Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BEZY
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • kremy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowe ciasto toffi z bezami

  • 20 stycznia 2021
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami
Total
1K
Shares
18
0
1K

Czekoladowe ciasto toffi z bezami

Znalezione gdzieś w starych wycinkach gazet – ciasto toffi z bezami – i oto wariacja na jego temat. Ciasto jest bardziej czekoladowe niż w oryginalnym przepisie, a polewę, którą miały być krówki rozpuszczone z margaryną zastąpiłam kremem z krówek i śmietanki kremówki. Margaryna do kremu budyniowego zastąpiona masłem. Myślę, że te zmiany wyszły na duży plus. Mamy więc kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Czekoladowe ciasto toffi z bezami - wskazówki

Ciasto.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Krem budyniowy.

Żółtka i mleko – powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło do masy budyniowej powinno być w temperaturze pokojowej.

Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, taką jak masło.

Krem Toffi.

Krem toffi (z krówek) wymaga dobrego schłodzenia sosu z krówek i śmietanki. Najlepiej przygotować sos dzień wcześniej i razem ze śmietanką pozostawić w lodówce.

Bezy – 3 białka, szczypta soli, 180 gram drobnego cukru.

Miska powinna być sucha, białka dobrze oddzielone od żółtek.

Białka delikatnie ubić mikserem dodać szczyptę soli i ubijać dalej, aż powstanie sztywna piana. Następnie, ubijając dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę dodawać dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Powstanie gęsta, błyszcząca, lepka piana. Przenieść ją do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) i wyciskać beziki na wyłożoną papierem blachę. Piec w 140 stopniach przez 45 minut, następnie zmniejszyć na 90 stopni i suszyć bezy jeszcze 30 minut. Bezy wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Wiórki czekoladowe można zrobić obieraczką do warzyw.

Przepis na prostokątną blachę o wymiarach 25×21 cm.

czekoladowe ciasto toffi z bezami 1

Czekoladowe ciasto toffi z bezami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią (w formie lub pojemniku), do 2 dni.

Bezy można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 tygodnie.

czekoladowe ciasto toffi z bezami 1a
Smacznego!
czekoladowe ciasto toffi z bezami 1a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

Joanna | chocololo.pl
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Pyszności!
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 55 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka (3,2 %)
  • 2 op. budyniu śmietankowego (2x60 g)
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok.16 g)

Składniki na krem z krówek

  • 250 g krówek (kruchych)
  • 500 ml śmietanki 36%

Na wierzch

  • 1 op. bezików (lub domowe, przepis we wskazówkach)
  • 50 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladą bardzo drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie masy budyniowej

  • Żółtka wymieszać z cukrem (zwykłym, bez wanilii), wlać szklankę mleka, wsypać budynie i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
  • Drugą szklankę mleka zagotować i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową (najlepiej wolno i partiami). Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło z cukrem z wanilią. Następnie stopniowo, ciągle miksując ,łyżka po łyżce dodawać budyń.
  • Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać, schłodzić przez godzinę w lodówce.

Przygotowanie kremu toffi

  • 150 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać połamane krówki i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Krówki rozpuszczą się, powinien powstać gładki sos. Odstawić go do ostudzenia i schować do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
  • Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać sos krówkowy i ubijać mikserem, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć na masę budyniową, wyrównać, poukładać beziki, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce ok. 6 godzin przed podaniem.

Zobacz także:

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.

bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM

Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie.

sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Sernik z białą czekoladą i jabłkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
1K
Shares
Udostępnij 18
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • budyń
  • kakao
  • krówki
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą

  • 16 stycznia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka z czekoladą i kremem
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

  • 23 stycznia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.