Cofnij
czekoladowy krem z ciecierzycy

CZEKOLADOWY KREM Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI)

Joanna | chocololo.pl
Wegański krem czekoladowy z ciecierzycy, który idealnie pasuje do czekoladowych babeczek, ciast, tostów lub naleśników.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g ciecierzycy z puszki lub słoika (odsączonej)
  • 70 g daktyli
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 ml mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Daktyle włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Powinien zakrywać daktyle. Odstawić na 1 godzinę.
  • Daktyle wyjąc z wody (nie wylewać jej) i dać do miski lub malaksera. Dodać ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i mleczko kokosowe.
  • Zblendować wszystkie składniki do powstania gładkiej pasty. W zależności od pożądanej gęstości, można dolać wody z moczenia daktyli i ponownie zblednować, aby krem był mniej gęsty.
Słowo kluczowe ciecierzyca, daktyle, krem, krem czekoladowy, wegańskie