Domowa nutella
Kremów czekoladowo-orzechowych, które w smaku mają przypominać ten najpopularniejszy robiłam już kilka. Jeden przepis na blogu pojawił się jakiś czas temu i możecie go znaleźć tutaj. Ale ten, który dziś zamieszczam to mój ulubiony i myślę, że najlepszy. Moja ulubiona domowa nutella składa się z 5 składników, w tym z masy kajmakowej. To może być zaskakujące, ale wersja z kajmakiem to rewelacja. Ten krem po prostu trzeba spróbować!
Domowa nutella - wskazówki
Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.
Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na sporą ilość kremu, powinny wyjść 2 słoiki (po ok. 300 ml).
Domowa nutella - przechowywanie
Krem przechowywać w lodówce. W miseczce zabezpieczone folią spożywczą, lub w słoiczkach. Spożyć do 5 dni.
Smacznego!
DOMOWA NUTELLA
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 130 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
- Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gladkiego kremu.
- Domowa nutella jest gotowa do jedzenia i przełożenia do słoiczków.