Babka czekoladowa
Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.
Babka czekoladowa - wskazówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Budyń – Zwykły waniliowy budyń, może być z cukrem. Waga opakowania: 60 gram.
Czekolada – Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej, min. 60 % kakao. Do polewy można wymieszać czekoladę gorzką z mleczną (pół na pół).
Ciasto przed dodaniem białek może wydawać się za gęste. Pod dodaniu pierwszej dużej łyżki ubitych białek powinno się rozrzedzić, dlatego można wmieszać ją energicznie i nie przejmować się, że opadnie. Każdą kolejną łyżkę białek należy dodawać delikatnie szpatułką.
Wiórki czekolady można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
Babka czekoladowa - przechowywanie
Babkę przechowywać zabezpieczoną folią aby nie wyschła. W temperaturze pokojowej. Będzie dobra przez 3-4 dni.
Smacznego!
BABKA CZEKOLADOWA
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babkę
- 200 g masła
- 5 jajek
- 170 g cukru drobnego
- 180 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 gram)
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 150 g czekolady gorzkiej
Składniki na polewę
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady
- + 20 gram wiórków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babki
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Do miski wsypać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
- Masło włożyć do miski, wsypać cukier. Utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku.
- W kilku turach przesiać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułką.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek i delikatnie wmieszać je szpatułką.
- Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
- Piec babkę ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć babkę z piekarnika, po kilku minutach wyjąć ją z formy na kratkę do studzenia.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
- Kiedy polewa lekko przestygnie polać nią ostudzoną babkę. Można posypać wiórkami czekolady.
Zobacz także:
BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.
BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ
Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej.
MUFFINKI CZEKOLADOWE
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
4 komentarze
Czy można zastąpić część mąki (1/2) mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi?
Nie próbowałam w takiej wersji i ciężko mi powiedzieć, czy z tą ilością masła i jeszcze z orzechami nie będzie zbyt ciężka.
Czy zamiast mala mozna olej np. rzepakowy lub inny ?
Niestety, w tym przepisie musi być masło. Pozdrawiam 🙂