Kopiec Kreta
Popularne i lubiane ciasto, od A do Z robione samodzielnie, oczywiście w nieco bardziej czekoladowej odsłonie. Kopiec kreta w moim wykonaniu to połączenie ciasta czekoladowego, które po przekrojeniu i wydrążeniu środka nasączamy odrobinkę syropem kakaowym. Do tego banany i krem ze śmietanki i mascarpone z wiórkami mlecznej czekolady. Ciasto wygląda bardzo ciekawie. Górka kremu posypana okruszkami ciemnego ciasta przypomina górkę ziemi, której żaden kret by się nie powstydził.
Kopiec Kreta - wskazówki
Ciasto.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Choć proces ten często przyspieszam tak:
Jajka – Włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut, w międzyczasie wodę można wymienić bo zapewne trochę ostygnie.
Maślanka – Odmierzyć ilość maślanki potrzebną do przepisu i przelać do szklanki, a najlepiej do plastikowego kubeczka. Podobnie jak jajka włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Uważać, żeby do maślanki nie dostała się woda. Wodę wymienić jakby ostygła, a maślankę zamieszać, żeby równomiernie się ociepliła.
Olej – W przepisie użyłam oleju kokosowego, jednak z olejem rzepakowym ciasto również się uda.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek najlepiej wbić po ok. 40 minutach.
Ciasto wyrośnie z górką, którą trzeba będzie odciąć. Niewykorzystane ciasto można zamrozić w woreczku i wykorzystać później np. robiąc bajaderki.
Krem.
Śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed ubijaniem.
Czekolada – W przepisie użyłam czekolady mlecznej, jednak można użyć czekolady gorzkiej.
Jeżeli zdecydujecie się zetrzeć czekoladę, warto ją wcześniej włożyć do lodówki, na ok. godzinę. Już przygotowane wiórki do czasu dodania do kremu można przechowywać w lodówce.
Krem ubijać 2-3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Kopiec Kreta - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku, żeby nie przeszedł zapachami z lodówki. Ciasto spożyć do 2 dni.
Smacznego!
KOPIEC KRETA
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej (60-80%)
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 75 g oleju kokosowego
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 85 g cukru brązowego
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na syrop
- 40 ml wody
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na krem
- 250 g mascarpone (zimne)
- 500 ml śmietanki 36% (zimnej)
- 30 g cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 duże banany
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odstawić.
- Do garnuszka dać olej i masło, podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i od razu wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać, czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- Do miski wbić jajka, wsypać cukier i wlać maślankę, wszystko dobrze wymieszać. Energicznie mieszając wlewać powoli ostudzoną czekoladę.
- Przesiać suche składniki do miski z mokrymi. Dobrze wymieszać. Przelać do przygotowanej tortownicy.
- Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie.
Przygotowanie spodu i syropu kakaowego
- Z ciasta ściąć górkę, tak żeby zostało co najmniej 3 cm spodu. Nożem naciąć do połowy wysokości spodu okrąg wzdłuż brzegu zostawiając 1 cm odstępu. Delikatnie wydrążyć ciasto tworząc miejsce na banany i krem.
- W garnuszku podgrzać wodę, cukier i kakao. Wymieszać dobrze i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość odrobinę zgęstnieje.
- Pędzelkiem nasączyć przygotowany spód jeszcze ciepłym syropem.
- Banany obrać ze skórki, pokroić na 4 części, posmarować sokiem z cytryny i ułożyć w wydrążonym spodzie.
Przygotowanie kremu
- Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, odłożyć do lodówki.
- W misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę, wsypać cukier. Miksować (końcówki do ubijania) 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta, gęsta i stabilna.
- Do kremu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać ją szpatułką. Krem wyłożyć na banany tworząc charakterystyczną górkę.
- Pozostałe ciasto pokruszyć, obsypać okruchami górkę kremu, delikatnie je dociskając.
- Ciasto włożyć do lodówki, można podawać już po 2 godzinach schaładzania.
Zobacz także:
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
BEZMĄCZNIE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.