Krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

Krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

Pyszny, wegański krem do wyjadania łyżeczką. Chociaż nada się także do naleśników, gofrów, tostów, chałki i co tam jeszcze wpadnie do głowy. Krem czekoladowo-orzechowy składa się z zaledwie 4 składników i jest prosty do przygotowania. Trzeba jednak wyposażyć się w blender lub malakser, a jeśli sami robicie pastę z orzechów laskowych, to porządny malakser lub młynek. Przygotowałam ten krem do owsianych gofrów czekoladowych. Razem smakują naprawdę świetnie. Czekoladowo-orzechowy krem jest słodki, pełen smaku, nie ma w nim nabiału, glutenu też nie ma, więc będzie odpowiedni dla osób na dietach eliminujących te składniki. Polecam więc gorąco!
czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

Krem czekoladowo-orzechowy z daktylami - wskazówki

Do przygotowania kremu czekoladowo-orzechowego potrzebne są 4 składniki. Są to:

Daktyle – Wykorzystałam suszone daktyle. Trzeba je zalać wrzątkiem i namaczać min. godzinę żeby dobrze zmiękły. Jeśli chcecie, można użyć daktyli Medjool, które są miękkie i bardziej mięsiste. Je trzeba namaczać krócej. 15-20 minut powinno wystarczyć.

Kakao – Im ciemniejsze, tym bardziej czekoladowy będzie krem. Polecam kakao alkalizowane, ogólnodostępne w sklepach. Do tego przepisu można użyć też kakao naturalne, jaśniejsze i delikatniejsze.

Orzechy laskowe – Trzeba je upiec, obrać ze skórek i zmielić na pastę. Jeśli chcecie wykorzystać gotowe masło z orzechów laskowych, jak najbardziej można. Takie masło nie powinno mieć dodatków, konserwantów, jedynie 100% orzechów. W sklepach można też kupić już upieczone i obrane orzechy, one też będą ok.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Mleczko kokosowe – Dość tłuste, ok. 18-19%. Może być w kartoniku lub w puszce.

Przygotujcie odrobinę mleka więcej, aby uzyskać pożądaną konsystencję. W zależności od użytych składników, mogą wchłonąć więcej lub mniej mleczka.

krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

Jak przygotować czekoladowy krem z daktylami i orzechami?

Najpierw trzeba zalać daktyle wrzątkiem, tak aby woda zakrywała je na 2 cm. Daktyle odłożyć na min. 1 godzinę do namoknięcia. Będą lepiej się blendować, krem będzie gładszy. Jeżeli Wasze daktyle po godzinie moczenia wciąż są twardawe, zostawcie je na kolejną.

Kolejny krok, to zmielenie orzechów laskowych na pastę/masło, aż puszczą olej.

W misce blendujemy wszystkie składniki: masło orzechowe, namoczone daktyle, kakao i mleczko kokosowe. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleczka i ponownie blendujemy. Nie dodawajcie zbyt dużo, żeby krem nie wyszedł zbyt rzadki.

I gotowe.

W dobrym malakserze można zmielić wszystko za jednym razem, bez mielenia wcześniej orzechów.

Przepis na średni słoiczek kremu.

krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

Krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański) - przechowywanie

Wegański krem przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiczku, pojemniku spożywczym lub misce zabezpieczonej folią spożywczą. Taki krem może spędzić w lodówce do 3 dni.

krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

Smacznego!

krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z DAKTYLI (WEGAŃSKI)

Joanna | chocololo.pl
Treściwy, pełen smaku, wegański krem czekoladowo-orzechowy.
Przepis na średni słoiczek.

SKŁADNIKI
  

  • 70 g daktyli suszonych
  • 100 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórek)
  • 30 g kakao
  • 100-150 ml mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Daktyle włożyć do miski, zalać je wrzątkiem. Woda powinna zakrywać daktyle 2 cm ponad suszone owoce. Odstawić na min. godzinę do namoczenia, powinny stać się miękkie.
  • Orzechy zmielić na gładką pastę, przełożyć ją do miski. Dodać daktyle, kakao i mleczko kokosowe. Zblendować wszystko na gładki krem, opcjonalnie dodać więcej mleczka jeśli będzie zbyt gęsty.
  • Krem przełożyć do słoiczka.
Słowo kluczowe bez glutenu, kakao, krem, krem czekoladowy, orzechy laskowe, wegańskie

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo