Strona główna PRZEPISYCIASTA Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

przez Joanna | Chocololo
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Idealny na wielkanocny stół mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym. Krem ten pojawił się już na blogu kilka razy, ale to nic innego jak nieco zmieniona domowa nutella. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z tym kremem jest przepyszne. Cały mazurek ozdobiony jest czekoladowymi jajeczkami i pieczonymi orzechami laskowymi bez skórek. Słodki, kruchy, kremowy z chrupiącymi orzechami. Mazurek ładnie się kroi, a przechowywany w lodówce, kiedy lekko stwardnieje smakuje absolutnie wspaniale.
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki

Ciasto.

Masło i żółtka do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać śmietanę, żółtka i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm, następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21×26 cm. Można rozwałkować też  niewiele cieniej, będzie większy, ale też łatwiej będzie się kruszył.

Najlepiej wałkować ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. Odcięte boczki uformować w wałeczki i dokleić do boków ciasta (tak docisnąć, żeby ciasto się połączyło i powstał mały rant).

Ciasto piec w temp 200 stopni C. Jeśli jednak zacznie się rumienić zbyt szybko, zmniejszyć temperaturę.

Krem.

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Z podanej ilości wychodzi sporo kremu czekoladowo-orzechowego, ale spokojnie można go zmieścić na mazurku. Jeśli jednak zostanie Wam go trochę, to przełóżcie go do słoiczka i trzymajcie w lodówce do 5-6 dni, ale lepiej od razu zjeść go łyżeczką.

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie

Mazurek przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić go na ok. 15 minut aby zmiękł, chociaż zimny jest bardzo smaczny. Mazurek przechowywać do 4-5 dni.

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

Smacznego!

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasto w połączeniu z kremem czekoladowo-orzechowym jest przepyszne.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka (zimne)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (zimnej)

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)

Do ozdoby

  • czekoladowe jajeczka
  • orzechy laskowe (upieczone, bez skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30-40 minut.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21x26 cm.
  • Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
  • Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i dokleić je do boków, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładko, aż będą prawie płynne.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, dodawać masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.
  • Krem wyłożyć równomiernie (sporą ilość) na wystudzony spód i delikatnie rozsmarować.
  • Mazurek ozdobić czekoladowymi jajeczkami i posiekanymi orzechami lakowymi.

Zobacz także:

tarta jeżyk
tarta jeżyk
domowa nutella
domowa nutella
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Julaaa 4 kwietnia 2023 - 11:18

Witam, czy sprawdziłaby się w tym przepisie czekoladowa masa kajmakowa, czy lepiej zostać przy klasycznej ? 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 4 kwietnia 2023 - 16:58

Dzień dobry, lepiej przy klasycznej bez dodatków 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo