Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babka czekoladowa

  • 20 marca 2021
babka czekoladowa
babka czekoladowa
Total
63
Shares
1
0
62

Babka czekoladowa

Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.
babka czekoladowa 1

Babka czekoladowa - wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Budyń – Zwykły waniliowy budyń, może być z cukrem. Waga opakowania: 60 gram.

Czekolada – Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej, min. 60 % kakao. Do polewy można wymieszać czekoladę gorzką z mleczną (pół na pół).

Ciasto przed dodaniem białek może wydawać się za gęste. Pod dodaniu pierwszej dużej łyżki ubitych białek powinno się rozrzedzić, dlatego można wmieszać ją energicznie i nie przejmować się, że opadnie. Każdą kolejną łyżkę białek należy dodawać delikatnie szpatułką.

Wiórki czekolady można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

babka czekoladowa 2

Babka czekoladowa - przechowywanie

Babkę przechowywać zabezpieczoną folią aby nie wyschła. W temperaturze pokojowej. Będzie dobra przez 3-4 dni.

babka czekoladowa 3
Smacznego!
babka czekoladowa 3

BABKA CZEKOLADOWA

Joanna | chocololo.pl
Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok.2 l.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 170 g cukru drobnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 gram)
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 150 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady
  • + 20 gram wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Do miski wsypać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
  • Masło włożyć do miski, wsypać cukier. Utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku.
  • W kilku turach przesiać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułką.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
  • Piec babkę ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć babkę z piekarnika, po kilku minutach wyjąć ją z formy na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Kiedy polewa lekko przestygnie polać nią ostudzoną babkę. Można posypać wiórkami czekolady.

Zobacz także:

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej.

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
63
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 62
Tweet 0
Podobne składniki
  • budyń
  • kakao
Poprzedni artykuł
sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Walentynki

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

  • 17 marca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
gofry na maślance z kawałkami czekolady
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • Walentynki

Gofry na maślance z kawałkami czekolady

  • 23 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności