Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Jogurt – Jeśli nie macie akurat jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Olej – Do ciasta najlepiej użyć oleju rzepakowego.
A jeśli już jesteśmy przy oleju rzepakowym, to zawsze warto mieć go pod ręką w swojej kuchni. Przyda się nie tylko do smażenia, ale również do przygotowywania pysznych ciast i jako zamiennik masła w niektórych przepisach lub, gdy nie będziemy mieć go pod ręką.
Olej rzepakowy będzie dobrym wyborem, jeśli:
– Nie chcecie, aby ciasto wyjęte z lodówki było twarde. Niektóre ciasta z masłem, wyjęte z lodówki muszą nieco poczekać aż zmiękną. Ciasta z olejem są miękkie od razu po wyjęciu z lodówki.
– Olej nadaje ciastu wyjątkową strukturę. Jest dzięki niemu wilgotne i puszyste, ładnie rośnie i ma bardziej elastyczną konsystencję.
– Nie możecie używać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i chcecie przygotować np. ciasto wegańskie.
– Nie chcecie nadawać ciastu maślanego smaku, ponieważ olej jest neutralny i nie czuć go w wypiekach.
Ponadto olej rzepakowy zawiera zdrowe kwasy omega-3 i to w korzystnej proporcji z omega-6. W dodatku jest cennym źródłem witaminy E.
Więcej informacji na temat oleju rzepakowego, jego właściwości i zalet znajdziecie na stronie:
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
Przechowywać babkę w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Materiał Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Witam. Czy można dodać sam kajmak? Bez masła orzechowego?
Pozdrawiam
Dzień dobry, nie próbowałam z samym kajmakiem, ale myślę że można. Krem będzie mniej gęsty po ostudzeniu, bo masło orzechowe zagęszcza masę i dodaje smaku. Pozdrawiam!:)