Wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe

Już jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na czekoladowe ciasto wegańskie, gryczane i bezglutenowe. Ten przepis na wegańskie ciasto czekoladowe to zupełnie inna bajka. Jest wilgotne, ciężkie, ale miękkie i puszyste. Bardzo ciekawa konsystencja, trochę przypomniała mi czekoladowe ciasto z ciecierzycy. Zamiast jajek mielimy siemię lniane i robimy z niego kleik. Między innymi ono też sprawia, że konsystencja ciasta jest lepka. Ciasto koniecznie polewamy czekoladą i podajemy w towarzystwie owoców, ja wybrałam maliny. Sprawdźcie przepis, jest naprawdę pyszne.
wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe - wskazówki

Ciasto jest proste do przygotowania, oto kilka wskazówek:

Jogurt – Użyłam jogurtu kokosowego (naturalnego, bez żadnych dodatków i cukru), ale może to być dowolny jogurt roślinny np. sojowy.

Kawa – Można użyć kawy instant (tak jak w przepisie), ale możecie użyć 90 ml świeżo parzonej, mocnej kawy.

Mleko – Użyłam migdałowego, ale może być też ryżowe lub inne mleko roślinne.

Olej – Zwykły olej rzepakowy, można go zastąpić olejem kokosowym.

Ciasto rośnie z górką, po ostudzeniu opada prawie na płasko.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe - przechowywanie

Ciasto przechowywać zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej, do 2-3 dni.

wegańskie ciasto czekoladowe

Smacznego!

wegańskie ciasto czekoladowe

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto wegańskie, bez jajek i nabiału. Mięciutkie i pyszne, obficie polane czekoladą.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 140 g jogurtu kokosowego
  • 30 g siemienia lnianego mielonego
  • 90 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Kawę wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Do większej miski wsypać siemię lniane i zalać je gorącą kawą, wymieszać i odłożyć na ok. 10 minut.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Przesiać składniki do miski, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć.
  • Siemię lniane ponownie wymieszać, dodać jogurt, mleko i olej. Wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
  • Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej, po chwili polać czekoladą ciasto.

Zobacz także:

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo