CZEKOLADOWY KREM Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI)
Joanna | chocololo.pl
Wegański krem czekoladowy z ciecierzycy, który idealnie pasuje do czekoladowych babeczek, ciast, tostów lub naleśników.
- 150 g ciecierzycy z puszki lub słoika (odsączonej)
- 70 g daktyli
- 20 g kakao
- 50 g masła orzechowego
- 50 ml mleczka kokosowego
Daktyle włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Powinien zakrywać daktyle. Odstawić na 1 godzinę.
Daktyle wyjąc z wody (nie wylewać jej) i dać do miski lub malaksera. Dodać ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i mleczko kokosowe.
Zblendować wszystkie składniki do powstania gładkiej pasty. W zależności od pożądanej gęstości, można dolać wody z moczenia daktyli i ponownie zblednować, aby krem był mniej gęsty.
Słowo kluczowe ciecierzyca, daktyle, krem, krem czekoladowy, wegańskie