Strona główna PRZEPISYBEZY Czekoladowe ciasto toffi z bezami

Czekoladowe ciasto toffi z bezami

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe ciasto toffi z bezami a

Czekoladowe ciasto toffi z bezami

Znalezione gdzieś w starych wycinkach gazet – ciasto toffi z bezami – i oto wariacja na jego temat. Ciasto jest bardziej czekoladowe niż w oryginalnym przepisie, a polewę, którą miały być krówki rozpuszczone z margaryną zastąpiłam kremem z krówek i śmietanki kremówki. Margaryna do kremu budyniowego zastąpiona masłem. Myślę, że te zmiany wyszły na duży plus. Mamy więc kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Czekoladowe ciasto toffi z bezami - wskazówki

Ciasto.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Krem budyniowy.

Żółtka i mleko – powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło do masy budyniowej powinno być w temperaturze pokojowej.

Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, taką jak masło.

Krem Toffi.

Krem toffi (z krówek) wymaga dobrego schłodzenia sosu z krówek i śmietanki. Najlepiej przygotować sos dzień wcześniej i razem ze śmietanką pozostawić w lodówce.

Bezy – 3 białka, szczypta soli, 180 gram drobnego cukru.

Miska powinna być sucha, białka dobrze oddzielone od żółtek.

Białka delikatnie ubić mikserem dodać szczyptę soli i ubijać dalej, aż powstanie sztywna piana. Następnie, ubijając dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę dodawać dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Powstanie gęsta, błyszcząca, lepka piana. Przenieść ją do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) i wyciskać beziki na wyłożoną papierem blachę. Piec w 140 stopniach przez 45 minut, następnie zmniejszyć na 90 stopni i suszyć bezy jeszcze 30 minut. Bezy wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Wiórki czekoladowe można zrobić obieraczką do warzyw.

Przepis na prostokątną blachę o wymiarach 25×21 cm.

czekoladowe ciasto toffi z bezami 1

Czekoladowe ciasto toffi z bezami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią (w formie lub pojemniku), do 2 dni.

Bezy można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 tygodnie.

czekoladowe ciasto toffi z bezami 1a
Smacznego!
czekoladowe ciasto toffi z bezami 1a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

Joanna | chocololo.pl
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Pyszności!

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 55 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka (3,2 %)
  • 2 op. budyniu śmietankowego (2x60 g)
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok.16 g)

Składniki na krem z krówek

  • 250 g krówek (kruchych)
  • 500 ml śmietanki 36%

Na wierzch

  • 1 op. bezików (lub domowe, przepis we wskazówkach)
  • 50 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladą bardzo drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie masy budyniowej

  • Żółtka wymieszać z cukrem (zwykłym, bez wanilii), wlać szklankę mleka, wsypać budynie i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
  • Drugą szklankę mleka zagotować i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową (najlepiej wolno i partiami). Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło z cukrem z wanilią. Następnie stopniowo, ciągle miksując ,łyżka po łyżce dodawać budyń.
  • Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać, schłodzić przez godzinę w lodówce.

Przygotowanie kremu toffi

  • 150 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać połamane krówki i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Krówki rozpuszczą się, powinien powstać gładki sos. Odstawić go do ostudzenia i schować do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
  • Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać sos krówkowy i ubijać mikserem, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć na masę budyniową, wyrównać, poukładać beziki, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce ok. 6 godzin przed podaniem.

Zobacz także:

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.

bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM

Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie.

sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Sernik z białą czekoladą i jabłkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo