Wegański mus czekoladowy z Oreo
Rewelacyjny mus, idealny dla każdego wielbiciela czekolady. Puszysty, delikatny i oczywiście bardzo, bardzo czekoladowy. Wegański mus zrobicie szybko i jest prosty do przygotowania. Wystarczy schłodzić go 1-2 godziny i gotowe. Wmieszałam do niego popularne ciastka, ale można je pominąć jeśli nie macie na nie ochoty. Do dekoracji wykorzystałam wegański jogurt truskawkowy na bazie kokosa. Latem możecie podać mus czekoladowy ze świeżymi owocami. Wspaniałe będą maliny, truskawki… może łyżka ubitej śmietanki kokosowej? Pycha!
Wegański mus czekoladowy - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania wegańskiego musu czekoladowego.
Aquafaba – To woda z gotowanej ciecierzycy lub zalewa z ciecierzycy z puszki/słoika. Do musu wykorzystałam zalewę z ciecierzycy ze słoika, z puszki też będzie ok. Jeśli sami gotujecie ciecierzycę, wodę po niej trzeba odpowiednio zredukować. Inaczej się nie ubije, a im gęstsza aquafaba, tym piana bardziej puszysta. Niestety nie przygotowywałam tak aqafaby, więc nie napiszę ile dokładnie trzeba ją redukować.
Ubijałam jednak zalewę po ciecierzycy w pusze (różnych marek) i w słoiku. W każdym przypadku ubiły się ładnie, ale najbardziej puszysta i sztywna była ta ze słoika. To dlatego, że była gęstsza, bardziej skoncentrowana. Wspomnę, że ubijałam aqafabę zimną z lodówki i w temp. pokojowej. Mam wrażenie, że ta w temp. pokojowej ubija się lepiej.
W zależności od wielkości puszki/słoika z ciecierzycą, tyle będzie aquafaby. Ze standardowej puszki 400 g powinniście uzyskać 120-150 ml aquafaby.
Czekolada – Gorzka ok. 80%. Użyłam dokładnie 74%.
Mleczko kokosowe – Bez dodatków, o zawartości tłuszczu 18-19%.
Ciasteczka – Popularne czarno-białe ciasteczka. Trzeba je drobno posiekać, zbyt duże kawałki mogą opaść. Mus przed schłodzeniem jest bardziej luźny niż ten ze zwykłą śmietanką.
Jeśli nie macie ochoty dodawać ciastek, można je pominą lub dodać swoje ulubione.
Rozpuszczanie czekolady w mleczku kokosowym.
Masa powinna wyjść gęsta i błyszcząca, może sprawiać wrażenie tłustej, ale tłuszcz nie powinien się oddzielać. Jeśli tak się stanie, trzeba szybko zagotować 2 łyżki mleczka lub wody i energicznie wmieszać wrzątek do masy.
Przepis na 3 małe kokilki (o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm) lub 2 większe.
Przechowywanie wegańskiego musu z czekolady
Wegański deser czekoladowy może spędzić w lodówce 2-3 dni. Trzeba zabezpieczyć go folią spożywczą i ozdobić dodatkami (ciasteczka, jogurt, owoce) zaraz przed podaniem.
Smacznego!
WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 80 ml aquafaby (w temp. pokojowej)
- 90 g czekolady gorzkiej
- 60 ml mleczka kokosowego
- 10 g cukru pudru
- 2-3 ciasta Oreo
Do dekoracji
- pokruszone ciastko
- liofilizowane truskawki
- odrobina truskawkowego jogurtu kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka bardzo drobno posiekać, odłożyć.
- Mleczko kokosowe wlać do metalowej miski, wsypać cukier puder i wymieszać. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mleczko powinno być gorące, a cukier rozpuszczony.
- Do mleczka dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszać do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
- Auafabę ubić na puszystą pianę, dużą łyżkę energicznie wmieszać szpatułką do czekolady. Następnie wmieszać drugą, już delikatniej. Dodać resztę piany i bardzo delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekolady.
- Wsypać ciasteczka, wymieszać i przełożyć do kokilek. Schłodzić min. 1 godzinę. Schłodzony mus udekorować łyżeczką jogurtu, połamanymi ciastkami i owocami.
2 komentarze
Zamiast cukru mogę użyć erytrolu? Czy koniecznie muszę go zmielić na puder?
Nie używałam erytrolu, ale myślę, że to mała ilość i powinno się udać. Jeśli dobrze rozpuszcza się w płynach, nie trzeba go mielić. Ważne żeby rozpuścił się w mleczku 🙂