3,7K
Krem sułtański
Deser kultowy, popularny w czasach PRL, co prawda bez czekolady, ale jest z kakao i musiał się tutaj pojawić. Podawany w pucharkach i składający się z zaledwie kilku składników. Przygotowany dla mojej Mamy, jej namowy na krem sułtański trwały już od bardzo dawna i w końcu udało się. Nie wiem czemu tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem, ale krem sułtański bardzo mi smakował. Robi się go niezwykle szybko i jest bardzo prosty do przygotowania. Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować tego deseru, to naprawdę warto!
Krem sułtański - wskazówki
Deser jest naprawdę prosty do przygotowania, kilka najważniejszych rzeczy o jakich mogę przypomnieć to:
- śmietanka powinna być naprawdę dobrze schłodzona
- beziki mogą być kupne, ale na podane 3 porcje kremu (jeśli macie chwilkę i chęć) warto przygotować własne bezy. Z przepisu na ciasteczka z bezą i czekoladą zrobicie blaszkę bezików, spokojnie wystarczy do kremu sułtańskiego.
- rodzynki przelejcie wrzątkiem na sicie i zalejcie rumem, można je w nim zostawić na noc
- do ozdoby deseru można użyć biszkoptów lub kruchych ciasteczek albo rurek
- do śmietanki z kakao można dodać jeszcze dodatkową łyżkę cukru pudru na etapie wmieszania kakao; krem z kakao jest mało słodki, chociaż dla mnie w połączeniu z bitą śmietaną, rodzynkami i bezami słodycz jest idealnie wyważona
Przepis na 3 pucharki.
Krem sułtański - przechowywanie
Krem sułtański można jeść zaraz po przygotowaniu, ale można (nawet lepiej) zostawić go w lodówce na 2-3 godziny, po tym czasie posypać bezami i rodzynkami.
Smacznego!
KREM SUŁTAŃSKI
Joanna | chocololo.plPopularny deser z dawnych lat, z bitą śmietaną, kakao, rodzynkami i bezami.Przepis na 3 pucharki.
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 50 g rodzynek
- 60-70 ml rumu
- ok. 10 małych bezików
PRZYGOTOWANIE
- Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie i włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.
- Śmietankę wlać do miski, wsypać cukier puder i ubić na gęstą, bitą śmietanę. Połowę bitej śmietany przełożyć do osobnej miski.
- Do odłożonej bitej śmietany przesiać kakao i na najmniejszych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia składników. Krem zgęstnieje, nie miksować go zbyt długo aby się nie zwarzył.
- Do pucharków na dno dać połowę pokruszonych bez i część rodzynek. Rodzynki wcześniej odcedzić. Nałożyć do pucharków po równo kremu kakaowego, następnie bitą śmietanę.
- Jeśli podajemy deser od razu, to posypujemy go resztą pokruszonych bez i rodzynek. Jeśli chłodzimy deser jeszcze przez 2-3 godziny, dekorujemy go zaraz przed podaniem.