Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.
Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość, zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki ryżowej (odmierzonej do ciasta).
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie dawajcie mlecznej czekolady, ciastka mają sporo cukru i są wystarczająco słodkie, z mleczną będą za słodkie. Chyba, że o to Wam chodzi i lubicie, to spoko.
Porcje ciasta nakładajcie w sporych odstępach, nieźle urosną.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Stąd też ciastka wyszły naprawdę spore. Dla porównania napiszę, że porcja ciasta z takiej gałkownicy ma wielkość dużego włoskiego orzecha (nawet odrobinę więcej).
Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie uformować palcami. Odstęp jest ważny, na jedną blachę warto wyłożyć max 6 ciastek. Ja wyłożyłam po 5 na blaszkę (wyszły łącznie 2 blachy, czyli 10 ciastek).
Zaraz przed pieczeniem można wbić w ciastka kilka czekoladowych groszków lub płatków kokosowych. Czekoladowe groszki warto też położyć niezwłocznie po upieczeniu, gdy ciastka są miękkie i gorące, wtedy groszki lekko się rozpuszczą.
Oczywiście można tez robić mniejsze ciastka, pieczcie je krócej o ok. 3 minuty. Upieczone powinny mieć rumiane, złote brzegi.
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie i bardzo delikatne. Zostawcie je na 5-7 minut aż trochę stwardnieją. Po tym czasie delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki przenieście je ostrożnie na kratkę do studzenia. Po ostygnięciu powinny mieć kruche brzegi i wilgotny środek.
Przepis na 10 dużych ciastek.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 4-5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.