Domowa nutella

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.
Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na sporą ilość kremu, powinny wyjść 2 słoiki (po ok. 300 ml).
Krem przechowywać w lodówce. W miseczce zabezpieczone folią spożywczą, lub w słoiczkach. Spożyć do 5 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.