Gofry na maślance z kawałkami czekolady

Nie należy pomijać kroku, w którym dajemy ciastu odpocząć na 30 minut. Można go nawet wydłużyć do 1 godziny.
Białka ubijamy i mieszamy z ciastem bezpośrednio przed pieczeniem gofrów.
Budyń – Zwykły budyń waniliowy o masie 60 gram. Może być z cukrem.
Czekolada – Gorzka między 60-80%. Można pomieszać mleczną i gorzką w proporcji pół na pół, jednak gofry mogą się bardziej przypiekać. Czekolada mleczna ma więcej cukru.
Pieczenie gofrów.
Gofrownica powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed pieczeniem gofrów. Przed pierwszym pieczeniem, mimo że w cieście jest tłuszcz to polecam posmarować ją (odrobinę, np. pędzelkiem) olejem lub masłem klarowanym.
Piec gofry kilka minut, aż się zarumienią. W zależności od gofrownicy czas może wynosić od 5-10minut. Ja swoje piekłam 6 minut.
Zaraz po upieczeniu gofry układać na kratce aby odparowały z każdej strony. Nie układać na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.
Gofry najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i lekkim odparowaniu. Stygną szybko i mogą tracić chrupkość. Wystarczy je wtedy położyć na kratce w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C. Piec po ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Przepis na ok. 12 sztuk.
Gofry można przechowywać w pojemniku lub owinięte folią spożywczą. W temperaturze pokojowej najwyżej 1 dzień. W lodówce do 2 dni. Odgrzewać na kratce w piekarniku (jak we wskazówkach).
Jak najbardziej gofry można mrozić. W specjalnych woreczkach lub zabezpieczone folią spożywczą. Gofry mrozić do 2 miesięcy i odgrzewać w piekarniku.
Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami.
Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.
Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Robi się je zaskakująco szybko.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.