Babeczki Ferrero Rocher

Babeczki bardzo wyrastają w piekarniku, dlatego nakładajcie ciasto tak jak w przepisie, czyli do 2/3 wysokości. To dość rzadkie i delikatne ciasto. W zależności od wielkości foremki na muffinki wyjdzie 12-14, a może wyjść nawet 16 sztuk (jeśli gniazdka są mniejsze).
A jak już nalejcie zbyt dużo i lekko się wyleją podczas pieczenia to i tak będzie ok. Po wystudzeniu utnijcie ładnie nadmiar ciasta przy papilotkach. Po posmarowaniu nutellą i posypaniu orzeszkami nic nie będzie widać.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Naturalna maślanka, w temperaturze pokojowej. Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego.
Kawa – Łyżeczka zwykłej kawy instant, bez dodatków typu 2w1. Można też użyć świeżo parzonej kawy np. z ekspresu. Wtedy używamy 60 ml zaparzonej kawy.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał. Wyposażcie się najlepiej w 350 gramowy słoik, idealnie starczy na krem i pełną łyżeczkę na każdą babeczkę (nawet jak wyjdzie więcej).
Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na 12-14 babeczek.
Najlepiej przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku i w lodówce, przez 2 – 3 dni.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.