1,2K
Wegańskie ciasto czekoladowe
Już jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na czekoladowe ciasto wegańskie, gryczane i bezglutenowe. Ten przepis na wegańskie ciasto czekoladowe to zupełnie inna bajka. Jest wilgotne, ciężkie, ale miękkie i puszyste. Bardzo ciekawa konsystencja, trochę przypomniała mi czekoladowe ciasto z ciecierzycy. Zamiast jajek mielimy siemię lniane i robimy z niego kleik. Między innymi ono też sprawia, że konsystencja ciasta jest lepka. Ciasto koniecznie polewamy czekoladą i podajemy w towarzystwie owoców, ja wybrałam maliny. Sprawdźcie przepis, jest naprawdę pyszne.
Wegańskie ciasto czekoladowe - wskazówki
Ciasto jest proste do przygotowania, oto kilka wskazówek:
Jogurt – Użyłam jogurtu kokosowego (naturalnego, bez żadnych dodatków i cukru), ale może to być dowolny jogurt roślinny np. sojowy.
Kawa – Można użyć kawy instant (tak jak w przepisie), ale możecie użyć 90 ml świeżo parzonej, mocnej kawy.
Mleko – Użyłam migdałowego, ale może być też ryżowe lub inne mleko roślinne.
Olej – Zwykły olej rzepakowy, można go zastąpić olejem kokosowym.
Ciasto rośnie z górką, po ostudzeniu opada prawie na płasko.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Wegańskie ciasto czekoladowe - przechowywanie
Ciasto przechowywać zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej, do 2-3 dni.
Smacznego!
WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plCzekoladowe ciasto wegańskie, bez jajek i nabiału. Mięciutkie i pyszne, obficie polane czekoladą.Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
SKŁADNIKI
- 140 g jogurtu kokosowego
- 30 g siemienia lnianego mielonego
- 90 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kawy instant
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka roślinnego
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 120 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 60 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Kawę wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Do większej miski wsypać siemię lniane i zalać je gorącą kawą, wymieszać i odłożyć na ok. 10 minut.
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Przesiać składniki do miski, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć.
- Siemię lniane ponownie wymieszać, dodać jogurt, mleko i olej. Wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
- Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej, po chwili polać czekoladą ciasto.