Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

  • 11 stycznia 2022
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
Total
591
Shares
7
0
584

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Ach te serniki z białą czekoladą, dlaczego jesteście takie pyszne?! To już kolejny sernik na blogu z dodatkiem białej czekolady, tym razem w delikatnie kokosowej odsłonie. Idealnie słodki, na spodzie z herbatników z wiórkami kokosowymi. Na wierzchu delikatny krem z białej czekolady, śmietanki kokosowej i mascarpone. Koniecznie uprażcie wiórki kokosowe na wierzch. Są niezwykle aromatyczne i podkreślają kokosowy smak sernika.
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem -wskazówki

Pieczenie sernika.

Przy okazji pieczenia tego sernika przetestowałam często polecaną metodę pieczenia z parą wodną, która uzyskujemy kładąc na spód piekarnika (dolną blachę) naczynie z wodą. Użyłam ceramicznej formy do tarty 24 cm.

Do formy wlałam wrzącą wodę, tak do ¾ wysokości i włożyłam do nagrzanego piekarnika 2-3 minuty przed włożeniem sernika.

Sernik urósł trochę i opadł po ostudzeniu. Boczki lekko się zrumieniły. Konsystencja była podobna do tej, którą uzyskujemy podczas pieczenia w kąpieli wodnej, jednak bardziej zbita. Ale! Był pyszny.

W każdym razie uważam, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest lepszą metodą. Sernik wychodzi równy jak stół, kremowy. Nie rośnie, więc też nie opada, a to  sprawia, że nie odkształca się i jest idealnie proporcjonalny. Boczki są jasne, jednolite, ładnie się ścina i pięknie wychodzi z formy. Dlatego polecam piec go w kąpieli wodnej jeśli tylko macie chęć i większą, pasującą blachę.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone śmietankę kokosową należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Śmietanka kokosowa –  Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Wiórki kokosowe – Do masy serowej mielimy wiórki kokosowe na pastę. Jeśli nie macie możliwości zmielenia tak wiórków, można użyć gotowej pasty kokosowej, albo musu/kremu kokosowego.

Krem kokosowy.

Mascarpone powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietanka kokosowa z czekoladą (wcześniej roztopione) powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietanka kokosowa –  Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.

Krem jest delikatny i może wydawać się rzadki, nie jest tak puszysty i gesty jak na zwykłej śmietance i mascarpone. Dlatego usztywniamy go lekko żelatyną.

Spód.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre).

Wiórki kokosowe i herbatniki mielimy razem w malakserze, aż powstaną okruszki. Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem, następnie dodać wiórki.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Smacznego!

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Sernik z dodatkiem białej czekolady w delikatnie kokosowej odsłonie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g herbatników
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego ( w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 160 ml śmietanki kokosowej (w temp. pokojowej)

Składniki na krem kokosowy

  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 125 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, + duża łyżka wrzątku)
  • 40 g wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do malaksera włożyć połamane herbatniki i wsypać wiórki kokosowe, zmielić aż powstaną okruszki (wiórki też będą zmielone).
  • Masło roztopić w garnuszku i wlać do herbatnikowych okruszków (można ciepłe) i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Odłożyć na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Wiórki kokosowe zmielić na pastę.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, pastę kokosową, jajka, śmietankę kokosową i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 75-85 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu kokosowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę kokosową, dodać połamaną czekoladę i wymieszać (ciągle na małym ogniu). Powstanie gładki sos, zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić na czas ubijania kremu.
  • Do miski dać mascarpone, wlać schłodzony sos czekoladowy i ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż całość zgęstnieje i będzie lekko puszysta (2-3 minuty).
  • Do żelatyny dodać łyżkę kremu, rozmieszać. Ubijając krem na średnik obrotach wlewać powoli rozmieszaną żelatynę.
  • Krem rozsmarować na schłodzonym serniku i schłodzić jeszcze przez godzinę.
  • W tym czasie uprażyć na złoto wiórki kokosowe (na małym ogniu na patelni pilnując i mieszając aby się nie przypaliły). Sernik posypać ostudzonymi wiórkami.

Zobacz także:

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik czekoladowy z czereśniami
sernik czekoladowy z czereśniami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
591
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 584
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • mascarpone
  • śmietanka kokosowa
  • twaróg
  • wiórki kokosowe
  • żelatyna
Poprzedni artykuł
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem

  • 6 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto mleczna kanapka
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto Mleczna Kanapka

  • 13 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności