Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

  • 23 marca 2023
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Total
79
Shares
0
0
79

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Czekoladowa, pyszna i całkiem ciekawa propozycja na świąteczny stół, czyli bananowa babka czekoladowa z nadzieniem. Prosta do przygotowania, miękka i bardzo wilgotna dzięki dojrzałym bananom i dodatkowi oleju rzepakowego. W dodatku ma w środku słodką niespodziankę w postaci kremu z masy kajmakowej i masła orzechowego.  Udane i smaczne połączenie. Kto nie lubi bananów, czekolady i masła orzechowego? A jest jeszcze słodki kajmak i czekoladowa polewa. Polecam gorąco, nie tylko na święta.
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem - wskazówki

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Jogurt – Jeśli nie macie akurat jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Krem z kajmaku i masła orzechowego można przełożyć do rękawa cukierniczego, co znacznie ułatwi jego równe wyłożenie na ciasto.

Olej – Do ciasta najlepiej użyć oleju rzepakowego.

A jeśli już jesteśmy przy oleju rzepakowym, to zawsze warto mieć go pod ręką w swojej kuchni. Przyda się nie tylko do smażenia, ale również do przygotowywania pysznych ciast i jako zamiennik masła w niektórych przepisach lub, gdy nie będziemy mieć go pod ręką.

Olej rzepakowy będzie dobrym wyborem, jeśli:

– Nie chcecie, aby ciasto wyjęte z lodówki było twarde. Niektóre ciasta z masłem, wyjęte z lodówki muszą nieco poczekać aż zmiękną. Ciasta z olejem są miękkie od razu po wyjęciu z lodówki.

– Olej nadaje ciastu wyjątkową strukturę. Jest dzięki niemu wilgotne i puszyste, ładnie rośnie i ma bardziej elastyczną konsystencję.

– Nie możecie używać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i chcecie  przygotować np. ciasto wegańskie.

– Nie chcecie nadawać ciastu maślanego smaku, ponieważ olej jest neutralny i nie czuć go w wypiekach.

Ponadto olej rzepakowy zawiera zdrowe kwasy omega-3 i to w korzystnej proporcji z omega-6. W dodatku jest cennym źródłem witaminy E.

Więcej informacji na temat oleju rzepakowego, jego właściwości i zalet znajdziecie na stronie:

https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

bananowa babka czekoladowa z nadzieniem (2)

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem - przechowywanie

Przechowywać babkę w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Smacznego!

Materiał Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

BANANOWA BABKA CZEKOLADOWA Z NADZIENIEM

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, czekoladowa babka bananowa ze słodkim kajmakowo-orzechowym nadzieniem.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok.2 l.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300g po obraniu)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 110 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 150 g kajmaku
  • 100 g masła orzechowego

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Masę kajmakową wymieszać z masłem orzechowym i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • W osobnej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jogurt, jajka, olej rzepakowy, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  • Do masy przesiać suche składniki wymieszać, ale nie długo, tylko do połączenia.
  • Część ciasta wyłożyć do formy i wyrównać. Na ciasto wyłożyć nadzienie, na środku, żeby nie dotykało formy (jak na zdjęciu) i przykryć resztą ciasta. Wyrównać.
  • Babkę piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić by przestygła. Jeszcze lekko ciepłą wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę z olejem. Wymieszać i odłożyć do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Polać babkę czekoladą.

Zobacz także:

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
babka czekoladowa
babka czekoladowa
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Facebook
Instagram
Pinterest
Total
79
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 79
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • kajmak
  • kakao
  • masło orzechowe
Poprzedni artykuł
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Wielkanoc

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

  • 21 marca 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
mini mazurki z kremem czekoladowym
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Mini mazurki z kremem czekoladowym

  • 28 marca 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Iza pisze:
    8 kwietnia 2023 o 05:51

    Witam. Czy można dodać sam kajmak? Bez masła orzechowego?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 kwietnia 2023 o 12:07

      Dzień dobry, nie próbowałam z samym kajmakiem, ale myślę że można. Krem będzie mniej gęsty po ostudzeniu, bo masło orzechowe zagęszcza masę i dodaje smaku. Pozdrawiam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności