Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Wegańskie babeczki czekoladowe

Wegańskie babeczki czekoladowe

przez Joanna | Chocololo
wegańskie babeczki czekoladowe

Wegańskie babeczki czekoladowe

Idealne wegańskie babeczki czekoladowe. Są niezwykle delikatne i mięciutkie, pięknie odchodzą od papilotki. Rewelacyjne z dodatkiem czekoladowego kremu z ciecierzycy. Teraz mamy sezon na pyszne owoce, więc warto ułożyć je na wierzchu babeczek. Mam nadzieję, że będą Wam bardzo smakować. Babeczek na blogu znajdziecie wiele, jednak czasem potrzebny jest przepis z wyeliminowaniem pewnych składników. Tutaj nie znajdziecie jajek ani nabiału. Wykorzystujemy mąkę orkiszową, ale myślę, że gotowa mieszanka bezglutenowa też się sprawdzi. Zachęcam Was do przetestowania! Babeczki na pewno będę powtarzać, już rozmyślam nad innym wegańskim kremem do nich. Jak tylko powstaną, od razu pojawią się na blogu.
wegańskie babeczki czekoladowe

Czekoladowe babeczki wegańskie (bez jajek i nabiału) - wskazówki

Jakich składników użyć do przygotowania wegańskich babeczek?

Siemię lniane – Potrzebne jest mielone. Polecam mielić samodzielnie, ale można wykorzystać gotowe zmielone. Siemię zalewamy wrzątkiem, powstanie z niego glutowata masa. Zastępuje ona jajko w babeczkach.

Jogurt roślinny – Wykorzystałam jogurt kokosowy. Myślę, że sprawdzą się też inne roślinne jogurty np. sojowy.

Olej kokosowy – Nie zamieniałabym oleju kokosowego na inny, ponieważ po ostudzeniu lekko zastyga i babeczki są bardziej zwarte niż po użyciu lejących olei.

Mąka orkiszowa – Typ 700, czyli jasna mąka. Można wykorzystać mąkę pszenną.

Cukier brązowy – Jeśli nie macie cukru brązowego może być biały. Sprawdzi się też cukier kokosowy.

Sok z cytryny – Świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

 

Przygotowanie kremu z ciecierzycy.

Krem jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy zblendować na pastę wszystkie składniki.

Konsystencja kremu na babeczki powinna być dość gęsta, dlatego nie dolewajcie od razu wody po daktylach.

Więcej na temat tego kremu przeczytacie we wpisie: Czekoladowy krem z ciecierzycy.

 

Dodatkowe informacje.

– Babeczki smakują świetnie także bez kremu, można polać je np. czekoladą

– Nie napełniajcie papilotek zbyt obficie. ½ papilotki z małą odrobinką wystarczy, ponieważ one sporo rosną i później lekko opadają. Dużo ciasta może wypłynąć podczas pieczenia.

– Pieczemy je do suchego patyczka. 20-25 minut powinno wystarczyć.

Przepis na 12 babeczek.

wegańskie babeczki czekoladowe

Wegańskie babeczki czekoladowe - przechowywanie

Same wegańskie babeczki (bez kremu) mogą pozostać w pojemniku w temperaturze pokojowej. 3-4 dni.

Babeczki z kremem chowamy do szczelnego pojemnika, krem szybko wysycha. W lodówce mogą pozostać do 3 dni, a z owocami 2 dni.

wegańskie babeczki czekoladowe

Smacznego!

wegańskie babeczki czekoladowe

WEGAŃSKIE BABECZKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, mięciutkie babeczki bez nabiału i jajek z czekoladowym kremem z ciecierzycy.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 120 g roślinnego jogurtu kokosowego
  • 25 g siemienia lnianego (mielonego)
  • 60 ml wrzątku
  • 75 g oleju kokosowego
  • 135 g mąki orkiszowej typ 700
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru brązowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 150 g ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 70 g daktyli
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 ml mleczka kokosowego

Dodatkowo

  • owoce, wiórki czekoladowe do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Olej kokosowy roztopić, odstawić do ostudzenia. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia i ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do większej miski dać olej kokosowy, jogurt kokosowy, siemię lniane , sok z cytryny i cukier brązowy. Wymieszać dokładnie. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia składników.
  • Papilotki napełniać ciastem do połowy (można odrobinę więcej, ale ciasto sporo rośnie). Piec 20-25 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, po chwili wyjąć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu

  • Daktyle włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Powinien zakrywać daktyle. Odstawić na 1 godzinę.
  • Daktyle wyjąc z wody (nie wylewać jej) i dać do miski lub malaksera. Dodać ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i mleczko kokosowe.
  • Zblendować wszystkie składniki do powstania gładkiej pasty. W zależności od pożądanej gęstości, można dolać wody z moczenia daktyli. Krem powinien być dość gęsty, powinien dobrze trzymać się na babeczkach.
  • Krem nałożyć na babeczki (łyżką lub małą gałkownicą) delikatnie rozsmarować i udekorować babeczki owocami lub wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, ciecierzyca, krem czekoladowy, wegańskie, wegańskie babeczki

Zobacz także:

czekoladowy krem z ciecierzycy
czekoladowy krem z ciecierzycy
wegański mus czekoladowy z oreo
wegański mus czekoladowy z oreo
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo