Ciasteczka Thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
– Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
– Można użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.
– Ciasteczka można posypać dowolnymi orzechami.
– Wgłębienia w uformowanych kuleczkach można zrobić palcem lub łyżką. Aby ciasto do niej nie przywierało, łyżkę za każdym razem obsypać cukrem pudrem.
– Ciastka w piekarniku urosną, jeżeli wgłębienie za bardzo urośnie, można od razu po upieczeniu delikatnie je docisnąć. Musi to być jednak zaraz po upieczeniu, zanim zostaną przeniesione na kratkę. Inaczej ciastka stwardnieją.
Przepis na 18 – 20 ciastek.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.