Strona główna PRZEPISYDesery Czekoladowy krem z ciecierzycy (wegański)

Czekoladowy krem z ciecierzycy (wegański)

przez Joanna | Chocololo
czekoladowy krem z ciecierzycy

Czekoladowy krem z ciecierzycy (wegański)

Gęsty, sycący krem czekoladowy z ciecierzycy. To smaczna i zdrowsza alternatywa dla popularnych kremów czekoladowych. W dodatku mogą po niego sięgać weganie, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Do przygotowania kremu potrzebna jest ciecierzyca z puszki lub słoika. Jest praktycznie niewyczuwalna. Krem czekoladowy będzie pasować do różnych wypieków, także wegańskich. Można posmarować nim babeczki, ciasto lub gofry, także naleśniki. Na babeczkach w wegańskim wydaniu sprawdził się u mnie znakomicie, do wyjadania łyżeczką też. Także bardzo Wam polecam!
czekoladowy krem z ciecierzycy

Czekoladowy krem z ciecierzycy - wskazówki

Wegański krem czekoladowy jest bardzo prosty do przygotowania. Właściwie wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki (po wcześniejszym namoczeniu daktyli). Można to zrobić w malakserze lub blenderem w misce.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania czekoladowego kremu z cieciorki?

Ciecierzyca – Gotowana ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Cieciorkę odlewamy z zalewy.

Kakao – Ciemne kakao. Polecam ogólnodostępne w sklepach alkalizowane kakao typu DecoMorreno. Ma intensywny smak i pasta będzie idealnie czekoladowa. Wszelkiego rodzaju inne kakao np. naturalne i niealkalizowane mogą być za słabe i krem będzie mało czekoladowy z przebijającą się nutą cieciorki.

Daktyle – Suszone daktyle, które zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 1 godzinę. Daktyle będą miękkie, a woda po nich słodka. Zostawiamy ją, aby ewentualnie rozrzedzić blendowany krem.

Masło orzechowe – Wykorzystałam masło z orzechów ziemnych, ale można wykorzystać dowolne masło orzechowe np. z orzechów laskowych.

Mleczko kokosowe – Dodaje smaku i konsystencji, ale jeśli nie chcecie można je pominąć i w jego miejsce dodać wodę po namaczanych daktylach.

Krem czekoladowy z ciecierzycy nie jest bardzo słodki (przynajmniej dla mnie). Jak najbardziej można go dosłodzić w zależności od Waszych upodobań.  Może to być brązowy cukier puder, syrop klonowy, a jeśli nie zależy Wam, aby krem był wegański, można wykorzystać miód.

czekoladowy krem z ciecierzycy

Czekoladowy krem z ciecierzycy - przechowywanie

Krem z ciecierzycy najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiku lub pojemniku spożywczym. Przechowujemy go w lodówce do 3-4 dni.

czekoladowy krem z ciecierzycy

Smacznego!

czekoladowy krem z ciecierzycy

CZEKOLADOWY KREM Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI)

Joanna | chocololo.pl
Wegański krem czekoladowy z ciecierzycy, który idealnie pasuje do czekoladowych babeczek, ciast, tostów lub naleśników.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g ciecierzycy z puszki lub słoika (odsączonej)
  • 70 g daktyli
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 ml mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Daktyle włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Powinien zakrywać daktyle. Odstawić na 1 godzinę.
  • Daktyle wyjąc z wody (nie wylewać jej) i dać do miski lub malaksera. Dodać ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i mleczko kokosowe.
  • Zblendować wszystkie składniki do powstania gładkiej pasty. W zależności od pożądanej gęstości, można dolać wody z moczenia daktyli i ponownie zblednować, aby krem był mniej gęsty.
Słowo kluczowe ciecierzyca, daktyle, krem, krem czekoladowy, wegańskie

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)
krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)
wegański mus czekoladowy z oreo
wegański mus czekoladowy z oreo

You may also like

1 komentarz

Ola 6 czerwca 2024 - 09:27

Super taki krem uwielbiam takie słodycze bez cukru słodzone suszonymi owocami.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo