Mini mazurki z kremem czekoladowym

Mini mazurki z kremem czekoladowym

Urocze mini mazurki z kremem czekoladowym i krówkowym nadzieniem w środku. Ach jak one szybko zniknęły! Muszę koniecznie zrobić kolejną porcję. Kruche, maślane ciasto uformowane w mały okrągły mazurek. Napełniony po brzegi krówkowym nadzieniem, które po lekkim zastygnięciu zakrywamy czekoladowo-orzechowym kremem maślanym, a żeby podkreślić wielkanocny charakter – czekoladowe jajeczko na wierzchu. Dokładnie był to migdał w białej czekoladzie. Pasował idealnie.
mini mazurki z kremem czekoladowym

Mini mazurki z kremem czekoladowym - wskazówki

Ciasto.

Masło i żółtko do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem wszystkie składniki i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto bardzo się nie ociepliło.

Ciasto trzeba uformować w kulę, spłaszczyć ją nieco i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5m i wycinamy kółka o średnicy 5,5-6 cm.

Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, które skręcamy razem delikatnie i ozdabiamy kółka. Jeśli chcecie można także udekorować je jednym wałeczkiem lub kuleczkami ciasta. Trzeba pamiętać, żeby były dość wysokie, aby zmieścić w środku nadzienie.

Przygotowane ciasto na mazurki (powycinane, z warkoczami) koniecznie schłodzić przed pieczeniem jeszcze przez 20-30 minut.

Krem.

Składniki na krem  czekoladowy powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Kremu może wyjść większa ilość, można dać go więcej na mini mazurki (niż na zdjęciach) lub wykorzystać do innych ciastek. Można zrobić krem z mniejszej ilości, ale ciężko ją ubić, aby była puszysta.

Przepis na ok. 12 sztuk.

mini mazurki z kremem czekoladowym

Mini mazurki z kremem czekoladowym - przechowywanie

Kruche mini mazurki należy zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce. Będą dobre przez 4-5 dni.

mini mazurki z kremem czekoladowym
mini mazurki z kremem czekoladowym

Smacznego!

mini mazurki z kremem czekoladowym

MINI MAZURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Urocze mini mazurki z kremem czekoladowym i krówkowym nadzieniem w środku.
Przepis na ok. 12 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki pszennej
  • 75 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko (zimne)
  • ½ łyżki śmietany kwaśnej 12-18% (zimnej)

Składnik na nadzienie

  • 100 g krówek
  • 40 ml śmietanki 36%
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 70 g masła (miękkiego)
  • 70 g cukru pudru
  • 40 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao

Dodatkowo

  • 12 jajeczek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i spłaszczyć ją lekko, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
  • Po tym czasie przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki.
  • Z ciasta wykroić kółka o średnicy ok. 5,5cm (11-12 sztuk). Ułożyć je na przygotowanej blaszce. Z pozostałego ciasta formować po 2 wałeczki i zawinąć je wokół siebie (jakby skręcić), następnie ozdobić nimi wykrojone kółka ciasta. W środku mazurki nakłuć widelcem (jak tartę).
  • Przygotowane mazurki schłodzić min. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  • Piec mazurki przez 12 minut. Pierwsze 6 minut w 220 stopniach C, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie nadzienia

  • Krówki drobno pokruszyć i dać do garnuszka. Wlać śmietankę, dodać szczyptę soli i podgrzewać na małym ogniu , mieszając i rozcierając krówki (najlepiej drewnianą łyżką) żeby się rozpuściły.
  • Powstałym, gęstym sosem napełnić upieczone mazurki i schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
  • Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę. Przesiać do kremu kakao i ubijać jeszcze chwilę, do połączenia.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić mazurki. na wierzch dać czekoladowe jajeczko.

Zobacz także:

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
babka czekoladowa
babka czekoladowa
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

8 komentarzy

Anka 29 marca 2023 - 11:46

Dzień dobry, czy zamiast krówek można dać gotową masę z puszki? Jeżeli tak to w jakiej formie? Samą?

Reply
Joanna | Chocololo 29 marca 2023 - 12:41

Dzień dobry, można (chociaż wiadomo, smak i konsystencja będzie się różnić). Masę można dać samą, tak po prostu, jeśli jest za gęsta to dobrze ją rozmieszać, ewentualnie odrobinę podgrzać. No i napakować po brzegi 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Anka 30 marca 2023 - 10:03

Jeszcze jedno pytanie, ile wcześniej można upiec same spody i jak przechować?
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi i życzę miłych Świąt

Reply
Joanna | Chocololo 30 marca 2023 - 11:59

Można upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku (można w lodówce lub w temp. pokojowej) i po nałożeniu nadzienia i kremu będą dobre tak jak napisałam we wpisie 4 do 5 dni. Takie upieczone spody można też zamrozić nawet tydzień wcześniej (zaraz jak wystygną po upieczeniu). Pozdrawiam i wzajemnie! 🙂

Reply
Ilona 29 marca 2023 - 20:49

Witam. Czy ten krem czekoladowy jest stabilny, myśli pani że nada się do przełożenia tortu?

Reply
Joanna | Chocololo 30 marca 2023 - 12:01

Nada się do przełożenia, ale najlepszy będzie do tynkowania tortu:)

Reply
Ola 30 marca 2023 - 17:10

Pieknie wyglądają ale dużo słodyczy wiec jak zrobię to dam sam krem czekoladowy i myśle , ze tez będzie pysznie. Ale dekoracja z jajeczkami cudowna♥️

Reply
Joanna | Chocololo 30 marca 2023 - 18:40

Dziękuję! Tak, te mazurki są słodkie:) Można dać jakąś kwaśną konfiturę zamiast krówek, przełamie słodycz kremu:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo