Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym

  • 24 października 2020
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym
Total
226
Shares
3
0
223

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja. Musiałam zrobić krem orzechowy odkąd zobaczyłam to cudo, ale pozmieniałam trochę składniki w ramach eksperymentu. Udanego! Tort polany jest sosem krówkowym, zresztą to właśnie krówkami słodzony jest krem orzechowy. Do lekkich nie należy to fakt, ale… no właśnie, jak mu się oprzeć?
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1aaa

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym - wskazówki

Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:

– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.

– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z porcji już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Banany – Do ciasta najlepiej użyć bananów bardzo dojrzałych, z licznymi brązowymi plamkami. Do przełożenia dobrze użyć bananów mniej dojrzałych, żółtych ale słodkich. Dłużej zachowają świeżość i kolor.

Krem – Wszystkie składniki na krem (w tym już rozpuszczone ze śmietanką krówki) powinny być dobrze schłodzone, min. 6 godzin w lodówce. Zimna masa krówkowa i masło orzechowe mogą wydawać się zbyt gęste i twarde, ale takie mają być (tylko nie jak kamień, muszą w końcu dać się zmiksować). Po zmiksowaniu wszystkich składników powstanie gęsty, zwarty krem.

Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych. Jeżeli na wierzchu jest olej to dobrze go odlać. Krem będzie gęstszy. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia. Nie jest konieczne wcześniejsze wyjmowanie go  z lodówki przed podaniem, aby nabrał temperatury. Ciężkie, czekoladowe ciasto i gęsty, zimny krem idealnie do siebie pasują, mają bogatą konsystencję i dobrze się kroją.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 2
Smacznego!
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1aa

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica 18 cm)

  • 2 banany (mocno dojrzałe)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 20 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 70 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 400 g mascarpone
  • 250 g masło orzechowe
  • 150 g krówek (kruchych)
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo

  • 2 banany (do środka)
  • 50 g krówek (kruchych)
  • 2 łyżeczki masła
  • 50 g orzechów w karmelu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm ponad rant formy.
  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać olej kokosowy i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści wymieszać i jak powstanie gładka, jednolita masa zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej wsypać cukier i wymieszać, odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • W dużej misce rozgnieść banany na papkę, wbić jajka i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając dolewać ostudzoną masę czekoladową.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przelać do formy. Wyrównać wierzch i piec 40-45 minut, lub do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę i dodać połamane krówki. Podgrzewać na małym ogniu, pilnując i mieszając, aby powstał gładki sos bez grudek. Zdjąć z ognia, ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin.
  • Schłodzone składniki: mascarpone, sos krówkowy i masło orzechowe, przełożyć do miski. Zmiksować (mikserem z końcówkami do ubijania) na krem. Zajmie to ok. 2 minuty. Nie ubijać dłużej, składniki muszą się tylko dobrze połączyć i delikatnie napowietrzyć.

Składanie tortu

  • Ciasto czekoladowe przeciąć na 3 równe blaty. Górkę z wierzchu ściąć i odłożyć. Położyć pierwszy blat (np. na paterze, talerzu, specjalnym podkładzie), można założyć na niego rant tortownicy, jeżeli chcemy pomóc sobie równo złożyć tort.
  • Krem podzielić na 3 części - 2 równe do przełożenia tortu i 1 mniejsza na wierzch i ewentualnie do wyrównania boków.
  • Na pierwszym blacie rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć na nim plasterki banana i przykryć kolejną (już większą) warstwą kremu, wyrównać go. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynność.
  • Na wierzchu rozsmarować pozostały krem.

Dekoracja tortu

  • W garnuszku roztopić 2 łyżeczki masła, dodać połamane krówki. Pilnować i mieszać aby powstał gładki sos, jeżeli będzie zbyt gęsty można dodać łyżeczkę śmietanki. Odstawić do wystudzenia, ale żeby sos pozostał płynny.
  • Polać wierzch tortu sosem krówkowym przy brzegach, jeżeli ma spływać po bokach. Posypać pokruszonym ciastem i orzechami w karmelu.
  • Tort przed krojeniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin (3-4; najlepiej przez noc).

Zobacz także:

tort czekoladowo-malinowy

TORT CZEKOLADOWO-MALINOWY BEZGLUTENOWY

Torcik powinien zachwycić wielbicieli czekolady i malin. Mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z lekkim kremem malinowym to poezja. Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mielonych migdałów i mąki bezglutenowej, dlatego będzie on odpowiedni dla osób na diecie bez glutenu.

odwrócone ciasto bananowe czekoladowe z karmelem

ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z KARMELEM

Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej.

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
226
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 223
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • krówki
  • mascarpone
  • masło orzechowe
  • migdały
  • olej kokosowy
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
proste ciasteczka z czekoladą 1aa
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Proste kruche ciasteczka z czekoladą

  • 21 października 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 27 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.