Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

  • 18 listopada 2021
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
Total
21K
Shares
58
0
21K

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Mini karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady to połączenie kruchego, maślanego ciasta i soczystych jabłek z cynamonem. Żeby było jeszcze smaczniej jabłka oblane są krówkową polewą, a całość przykryta kremem z białą czekoladą. Coś pysznego! Kruche, aromatyczne i słodkie szarlotki, jak dla mnie najsmaczniejsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - wskazówki

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).

Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodów. Choć oczywiście można to zrobić i schłodzić ciasto 30 minut w lodówce przed wałkowaniem.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę.

Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Jabłka – Jeżeli jabłka są bardzo słodkie nie trzeba dodawać cukru, tym bardziej, że po upieczeniu do szarlotek wlewamy sos z krówek. Jeśli są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru.

Przepis na 12-14 szarlotek.

szarlotki krok po kroku

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - przechowywanie

Szarlotki z kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre przez 2-3 dni.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

Smacznego!

 

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

KARMELOWE SZARLOTKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Kruche ciasto, jabłka z cynamonem, sos krówkowy i krem z białej czekolady.
Przepis na 12-14 szarlotek.
5 from 4 votes
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
  • 2 żółtka (zimne, z lodówki)
  • 2 łyżki wódki (zimnej; można zamienić na wodę)

Składniki na nadzienie

  • 3 jabłka (średnie, ok. 600 g)
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g krówek
  • 100 ml śmietanki 36%

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 130 g czekolady białej
  • 125 g mascarpone

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie szarlotek

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę.
  • Formę na muffinki wysmarować masłem. Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć miseczką (o większej średnicy niż formy na muffinki) koła, którymi wyłożyć równomiernie gniazda w formie. Wylepić dokładnie i formę włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Wsypać cynamon i przesiać mąkę. Wymieszać dokładnie.
  • Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki i wypełnić (z górką) jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Ciasto i jabłka skurczą się i zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przygotować sos.
  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać całość na małym ogniu, pilnując i mieszając żeby się nie przypaliły. Krówki się rozpuszczą i powstanie sos.
  • Wylać równomiernie gorący sos na jabłka (szalotki mogą być ciepłe; na każdą szarlotkę powinna wyjść łyżka sosu). Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki. Można też udekorować plasterkiem jabłka i posypać cynamonem.

Zobacz także:

czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
kruchy placek z nutellą i malinami
kruchy placek z nutellą i malinami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
21K
Shares
Udostępnij 58
Przypnij 21K
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • jabłka
  • krówki
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
domowe czekoladki snickers
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Domowe czekoladki Snickers

  • 16 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

  • 23 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Don pisze:
    25 grudnia 2021 o 11:28

    Witam, a czy w kremie można użyć śmietanki 30%?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      26 grudnia 2021 o 10:49

      Tak, można.

      Odpowiedz
      1. Don pisze:
        30 grudnia 2021 o 11:11

        dziękuję za odpowiedź, szarlotki wyglądają smakowicie i na pewno spróbuję je w najbliższym czasie wykonać według pani przepisu ☺️

        Odpowiedz
  2. Don pisze:
    11 stycznia 2022 o 11:56

    5 stars
    super przepis! wszyscy chwalili, szarlotki najszybciej zniknęły ze stołu

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      15 stycznia 2022 o 17:38

      Bardzo się cieszę:)

      Odpowiedz
    2. Agujan pisze:
      21 kwietnia 2022 o 16:00

      Wyglądają super!
      Chyba się skuszę i zrobię dla moich panów.
      Mam tylko pytanie czy to jest standardowa wielkość foremki na mufinki?

      Odpowiedz
  3. Bożena pisze:
    16 stycznia 2022 o 19:41

    5 stars
    Bardzo dobry przepis ,babeczki przepyszne

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      20 stycznia 2022 o 13:18

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  4. monika pisze:
    26 lutego 2022 o 13:19

    Wspaniałe są te babeczki.

    Odpowiedz
  5. Anna pisze:
    28 czerwca 2022 o 19:44

    5 stars
    Zrobiłam, wspaniałe, przepyszne

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      29 czerwca 2022 o 17:22

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  6. Andy pisze:
    2 sierpnia 2022 o 09:14

    Wyszły bardzo dobre ale mam problem z kremem. Jest za luźny i się rozpływa. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, nie wiem co poszło nie tak… Jego struktura też przypomina bardziej mascarpone. Jakieś pomysły co zrobić żeby go usztywnić? Może powinnam dłużej ubiajc? Da się go jeszcze uratować jak już zmieszałam wszystkie składniki?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      2 sierpnia 2022 o 10:57

      Krem ubijamy aż będzie gęsty i będzie zostawiać wyraźne ślady po mieszadle, to możliwe, że był zbyt krótko ubijany. Można spróbować dodać więcej mascarpone (dobrze schłodzonego, ok 50 gram więcej). Krem po nałożeniu na babeczki też jeszcze odrobinę ustabilizuje się w lodówce. Ciężko mi dokładnie określić przyczynę, bo ten krem jest dość lekki, ale nie jest tak puszysty jak np. bita śmietana, jest cięższy, ale też nie tak jak samo mascarpone. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  7. Julita pisze:
    2 października 2022 o 15:00

    Czy najlepiej użyć krówek kruchych czy “ciągutek”? 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      2 października 2022 o 15:50

      Kruchych 🙂

      Odpowiedz
  8. Sandra pisze:
    4 października 2022 o 11:24

    Mega apetyczne, aż kusi żeby zrobić. Ale robiłam kilka razy podejście do różnych tart i nie wiem co robię źle ale kruche ciasto wychodzi mi tak twarde że można kogoś zabić 😀 jakaś rada jak tego uniknąć, co robię źle?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      4 października 2022 o 11:58

      Czasem zbyt długi czas wyrabiania ciasta lub nieodpowiednio dobrane proporcje składników. Proszę spróbować tego (nawet z połowy porcji) i zobaczyć jak wyjdzie 🙂

      Odpowiedz
  9. Paula pisze:
    12 października 2022 o 08:39

    Czy ta foremka to jest na standardową wielkosc muffinek? Mam w domu ale jest ona na 12 sztuk i nie wiem czy u Pani jest ona mniejsza czy po prostu są to jakieś duże muffinki

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      12 października 2022 o 10:45

      Na standardową. Ta foremka ze zdjęcia jest mała, jak połowa takiej na 12 sztuk 🙂

      Odpowiedz
  10. Arleta pisze:
    19 października 2022 o 08:53

    Chciałabym zrobić mufinki ale w firmie ciasta. Jaka średnia tortownicy będzie dobra dla tego przepisu? 18 cm będzie dobrze?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 października 2022 o 11:00

      Myślę, że proporcje składników nie będą odpowiednie,choć nie robiłam w takiej wersji. Szarlotki są małe, ale mają sporo ciasta. Opcjonalnie forma na tartę 25 cm byłaby ok, ale z takiej ilości składników samego ciasta będzie zbyt dużo (trzeba zmniejszyć o 1/3). Zawsze oczywiście można spróbować w tortownicy, ale większej. Ciężko mi powiedzieć, musiałabym upiec w takiej formie, aby odpowiednio dobrać proporcje 🙂

      Odpowiedz
  11. Sylwia pisze:
    2 lutego 2023 o 13:04

    Witam, czy krówki można zastąpić masą krówkową w puszce?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      2 lutego 2023 o 14:00

      Dzień dobry, teoretycznie można i wiem, że niektórzy czytelnicy zamieniali 🙂 Jednak sos krówkowy smakuje trochę inaczej i ma inną konsystencję, bardziej pasuje do szarlotek i jego polecam. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  12. Sylwia pisze:
    3 lutego 2023 o 13:54

    Czy jabłka muszą być takie które się rozsmażają w czasie pieczenia typu szara reneta?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 lutego 2023 o 15:07

      Może być szara reneta, o ile dobrze pamiętam to do tych szarlotek użyłam jabłek cortland.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.