 g krówek kruchych

– 100 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:

Przygotować karmelowy mus z jabłek.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, następnie zmiksować blenderem na mus. Na patelnie wyłożyć mus z jabłek i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż woda która wypłynie zredukuje się, a jabłka będą uduszone (zajmie to ok. 10-15 minut, w zależności od odmiany jabłek).

W tym czasie do małego garnuszka wlać śmietankę i pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż krówki rozpuszczą się i powstanie jednolity sos.

Wlać karmelowy sos do musu z jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Przygotować ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści wymieszać i odstawić do ostudzenia.

W dużej misce dobrze wymieszać jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z kakao i połączyć wszystkie składniki. Następnie, ciągle mieszając wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i na wierzch wyłożyć przygotowany mus z jabłek. Widelcem porobić zygzaki z ciasta i musu. Ciasto jest dosyć gęste, robiąc zygzaki należy pamiętać by nie zgarniać widelcem ciasta z samego dna.

Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka, w tym przypadku patyczek może być mokry od jabłek, jednak nie powinno na nim być surowego ciasta). Wystudzić w formie.

Smacznego!

 

brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a

Zobacz także:

brownie ze śliwkami i białą czekoladą

Brownie ze śliwkami i białą czekoladą

Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!

brownie z czekoladową bezą i malinami

Brownie z czekoladową bezą i malinami

Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

Obserwuj Chocololo na:

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo