Galaretka z owocami i musem czekoladowym
Orzeźwiający deser idealny na ciepłe dni. Galaretka z owocami i musem czekoladowym. Coś pysznego! Deser przygotowujemy w pucharkach. Na dnie zatapiamy ulubione owoce w galaretce. Ja wykorzystałam truskawki i borówki, ale świetnie sprawdzą się też maliny, jeżyny lub jagody. Na galaretce znalazł się puszysty mus czekoladowy, cienka warstwa czekoladowej polewy i spora łyżka śmietankowego kremu z mascarpone. Do dekoracji użyjcie owoców, można posypać deserki wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Będzie przepysznie.
Galaretka z owocami i musem czekoladowym - wskazówki do prygotowania
Owoce – Do galaretki i musu czekoladowego będą pasować truskawki, poziomki, borówki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczka czarna i czerwona.
Mus czekoladowy.
Czekolada – Czekolada gorzka o zawartości kakao 60-80% (użyłam 74%) i czekolada mleczna.
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.
W składnikach wymienionych w przepisie śmietanka pojawia się 2 razy. To nie błąd. 90 ml śmietanki jest potrzebne do rozpuszczenia czekolady. Ta śmietanka może być w temp. pokojowej. Natomiast 160 ml śmietanki musi być dobrze schłodzone. Tą śmietankę ubijamy.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% mus będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość żelatyny o 1/4 łyżeczki.
Żelatyna – Zwykła, uniwersalna żelatyna w proszku.
Więcej informacji i wskazówek do przygotowanie tego musu znajdziecie we wpisie: Mus czekoladowy (do tortu).
Krem z mascarpone.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Można przygotować też bitą śmietanę, bez mascarpone. Trzeba wtedy ubić 150 ml śmietanki 36%.
Przepis na 4 pucharki.
Galaretka z owocami i musem czekoladowym - przechowywanie
Deser jest gotowy gdy wszystkie warstwy dobrze stężeją w lodówce. Może w niej pozostać do 2 dni, zabezpieczony folią spożywczą. Jeśli planujecie przygotować deserki dzień wcześniej, można to zrobić, warto jednak ubić krem z mascarpone zaraz przed podaniem.
Smacznego!
GALARETKA Z OWOCAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na galaretkę z owocami
- ok. 350 g truskawek
- ok. 70 g borówek
- 1 op. galaretki + 300 ml wrzątku (galaretka przezroczysta lub truskawkowa/malinowa)
Składniki na mus
- 50 g tartej czekolady gorzkiej
- 75 g czekolady mlecznej
- 90 ml śmietanki 36%
- 160 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny+15 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 5 g cukru pudru (łyżeczka)
Dodatkowo
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie galaretki
- Galaretkę rozmieszać we wrzątku (jak w przepisie na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości wody - 300 ml). Odstawić ją do ostudzenia.
- Owoce umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki. Napełnić pucharki owocami (do połowy), i zalać gęstniejącą galaretką.
- Włożyć deserki do lodówki na 1-2godziny, aż do stężenia galaretki. Gdy galaretka stężeje, przygotować mus.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
- Śmietankę (90 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
- Schłodzoną śmietankę (160 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
- Mus nałożyć po równo do pucharków. Schłodzić deserki do zastygnięcia musu, czyli ok. 2 godziny.
Przygotowanie polewy i kremu
- Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż się rozpuszczą. Polewę odłożyć na chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie polać nią deserki.
- Schłodzić ok. 15 minut lodówce, aby czekoladowa polewa trochę stężała.
- Przygotowanie kremu. W misce ubić razem śmietankę, cukier puder i masarpone. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Wyłożyć go po równo na deserki i udekorować owocami.