Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 12 kwietnia 2022
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
Total
48
Shares
3
0
45

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Idealny na wielkanocny stół mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym. Krem ten pojawił się już na blogu kilka razy, ale to nic innego jak nieco zmieniona domowa nutella. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z tym kremem jest przepyszne. Cały mazurek ozdobiony jest czekoladowymi jajeczkami i pieczonymi orzechami laskowymi bez skórek. Słodki, kruchy, kremowy z chrupiącymi orzechami. Mazurek ładnie się kroi, a przechowywany w lodówce, kiedy lekko stwardnieje smakuje absolutnie wspaniale.
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki

Ciasto.

Masło i żółtka do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać śmietanę, żółtka i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm, następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21×26 cm. Można rozwałkować też  niewiele cieniej, będzie większy, ale też łatwiej będzie się kruszył.

Najlepiej wałkować ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. Odcięte boczki uformować w wałeczki i dokleić do boków ciasta (tak docisnąć, żeby ciasto się połączyło i powstał mały rant).

Ciasto piec w temp 200 stopni C. Jeśli jednak zacznie się rumienić zbyt szybko, zmniejszyć temperaturę.

Krem.

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Z podanej ilości wychodzi sporo kremu czekoladowo-orzechowego, ale spokojnie można go zmieścić na mazurku. Jeśli jednak zostanie Wam go trochę, to przełóżcie go do słoiczka i trzymajcie w lodówce do 5-6 dni, ale lepiej od razu zjeść go łyżeczką.

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie

Mazurek przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić go na ok. 15 minut aby zmiękł, chociaż zimny jest bardzo smaczny. Mazurek przechowywać do 4-5 dni.

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Smacznego!

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasto w połączeniu z kremem czekoladowo-orzechowym jest przepyszne.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka (zimne)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (zimnej)

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)

Do ozdoby

  • czekoladowe jajeczka
  • orzechy laskowe (upieczone, bez skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30-40 minut.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21x26 cm.
  • Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
  • Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i dokleić je do boków, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładko, aż będą prawie płynne.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, dodawać masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.
  • Krem wyłożyć równomiernie (sporą ilość) na wystudzony spód i delikatnie rozsmarować.
  • Mazurek ozdobić czekoladowymi jajeczkami i posiekanymi orzechami lakowymi.

Zobacz także:

tarta jeżyk
tarta jeżyk
domowa nutella
domowa nutella
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
48
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 45
Tweet 0
Podobne składniki
  • kajmak
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
ciastka brownie z kremem kokosowym
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciastka brownie z kremem kokosowym

  • 7 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy sernik tiramisu
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

  • 14 kwietnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Julaaa pisze:
    4 kwietnia 2023 o 11:18

    Witam, czy sprawdziłaby się w tym przepisie czekoladowa masa kajmakowa, czy lepiej zostać przy klasycznej ? 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      4 kwietnia 2023 o 16:58

      Dzień dobry, lepiej przy klasycznej bez dodatków 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.