Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym

Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:
– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.
– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z porcji już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Banany – Do ciasta najlepiej użyć bananów bardzo dojrzałych, z licznymi brązowymi plamkami. Do przełożenia dobrze użyć bananów mniej dojrzałych, żółtych ale słodkich. Dłużej zachowają świeżość i kolor.
Krem – Wszystkie składniki na krem (w tym już rozpuszczone ze śmietanką krówki) powinny być dobrze schłodzone, min. 6 godzin w lodówce. Zimna masa krówkowa i masło orzechowe mogą wydawać się zbyt gęste i twarde, ale takie mają być (tylko nie jak kamień, muszą w końcu dać się zmiksować). Po zmiksowaniu wszystkich składników powstanie gęsty, zwarty krem.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych. Jeżeli na wierzchu jest olej to dobrze go odlać. Krem będzie gęstszy. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia. Nie jest konieczne wcześniejsze wyjmowanie go z lodówki przed podaniem, aby nabrał temperatury. Ciężkie, czekoladowe ciasto i gęsty, zimny krem idealnie do siebie pasują, mają bogatą konsystencję i dobrze się kroją.
Torcik powinien zachwycić wielbicieli czekolady i malin. Mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z lekkim kremem malinowym to poezja. Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mielonych migdałów i mąki bezglutenowej, dlatego będzie on odpowiedni dla osób na diecie bez glutenu.
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej.
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Najpyszniejszy tort jaki jadłam w życiu! Robilam wszystko wg przepisu, ale dodałam jeszcze chrupkę orzechową w jedną warstwę kremu oraz nasączyłam kawą blaty ciasta. Obłędne połączenie smaków!
Bardzo się cieszę!:) Tym bardziej, że także lubię ten tort. Z chrupką i kawowym nasączeniem musiał być pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🙂