Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babka kokosowa z białą czekoladą

  • 27 marca 2021
babka kokosowa z białą czekoladą 2
babka kokosowa z białą czekoladą 2
Total
28
Shares
1
0
27

Babka kokosowa z białą czekoladą

Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc, ale myślę, że jak przypadnie Wam do gustu to będziecie piekli ją częściej. I taką mam nadzieję.
babka kokosowa z białą czekoladą 3

Babka kokosowa z białą czekoladą - wskazówki

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Przepis na formę do babki o pojemności 1,5 litra.

babka kokosowa z białą czekoladą

Babka kokosowa z białą czekoladą - przechowywanie

Babkę można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczoną folią spożywczą żeby nie wyschła. Spożyć w ciągu 3-4 dni.

babka kokosowa z białą czekoladą 4
Smacznego!
babka kokosowa z białą czekoladą 2

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao.
Przepis na formę do babki o pojemności 1,5 litra.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 4 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 150 g czekolady białej
  • 125 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mielonych wiórków kokosowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 70 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę do babki dokładnie nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę, wymieszać aż powstanie gadki jednolity sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi wiórkami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do czystej suchej miski, będą później ubijane na sztywną pianę.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (końcówki do ubijania) do powstania jasnej, trochę puszystszej masy. Dodać żółtka jedno po drugim, każde kolejne dodawać jak poprzednie będzie całkowicie wmieszane.
  • Następnie miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać ostudzoną białą czekoladę. Małym strumieniem, w kilku turach.
  • Do tak przygotowanej masy dodać w trzech turach wymieszaną mąkę ze zmielonymi wiórkami i proszkiem. Wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać dużą łyżkę do ciasta. Następnie wsypać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę piany i bardzo delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Ciasto wylać równomiernie do formy i wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Babkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawić na 5-10 minut w formie, następnie można ją przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną gorzką czekoladę. Wymieszać i odstawić na kilka chwil, żeby polewa lekko zgęstniała (jeżeli jest taka potrzeba).
  • Polać wystudzoną babkę.

Zobacz także:

babka czekoladowa

BABKA CZEKOLADOWA

Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.

babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Mięciutkie i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
28
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 27
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • mleczko kokosowe
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
kopiec kreta
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Kopiec Kreta

  • 25 marca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
słonecznikowiec 3a
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Słonecznikowiec

  • 31 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności