Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
Mini karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady to połączenie kruchego, maślanego ciasta i soczystych jabłek z cynamonem. Żeby było jeszcze smaczniej jabłka oblane są krówkową polewą, a całość przykryta kremem z białą czekoladą. Coś pysznego! Kruche, aromatyczne i słodkie szarlotki, jak dla mnie najsmaczniejsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - wskazówki
Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).
Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodów. Choć oczywiście można to zrobić i schłodzić ciasto 30 minut w lodówce przed wałkowaniem.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę.
Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Jabłka – Jeżeli jabłka są bardzo słodkie nie trzeba dodawać cukru, tym bardziej, że po upieczeniu do szarlotek wlewamy sos z krówek. Jeśli są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru.
Przepis na 12-14 szarlotek.

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - przechowywanie
Szarlotki z kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre przez 2-3 dni.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.


Smacznego!

KARMELOWE SZARLOTKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
- 2 żółtka (zimne, z lodówki)
- 2 łyżki wódki (zimnej; można zamienić na wodę)
Składniki na nadzienie
- 3 jabłka (średnie, ok. 600 g)
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g krówek
- 100 ml śmietanki 36%
Składniki na krem
- 200 ml śmietanki 36%
- 130 g czekolady białej
- 125 g mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie szarlotek
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
- Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę.
- Formę na muffinki wysmarować masłem. Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć miseczką (o większej średnicy niż formy na muffinki) koła, którymi wyłożyć równomiernie gniazda w formie. Wylepić dokładnie i formę włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Wsypać cynamon i przesiać mąkę. Wymieszać dokładnie.
- Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki i wypełnić (z górką) jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Ciasto i jabłka skurczą się i zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przygotować sos.
- Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać całość na małym ogniu, pilnując i mieszając żeby się nie przypaliły. Krówki się rozpuszczą i powstanie sos.
- Wylać równomiernie gorący sos na jabłka (szalotki mogą być ciepłe; na każdą szarlotkę powinna wyjść łyżka sosu). Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki. Można też udekorować plasterkiem jabłka i posypać cynamonem.