Mini mazurki z kremem czekoladowym
Urocze mini mazurki z kremem czekoladowym i krówkowym nadzieniem w środku. Ach jak one szybko zniknęły! Muszę koniecznie zrobić kolejną porcję. Kruche, maślane ciasto uformowane w mały okrągły mazurek. Napełniony po brzegi krówkowym nadzieniem, które po lekkim zastygnięciu zakrywamy czekoladowo-orzechowym kremem maślanym, a żeby podkreślić wielkanocny charakter – czekoladowe jajeczko na wierzchu. Dokładnie był to migdał w białej czekoladzie. Pasował idealnie.
Mini mazurki z kremem czekoladowym - wskazówki
Ciasto.
Masło i żółtko do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Ciasto trzeba uformować w kulę, spłaszczyć ją nieco i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5m i wycinamy kółka o średnicy 5,5-6 cm.
Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, które skręcamy razem delikatnie i ozdabiamy kółka. Jeśli chcecie można także udekorować je jednym wałeczkiem lub kuleczkami ciasta. Trzeba pamiętać, żeby były dość wysokie, aby zmieścić w środku nadzienie.
Krem.
Składniki na krem czekoladowy powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Kremu może wyjść większa ilość, można dać go więcej na mini mazurki (niż na zdjęciach) lub wykorzystać do innych ciastek. Można zrobić krem z mniejszej ilości, ale ciężko ją ubić, aby była puszysta.
Przepis na ok. 12 sztuk.
Mini mazurki z kremem czekoladowym - przechowywanie
Kruche mini mazurki należy zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce. Będą dobre przez 4-5 dni.
Smacznego!
MINI MAZURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 140 g mąki pszennej
- 75 g masła (zimnego)
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko (zimne)
- ½ łyżki śmietany kwaśnej 12-18% (zimnej)
Składnik na nadzienie
- 100 g krówek
- 40 ml śmietanki 36%
- szczypta soli
Składniki na krem
- 70 g masła (miękkiego)
- 70 g cukru pudru
- 40 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
- 40 g czekolady gorzkiej
- 5 g kakao
Dodatkowo
- 12 jajeczek czekoladowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść ciasto.
- Ciasto uformować w kulę i spłaszczyć ją lekko, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
- Po tym czasie przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki.
- Z ciasta wykroić kółka o średnicy ok. 5,5cm (11-12 sztuk). Ułożyć je na przygotowanej blaszce. Z pozostałego ciasta formować po 2 wałeczki i zawinąć je wokół siebie (jakby skręcić), następnie ozdobić nimi wykrojone kółka ciasta. W środku mazurki nakłuć widelcem (jak tartę).
- Przygotowane mazurki schłodzić min. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
- Piec mazurki przez 12 minut. Pierwsze 6 minut w 220 stopniach C, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie nadzienia
- Krówki drobno pokruszyć i dać do garnuszka. Wlać śmietankę, dodać szczyptę soli i podgrzewać na małym ogniu , mieszając i rozcierając krówki (najlepiej drewnianą łyżką) żeby się rozpuściły.
- Powstałym, gęstym sosem napełnić upieczone mazurki i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Przygotowanie kremu
- Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
- Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę. Przesiać do kremu kakao i ubijać jeszcze chwilę, do połączenia.
- Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić mazurki. na wierzch dać czekoladowe jajeczko.
8 komentarzy
Dzień dobry, czy zamiast krówek można dać gotową masę z puszki? Jeżeli tak to w jakiej formie? Samą?
Dzień dobry, można (chociaż wiadomo, smak i konsystencja będzie się różnić). Masę można dać samą, tak po prostu, jeśli jest za gęsta to dobrze ją rozmieszać, ewentualnie odrobinę podgrzać. No i napakować po brzegi 🙂 Pozdrawiam!
Jeszcze jedno pytanie, ile wcześniej można upiec same spody i jak przechować?
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi i życzę miłych Świąt
Można upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku (można w lodówce lub w temp. pokojowej) i po nałożeniu nadzienia i kremu będą dobre tak jak napisałam we wpisie 4 do 5 dni. Takie upieczone spody można też zamrozić nawet tydzień wcześniej (zaraz jak wystygną po upieczeniu). Pozdrawiam i wzajemnie! 🙂
Witam. Czy ten krem czekoladowy jest stabilny, myśli pani że nada się do przełożenia tortu?
Nada się do przełożenia, ale najlepszy będzie do tynkowania tortu:)
Pieknie wyglądają ale dużo słodyczy wiec jak zrobię to dam sam krem czekoladowy i myśle , ze tez będzie pysznie. Ale dekoracja z jajeczkami cudowna♥️
Dziękuję! Tak, te mazurki są słodkie:) Można dać jakąś kwaśną konfiturę zamiast krówek, przełamie słodycz kremu:)