Czekoladowe ciasto toffi z bezami

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Żółtka i mleko – powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło do masy budyniowej powinno być w temperaturze pokojowej.
Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, taką jak masło.
Krem toffi (z krówek) wymaga dobrego schłodzenia sosu z krówek i śmietanki. Najlepiej przygotować sos dzień wcześniej i razem ze śmietanką pozostawić w lodówce.
Miska powinna być sucha, białka dobrze oddzielone od żółtek.
Białka delikatnie ubić mikserem dodać szczyptę soli i ubijać dalej, aż powstanie sztywna piana. Następnie, ubijając dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę dodawać dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Powstanie gęsta, błyszcząca, lepka piana. Przenieść ją do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) i wyciskać beziki na wyłożoną papierem blachę. Piec w 140 stopniach przez 45 minut, następnie zmniejszyć na 90 stopni i suszyć bezy jeszcze 30 minut. Bezy wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Wiórki czekoladowe można zrobić obieraczką do warzyw.
Przepis na prostokątną blachę o wymiarach 25×21 cm.
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią (w formie lub pojemniku), do 2 dni.
Bezy można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 tygodnie.
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie.
Sernik z białą czekoladą i jabłkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.