Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka Thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

  • 29 grudnia 2020
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym a
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym a
Total
180
Shares
1
0
179

Ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

Wraz z końcem roku dodaje ciasteczka thumbprint do moich najulubieńszych tegorocznych ciastek. Koniecznie spróbujcie. To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego. Przeważnie dodaje się dżem, ale ja napełniłam je sosem krówkowym i czekoladą, dodatkowo posypałam solonymi orzeszkami ziemnymi. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym 1

Ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym - wskazówki

Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:

– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

– Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.

– Można użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.

– Ciasteczka można posypać dowolnymi orzechami.

– Wgłębienia w uformowanych kuleczkach można zrobić palcem lub łyżką. Aby ciasto do niej nie przywierało, łyżkę za każdym razem obsypać cukrem pudrem.

– Ciastka w piekarniku urosną, jeżeli wgłębienie za bardzo urośnie, można od razu po upieczeniu delikatnie je docisnąć. Musi to być jednak zaraz po upieczeniu, zanim zostaną przeniesione na kratkę. Inaczej ciastka stwardnieją.

Przepis na 18 – 20 ciastek.

ciasteczka thumbprints przygotowanie 1
ciasteczka thumbprints przygotowanie2

Ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym - przechowywanie

Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni.

ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym
Smacznego!
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka z dołeczkiem, wypełnionym sosem krówkowym i czekoladą.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego ((opakowanie))
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 150 g krówek
  • 60 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady

Na wierzch

  • garść orzechów

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub malaksera. Wyrobić szybko gładkie ciasto.
  • Blaszkę lub tackę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta uformować niewielkie kulki (ok. 20 gram każda) i ułożyć zachowując odstęp.
  • W każdej kulce zrobić spore wgłębienie. Schować uformowane ciastka do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastka piec ok. 15 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Ciastka wyciągnąć z piekarnika, po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. Zostawić do wystudzenia.
  • Przygotować sos krówkowy. Krówki połamać i włożyć do garnuszka z grubym dnem. Dolać śmietankę i podgrzewać, pilnując i mieszając co jakiś czas.
  • Sos powinien być gładki, bez grudek. Napełniać nim wgłębienia w ciastkach, zostawiając trochę miejsca na czekoladę.
  • Włożyć ciastka do lodówki na czas roztapiania czekolady. Sos w tym czasie powinien trochę zastygnąć.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Polewać nią ciastka.
  • Orzechy posiekać, posypać ciasteczka. Włożyć je do lodówki, tylko do zastygnięcia czekolady.

Zobacz także:

ciasteczka z oreo i czekoladą

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ

Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.

maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.

najlepsze kokosanki w czekoladzie 1

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
180
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 179
Tweet 0
Podobne składniki
  • krówki
  • orzechy
  • orzechy ziemne
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
korzenne brownie z pierniczkami a
  • Boże Narodzenie
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Korzenne brownie z pierniczkami

  • 20 grudnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
chrupiąca granola z czekoladą 1a
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Chrupiąca granola z czekoladą

  • 5 stycznia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.