Domowa nutella

przez Joanna | Chocololo
domowa nutella

Domowa nutella

Kremów czekoladowo-orzechowych, które w smaku mają przypominać ten najpopularniejszy robiłam już kilka. Jeden przepis na blogu pojawił się jakiś czas temu i możecie go znaleźć tutaj. Ale ten, który dziś zamieszczam to mój ulubiony i myślę, że najlepszy. Moja ulubiona domowa nutella składa się z 5 składników, w tym z masy kajmakowej. To może być zaskakujące, ale wersja z kajmakiem to rewelacja. Ten krem po prostu trzeba spróbować!
domowa nutella

Domowa nutella - wskazówki

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na sporą ilość kremu, powinny wyjść 2 słoiki (po ok. 300 ml).

domowa nutella

Domowa nutella - przechowywanie

Krem przechowywać w lodówce. W miseczce zabezpieczone folią spożywczą, lub w słoiczkach. Spożyć do 5 dni.

domowa nutella

Smacznego!

domowa nutella

DOMOWA NUTELLA

Joanna | chocololo.pl
Najlepsza domowa nutella składa się z 5 składników, w tym z masy kajmakowej.
Przepis na 2 słoiki (po ok. 300 ml).

SKŁADNIKI
  

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gladkiego kremu.
  • Domowa nutella jest gotowa do jedzenia i przełożenia do słoiczków.

WSKAZÓWKI

*Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Zobacz także:

Obserwuj chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo