Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).
Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodów. Choć oczywiście można to zrobić i schłodzić ciasto 30 minut w lodówce przed wałkowaniem.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę.
Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Jabłka – Jeżeli jabłka są bardzo słodkie nie trzeba dodawać cukru, tym bardziej, że po upieczeniu do szarlotek wlewamy sos z krówek. Jeśli są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru.
Przepis na 12-14 szarlotek.
Szarlotki z kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre przez 2-3 dni.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Witam, a czy w kremie można użyć śmietanki 30%?
Tak, można.
dziękuję za odpowiedź, szarlotki wyglądają smakowicie i na pewno spróbuję je w najbliższym czasie wykonać według pani przepisu ☺️
super przepis! wszyscy chwalili, szarlotki najszybciej zniknęły ze stołu
Bardzo się cieszę:)
Wyglądają super!
Chyba się skuszę i zrobię dla moich panów.
Mam tylko pytanie czy to jest standardowa wielkość foremki na mufinki?
Bardzo dobry przepis ,babeczki przepyszne
Dziękuję:)
Wspaniałe są te babeczki.
Zrobiłam, wspaniałe, przepyszne
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Wyszły bardzo dobre ale mam problem z kremem. Jest za luźny i się rozpływa. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, nie wiem co poszło nie tak… Jego struktura też przypomina bardziej mascarpone. Jakieś pomysły co zrobić żeby go usztywnić? Może powinnam dłużej ubiajc? Da się go jeszcze uratować jak już zmieszałam wszystkie składniki?
Krem ubijamy aż będzie gęsty i będzie zostawiać wyraźne ślady po mieszadle, to możliwe, że był zbyt krótko ubijany. Można spróbować dodać więcej mascarpone (dobrze schłodzonego, ok 50 gram więcej). Krem po nałożeniu na babeczki też jeszcze odrobinę ustabilizuje się w lodówce. Ciężko mi dokładnie określić przyczynę, bo ten krem jest dość lekki, ale nie jest tak puszysty jak np. bita śmietana, jest cięższy, ale też nie tak jak samo mascarpone. Pozdrawiam serdecznie.
Czy najlepiej użyć krówek kruchych czy “ciągutek”? 🙂
Kruchych 🙂
Mega apetyczne, aż kusi żeby zrobić. Ale robiłam kilka razy podejście do różnych tart i nie wiem co robię źle ale kruche ciasto wychodzi mi tak twarde że można kogoś zabić 😀 jakaś rada jak tego uniknąć, co robię źle?
Czasem zbyt długi czas wyrabiania ciasta lub nieodpowiednio dobrane proporcje składników. Proszę spróbować tego (nawet z połowy porcji) i zobaczyć jak wyjdzie 🙂
Czy ta foremka to jest na standardową wielkosc muffinek? Mam w domu ale jest ona na 12 sztuk i nie wiem czy u Pani jest ona mniejsza czy po prostu są to jakieś duże muffinki
Na standardową. Ta foremka ze zdjęcia jest mała, jak połowa takiej na 12 sztuk 🙂
Chciałabym zrobić mufinki ale w firmie ciasta. Jaka średnia tortownicy będzie dobra dla tego przepisu? 18 cm będzie dobrze?
Myślę, że proporcje składników nie będą odpowiednie,choć nie robiłam w takiej wersji. Szarlotki są małe, ale mają sporo ciasta. Opcjonalnie forma na tartę 25 cm byłaby ok, ale z takiej ilości składników samego ciasta będzie zbyt dużo (trzeba zmniejszyć o 1/3). Zawsze oczywiście można spróbować w tortownicy, ale większej. Ciężko mi powiedzieć, musiałabym upiec w takiej formie, aby odpowiednio dobrać proporcje 🙂
Witam, czy krówki można zastąpić masą krówkową w puszce?
Dzień dobry, teoretycznie można i wiem, że niektórzy czytelnicy zamieniali 🙂 Jednak sos krówkowy smakuje trochę inaczej i ma inną konsystencję, bardziej pasuje do szarlotek i jego polecam. Pozdrawiam!
Czy jabłka muszą być takie które się rozsmażają w czasie pieczenia typu szara reneta?
Może być szara reneta, o ile dobrze pamiętam to do tych szarlotek użyłam jabłek cortland.
Już od dawna kusił mnie ten przepis… Dziś zrobiłam szarlotki po raz pierwszy i wyszły przepyszne! REWALACJA!
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie!