Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Czekoladowa, pyszna i całkiem ciekawa propozycja na świąteczny stół, czyli bananowa babka czekoladowa z nadzieniem. Prosta do przygotowania, miękka i bardzo wilgotna dzięki dojrzałym bananom i dodatkowi oleju rzepakowego. W dodatku ma w środku słodką niespodziankę w postaci kremu z masy kajmakowej i masła orzechowego. Udane i smaczne połączenie. Kto nie lubi bananów, czekolady i masła orzechowego? A jest jeszcze słodki kajmak i czekoladowa polewa. Polecam gorąco, nie tylko na święta.
Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem - wskazówki
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Jogurt – Jeśli nie macie akurat jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Olej – Do ciasta najlepiej użyć oleju rzepakowego.
A jeśli już jesteśmy przy oleju rzepakowym, to zawsze warto mieć go pod ręką w swojej kuchni. Przyda się nie tylko do smażenia, ale również do przygotowywania pysznych ciast i jako zamiennik masła w niektórych przepisach lub, gdy nie będziemy mieć go pod ręką.
Olej rzepakowy będzie dobrym wyborem, jeśli:
– Nie chcecie, aby ciasto wyjęte z lodówki było twarde. Niektóre ciasta z masłem, wyjęte z lodówki muszą nieco poczekać aż zmiękną. Ciasta z olejem są miękkie od razu po wyjęciu z lodówki.
– Olej nadaje ciastu wyjątkową strukturę. Jest dzięki niemu wilgotne i puszyste, ładnie rośnie i ma bardziej elastyczną konsystencję.
– Nie możecie używać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i chcecie przygotować np. ciasto wegańskie.
– Nie chcecie nadawać ciastu maślanego smaku, ponieważ olej jest neutralny i nie czuć go w wypiekach.
Ponadto olej rzepakowy zawiera zdrowe kwasy omega-3 i to w korzystnej proporcji z omega-6. W dodatku jest cennym źródłem witaminy E.
Więcej informacji na temat oleju rzepakowego, jego właściwości i zalet znajdziecie na stronie:
https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem - przechowywanie
Przechowywać babkę w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Materiał Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
BANANOWA BABKA CZEKOLADOWA Z NADZIENIEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 3 dojrzałe banany (ok. 300g po obraniu)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 130 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 130 g jogurtu naturalnego
- 110 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na nadzienie
- 150 g kajmaku
- 100 g masła orzechowego
Składniki na polewę
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Masę kajmakową wymieszać z masłem orzechowym i odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- W osobnej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jogurt, jajka, olej rzepakowy, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
- Do masy przesiać suche składniki wymieszać, ale nie długo, tylko do połączenia.
- Część ciasta wyłożyć do formy i wyrównać. Na ciasto wyłożyć nadzienie, na środku, żeby nie dotykało formy (jak na zdjęciu) i przykryć resztą ciasta. Wyrównać.
- Babkę piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić by przestygła. Jeszcze lekko ciepłą wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę z olejem. Wymieszać i odłożyć do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Polać babkę czekoladą.
2 komentarze
Witam. Czy można dodać sam kajmak? Bez masła orzechowego?
Pozdrawiam
Dzień dobry, nie próbowałam z samym kajmakiem, ale myślę że można. Krem będzie mniej gęsty po ostudzeniu, bo masło orzechowe zagęszcza masę i dodaje smaku. Pozdrawiam!:)