Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.
babka czekoladowa 1

Babka czekoladowa - wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Budyń Zwykły waniliowy budyń, może być z cukrem. Waga opakowania: 60 gram.

Czekolada – Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej, min. 60 % kakao. Do polewy można wymieszać czekoladę gorzką z mleczną (pół na pół).

Ciasto przed dodaniem białek może wydawać się za gęste. Pod dodaniu pierwszej dużej łyżki ubitych białek powinno się rozrzedzić, dlatego można wmieszać ją energicznie i nie przejmować się, że opadnie. Każdą kolejną łyżkę białek należy dodawać delikatnie szpatułką.

Wiórki czekolady można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

babka czekoladowa 2

Babka czekoladowa - przechowywanie

Babkę przechowywać zabezpieczoną folią aby nie wyschła. W temperaturze pokojowej. Będzie dobra przez 3-4 dni.

babka czekoladowa 3
Smacznego!
babka czekoladowa 3

BABKA CZEKOLADOWA

Joanna | chocololo.pl
Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok.2 l.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 170 g cukru drobnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 gram)
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 150 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady
  • + 20 gram wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Do miski wsypać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
  • Masło włożyć do miski, wsypać cukier. Utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku.
  • W kilku turach przesiać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułką.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
  • Piec babkę ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć babkę z piekarnika, po kilku minutach wyjąć ją z formy na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Kiedy polewa lekko przestygnie polać nią ostudzoną babkę. Można posypać wiórkami czekolady.

Zobacz także:

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej.

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

4 komentarze

Karolina 23 lutego 2024 - 15:44

Czy można zastąpić część mąki (1/2) mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi?

Reply
Joanna | Chocololo 23 lutego 2024 - 16:22

Nie próbowałam w takiej wersji i ciężko mi powiedzieć, czy z tą ilością masła i jeszcze z orzechami nie będzie zbyt ciężka.

Reply
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 25 kwietnia 2024 - 08:27

Czy zamiast mala mozna olej np. rzepakowy lub inny ?

Reply
Joanna | Chocololo 25 kwietnia 2024 - 09:59

Niestety, w tym przepisie musi być masło. Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo