Strona główna PRZEPISYBABKI Babka kokosowa z białą czekoladą

Babka kokosowa z białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
babka kokosowa z białą czekoladą 2

Babka kokosowa z białą czekoladą

Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc, ale myślę, że jak przypadnie Wam do gustu to będziecie piekli ją częściej. I taką mam nadzieję.
babka kokosowa z białą czekoladą 3

Babka kokosowa z białą czekoladą - wskazówki

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Przepis na formę do babki o pojemności 1,5 litra.

babka kokosowa z białą czekoladą

Babka kokosowa z białą czekoladą - przechowywanie

Babkę można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczoną folią spożywczą żeby nie wyschła. Spożyć w ciągu 3-4 dni.

babka kokosowa z białą czekoladą 4
Smacznego!
babka kokosowa z białą czekoladą 2

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao.
Przepis na formę do babki o pojemności 1,5 litra.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 4 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 150 g czekolady białej
  • 125 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mielonych wiórków kokosowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 70 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę do babki dokładnie nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę, wymieszać aż powstanie gadki jednolity sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi wiórkami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do czystej suchej miski, będą później ubijane na sztywną pianę.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (końcówki do ubijania) do powstania jasnej, trochę puszystszej masy. Dodać żółtka jedno po drugim, każde kolejne dodawać jak poprzednie będzie całkowicie wmieszane.
  • Następnie miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać ostudzoną białą czekoladę. Małym strumieniem, w kilku turach.
  • Do tak przygotowanej masy dodać w trzech turach wymieszaną mąkę ze zmielonymi wiórkami i proszkiem. Wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać dużą łyżkę do ciasta. Następnie wsypać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę piany i bardzo delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Ciasto wylać równomiernie do formy i wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Babkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawić na 5-10 minut w formie, następnie można ją przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną gorzką czekoladę. Wymieszać i odstawić na kilka chwil, żeby polewa lekko zgęstniała (jeżeli jest taka potrzeba).
  • Polać wystudzoną babkę.

Zobacz także:

babka czekoladowa

BABKA CZEKOLADOWA

Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.

babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Mięciutkie i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo