Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • kremy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • Walentynki

Domowa nutella

  • 23 września 2021
domowa nutella
domowa nutella
Total
67
Shares
12
0
55

Domowa nutella

Kremów czekoladowo-orzechowych, które w smaku mają przypominać ten najpopularniejszy robiłam już kilka. Jeden przepis na blogu pojawił się jakiś czas temu i możecie go znaleźć tutaj. Ale ten, który dziś zamieszczam to mój ulubiony i myślę, że najlepszy. Moja ulubiona domowa nutella składa się z 5 składników, w tym z masy kajmakowej. To może być zaskakujące, ale wersja z kajmakiem to rewelacja. Ten krem po prostu trzeba spróbować!
domowa nutella

Domowa nutella - wskazówki

Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.

Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na sporą ilość kremu, powinny wyjść 2 słoiki (po ok. 300 ml).

domowa nutella

Domowa nutella - przechowywanie

Krem przechowywać w lodówce. W miseczce zabezpieczone folią spożywczą, lub w słoiczkach. Spożyć do 5 dni.

domowa nutella

Smacznego!

domowa nutella

DOMOWA NUTELLA

Joanna | chocololo.pl
Najlepsza domowa nutella składa się z 5 składników, w tym z masy kajmakowej.
Przepis na 2 słoiki (po ok. 300 ml).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gladkiego kremu.
  • Domowa nutella jest gotowa do jedzenia i przełożenia do słoiczków.

WSKAZÓWKI

*Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Zobacz także:

domowa nutella z 3 składników

Krem czekoladowo-orzechowy

brownie chrupiący orzech

Brownie Chrupiący Orzech

Sernik ferrero rocher

Sernik Ferrero Rocher

Obserwuj chocololo:

Facebook 1K Polubienia
Instagram 0 Obserwujących
Pinterest 700 Obserwujących
Total
67
Shares
Udostępnij 12
Przypnij 55
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • kakao
  • masa kajmakowa
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
brownie z oreo
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie z Oreo

  • 20 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
torcik orzechowo-czekoladowy
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik orzechowo-czekoladowy

  • 27 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności