Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Czekoladowa, pyszna i całkiem ciekawa propozycja na świąteczny stół, czyli bananowa babka czekoladowa z nadzieniem. Prosta do przygotowania, miękka i bardzo wilgotna dzięki dojrzałym bananom i dodatkowi oleju rzepakowego. W dodatku ma w środku słodką niespodziankę w postaci kremu z masy kajmakowej i masła orzechowego.  Udane i smaczne połączenie. Kto nie lubi bananów, czekolady i masła orzechowego? A jest jeszcze słodki kajmak i czekoladowa polewa. Polecam gorąco, nie tylko na święta.
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem - wskazówki

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Jogurt – Jeśli nie macie akurat jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Krem z kajmaku i masła orzechowego można przełożyć do rękawa cukierniczego, co znacznie ułatwi jego równe wyłożenie na ciasto.

Olej – Do ciasta najlepiej użyć oleju rzepakowego.

A jeśli już jesteśmy przy oleju rzepakowym, to zawsze warto mieć go pod ręką w swojej kuchni. Przyda się nie tylko do smażenia, ale również do przygotowywania pysznych ciast i jako zamiennik masła w niektórych przepisach lub, gdy nie będziemy mieć go pod ręką.

Olej rzepakowy będzie dobrym wyborem, jeśli:

Nie chcecie, aby ciasto wyjęte z lodówki było twarde. Niektóre ciasta z masłem, wyjęte z lodówki muszą nieco poczekać aż zmiękną. Ciasta z olejem są miękkie od razu po wyjęciu z lodówki.

Olej nadaje ciastu wyjątkową strukturę. Jest dzięki niemu wilgotne i puszyste, ładnie rośnie i ma bardziej elastyczną konsystencję.

Nie możecie używać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i chcecie  przygotować np. ciasto wegańskie.

Nie chcecie nadawać ciastu maślanego smaku, ponieważ olej jest neutralny i nie czuć go w wypiekach.

Ponadto olej rzepakowy zawiera zdrowe kwasy omega-3 i to w korzystnej proporcji z omega-6. W dodatku jest cennym źródłem witaminy E.

Więcej informacji na temat oleju rzepakowego, jego właściwości i zalet znajdziecie na stronie:

https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

bananowa babka czekoladowa z nadzieniem (2)

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem - przechowywanie

Przechowywać babkę w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Smacznego!

Materiał Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

BANANOWA BABKA CZEKOLADOWA Z NADZIENIEM

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, czekoladowa babka bananowa ze słodkim kajmakowo-orzechowym nadzieniem.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok.2 l.

SKŁADNIKI
  

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300g po obraniu)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 110 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 150 g kajmaku
  • 100 g masła orzechowego

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Masę kajmakową wymieszać z masłem orzechowym i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • W osobnej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jogurt, jajka, olej rzepakowy, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  • Do masy przesiać suche składniki wymieszać, ale nie długo, tylko do połączenia.
  • Część ciasta wyłożyć do formy i wyrównać. Na ciasto wyłożyć nadzienie, na środku, żeby nie dotykało formy (jak na zdjęciu) i przykryć resztą ciasta. Wyrównać.
  • Babkę piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić by przestygła. Jeszcze lekko ciepłą wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę z olejem. Wymieszać i odłożyć do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Polać babkę czekoladą.

Zobacz także:

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
babka czekoladowa
babka czekoladowa
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Iza 8 kwietnia 2023 - 05:51

Witam. Czy można dodać sam kajmak? Bez masła orzechowego?
Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 8 kwietnia 2023 - 12:07

Dzień dobry, nie próbowałam z samym kajmakiem, ale myślę że można. Krem będzie mniej gęsty po ostudzeniu, bo masło orzechowe zagęszcza masę i dodaje smaku. Pozdrawiam!:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo