Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem

  • 6 stycznia 2022
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
Total
34
Shares
5
0
29

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem

Mięciutkie, czekoladowe babeczki z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. Być może połączenie brzmi nietypowo, ale jest naprawdę pyszne. Babeczki rosną puszyste i są bardzo delikatne. Ale nie byłyby tak smaczne bez czekoladowej polewy z czerwonym winem. Od razu zaznaczę, że wino czuć, i bardzo dobrze, bo komponuje się z gorzką czekoladą wyśmienicie. Pycha.
czekoladowe babeczki z czerwonym winem

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Wino – Użyłam czerwonego, wytrawnego wina i takie też polecam. Myślę, że wyjdą też np. z półwytrawnym. Wino powinno być w temperaturze pokojowej.

Jeśli uznacie, że polewa jest zbyt gęsta to można podgrzać trochę wina (ok. 20 ml) aż zacznie się gotować i dolać szybko do przygotowywanej plewy. Energicznie wymieszać.

O ile z babeczek alkohol wyparuje, to w polewie trochę go zostanie. To taka informacja, jakbyście się zastanawiali czy można dać babeczki dzieciom.

Cukier – Jeśli akurat nie macie brązowego cukru, to można zastąpić go białym.

Czekoladowe wiórki można zrobić obieraczką do warzyw, ale czekoladowe rurki przygotowujemy roztapiając gorzką czekoladę. Następnie wylewamy ją np. na marmurowy blat/deskę, albo na blaszkę (bez żadnych emalii, ani warstw) i rozsmarowujemy równo. Gdy ostygnie i lekko stwardnieje, nożem (idealny jest do krojenia sera) zeskrobujemy czekoladę pod kątem 45 stopni. Można tak zrobić rurki, ale też większe wiórki.

Babeczki piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek wbijcie po 20 minutach, jak będzie suchy to wyciągamy babeczki. Nie pieczcie zbyt długo, będą wtedy suche.

Przepis na 12 babeczek.

czekoladowe babeczki z czerwonym winem

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem - przechowywanie

Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.

czekoladowe babeczki z czerwonym winem

Smacznego!

czekoladowe babeczki z czerwonym winem

CZEKOLADOWE BABECZKI Z CZERWONYM WINEM

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, czekoladowe babeczki z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina.
Przepis na 12 babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru brązowego
  • 220 ml wina czerwonego, wytrawnego (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml wina czerwonego, wytrawnego (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • 30-40 g wiórków czekoladowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wsypać cukier brązowy i wymieszać, odstawić.
  • W większej misce wymieszać jajka z olejem, dolać wino i wymieszać aż składniki się połączą (rózgą kuchenną/trzepaczką).
  • Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. Napełnić papilotki ciastem do ⅔ wysokości.
  • Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać na kostki, włożyć do metalowej miseczki. Wlać wino. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu aż wszystko ładnie się rozpuści i powstanie gładki sos.

Zobacz także:

babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
34
Shares
Udostępnij 5
Przypnij 29
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • wino czerwone
Poprzedni artykuł
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
  • CIASTA
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą

  • 3 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

  • 11 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.