Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

  • 11 stycznia 2022
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
Total
384
Shares
7
0
377

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Ach te serniki z białą czekoladą, dlaczego jesteście takie pyszne?! To już kolejny sernik na blogu z dodatkiem białej czekolady, tym razem w delikatnie kokosowej odsłonie. Idealnie słodki, na spodzie z herbatników z wiórkami kokosowymi. Na wierzchu delikatny krem z białej czekolady, śmietanki kokosowej i mascarpone. Koniecznie uprażcie wiórki kokosowe na wierzch. Są niezwykle aromatyczne i podkreślają kokosowy smak sernika.
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem -wskazówki

Pieczenie sernika.

Przy okazji pieczenia tego sernika przetestowałam często polecaną metodę pieczenia z parą wodną, która uzyskujemy kładąc na spód piekarnika (dolną blachę) naczynie z wodą. Użyłam ceramicznej formy do tarty 24 cm.

Do formy wlałam wrzącą wodę, tak do ¾ wysokości i włożyłam do nagrzanego piekarnika 2-3 minuty przed włożeniem sernika.

Sernik urósł trochę i opadł po ostudzeniu. Boczki lekko się zrumieniły. Konsystencja była podobna do tej, którą uzyskujemy podczas pieczenia w kąpieli wodnej, jednak bardziej zbita. Ale! Był pyszny.

W każdym razie uważam, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest lepszą metodą. Sernik wychodzi równy jak stół, kremowy. Nie rośnie, więc też nie opada, a to  sprawia, że nie odkształca się i jest idealnie proporcjonalny. Boczki są jasne, jednolite, ładnie się ścina i pięknie wychodzi z formy. Dlatego polecam piec go w kąpieli wodnej jeśli tylko macie chęć i większą, pasującą blachę.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone śmietankę kokosową należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Śmietanka kokosowa –  Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Wiórki kokosowe – Do masy serowej mielimy wiórki kokosowe na pastę. Jeśli nie macie możliwości zmielenia tak wiórków, można użyć gotowej pasty kokosowej, albo musu/kremu kokosowego.

Krem kokosowy.

Mascarpone powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietanka kokosowa z czekoladą (wcześniej roztopione) powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietanka kokosowa –  Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.

Krem jest delikatny i może wydawać się rzadki, nie jest tak puszysty i gesty jak na zwykłej śmietance i mascarpone. Dlatego usztywniamy go lekko żelatyną.

Spód.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre).

Wiórki kokosowe i herbatniki mielimy razem w malakserze, aż powstaną okruszki. Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem, następnie dodać wiórki.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Smacznego!

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Sernik z dodatkiem białej czekolady w delikatnie kokosowej odsłonie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g herbatników
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego ( w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 160 ml śmietanki kokosowej (w temp. pokojowej)

Składniki na krem kokosowy

  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 125 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, + duża łyżka wrzątku)
  • 40 g wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do malaksera włożyć połamane herbatniki i wsypać wiórki kokosowe, zmielić aż powstaną okruszki (wiórki też będą zmielone).
  • Masło roztopić w garnuszku i wlać do herbatnikowych okruszków (można ciepłe) i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Odłożyć na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Wiórki kokosowe zmielić na pastę.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, pastę kokosową, jajka, śmietankę kokosową i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 75-85 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu kokosowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę kokosową, dodać połamaną czekoladę i wymieszać (ciągle na małym ogniu). Powstanie gładki sos, zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić na czas ubijania kremu.
  • Do miski dać mascarpone, wlać schłodzony sos czekoladowy i ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż całość zgęstnieje i będzie lekko puszysta (2-3 minuty).
  • Do żelatyny dodać łyżkę kremu, rozmieszać. Ubijając krem na średnik obrotach wlewać powoli rozmieszaną żelatynę.
  • Krem rozsmarować na schłodzonym serniku i schłodzić jeszcze przez godzinę.
  • W tym czasie uprażyć na złoto wiórki kokosowe (na małym ogniu na patelni pilnując i mieszając aby się nie przypaliły). Sernik posypać ostudzonymi wiórkami.

Zobacz także:

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik czekoladowy z czereśniami
sernik czekoladowy z czereśniami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
384
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 377
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • mascarpone
  • śmietanka kokosowa
  • twaróg
  • wiórki kokosowe
  • żelatyna
Poprzedni artykuł
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem

  • 6 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto mleczna kanapka
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto Mleczna Kanapka

  • 13 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 11 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 4 sierpnia 2022
muffinki czekoladowe z cukinią
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • Joanna | Chocololo
  • 2 sierpnia 2022
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

  • Joanna | Chocololo
  • 28 lipca 2022
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 lipca 2022
domowe batoniki Bounty
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • Joanna | Chocololo
  • 21 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • Joanna | Chocololo
  • 19 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 7 lipca 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • tort czekoladowy z masłem orzechowym
    Tort czekoladowy z masłem orzechowym
    • 11 sierpnia 2022
  • sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    • 4 sierpnia 2022
  • muffinki czekoladowe z cukinią
    Muffinki czekoladowe z cukinią
    • 2 sierpnia 2022
  • odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    • 28 lipca 2022
  • odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    • 26 lipca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.