Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Babeczki Ferrero Rocher

  • 29 grudnia 2021
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
Total
247
Shares
18
0
229

Babeczki Ferrero Rocher

Cudnie czekoladowe babeczki Ferrero Rocher. Są bardzo miękkie i wilgotne, aż lekko lepkie. Rosną niesamowicie. Posmarowane popularnym kremem czekoladowo-orzechowym i posypane podpieczonymi orzechami laskowymi. Ale to nie koniec! Jest jeszcze dużo fantastycznego kremu z dodatkiem nutelli i okrągła, orzechowa pralinka na wierzchu. Babeczki są bardzo dobre, wyglądają pięknie i elegancko. Przepis na te babeczki znalazłam na kanale How Tasty, ale oczywiście trochę w nim pozmieniałam. Wszystko wyszło idealnie i pysznie.
babeczki Ferrero Rocher

Babeczki Ferrero Rocher - wskazówki

Babeczki bardzo wyrastają w piekarniku, dlatego nakładajcie ciasto tak jak w przepisie, czyli do 2/3 wysokości. To dość rzadkie i delikatne ciasto. W zależności od wielkości foremki na muffinki wyjdzie 12-14, a może wyjść nawet 16 sztuk (jeśli gniazdka są mniejsze).

A jak już nalejcie zbyt dużo i lekko się wyleją podczas pieczenia to i tak będzie ok. Po wystudzeniu utnijcie ładnie nadmiar ciasta przy papilotkach. Po posmarowaniu nutellą i posypaniu orzeszkami nic nie będzie widać.

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Naturalna maślanka, w temperaturze pokojowej. Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego.

Kawa – Łyżeczka zwykłej kawy instant, bez dodatków typu 2w1. Można też użyć świeżo parzonej kawy np. z ekspresu. Wtedy używamy 60 ml zaparzonej kawy.

Krem.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał. Wyposażcie się najlepiej w 350 gramowy słoik, idealnie starczy na krem i pełną łyżeczkę na każdą babeczkę (nawet jak wyjdzie więcej).

Orzechy laskowe.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki Ferrero Rocher

Babeczki Ferrero Rocher - przechowywanie

Najlepiej przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku i w lodówce, przez 2 – 3 dni.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.

babeczki Ferrero Rocher

Smacznego!

babeczki Ferrero Rocher

BABECZKI FERRERO ROCHER

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, mięciutkie babeczki z nutellą i pralinką Ferrero Rocher.
Przepis na 12-14 sztuk.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 60 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g nutelli
  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g kakao
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 12-14 łyżeczek nutelli
  • 60-80 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)
  • 12-14 szt. pralinek Ferrero Rocher

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać cukier i ponownie wymieszać składniki.
  • Kawę zalać wrzątkiem, zostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
  • W większej misce wymieszać maślankę, jajka, olej i kawę (może być ciepła).
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem papilotki do ⅔ wysokości.
  • Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, następnie wyciągnąć i ostudzić.
  • Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk. Na każdej babeczce rozsmarować łyżeczkę nutelli i obtoczyć posmarowane brzegi w orzechach.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki, na wierzch dać pralinkę.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
247
Shares
Udostępnij 18
Przypnij 229
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • maślanka
  • nutella
  • orzechy laskowe
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
bananowy tort straciatella
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Bananowy tort straciatella

  • 28 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
  • CIASTA
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą

  • 3 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności