Cofnij
mocno czekoladowe ciasto bananowe

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto bananowe, pyszne, wilgotne i bezglutenowe.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 banany (mocno dojrzałe; ok. 600 g ze skórką)
  • 120 g mąki bezglutenowej*
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na wierzch

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej i gorzkiej pół na pół)
  • garść wiórków do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
  • W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka, cukier i dobrze wymieszać. Do bananów powoli wlać ostudzone masło z czekoladą, ciągle energicznie mieszając.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć na chwilę, aby ostygła i nieco zgęstniała, następnie polać nią ciasto i rozsmarować. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

WSKAZÓWKI

*Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej. W obu wersjach ciasto jest bardzo smaczne.
Słowo kluczowe banany, bez glutenu, ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto bananowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao, wiórki kokosowe