Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą

  • 3 stycznia 2022
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą
Total
71
Shares
7
0
64

Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

Kolorowa, ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania. Tak naprawdę jest to takie duże ciastko upieczone w foremce i pokrojone na kwadraty. Przypomina mi też trochę jasną wersję czekoladowego ciasta brownie – blondie.  Jest bardzo popularne w USA, skąd zresztą pochodzi . Tam przygotowują je z ogromną ilością cukru, w tym przepisie jest go zdecydowanie mniej, a i tak jest słodko. Mimo tego nie można się oprzeć tej małej, kolorowej kostce.
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, kilka wskazówek:

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Draże m&m’s – Zawsze używam oryginalnych draży, a tym razem użyłam innej firmy, którą zresztą lubię. Jednak podczas pieczenia kolor wyblakł. Można to zobaczyć na zdjęciu przed i po upieczeniu. Nie wpłynęło to na smak ciasta, ale jeśli zależy Wam na zachowaniu intensywnego koloru to użyjcie oryginalnych m&m’s. Zostają idealnie takie same jak przed włożeniem do piekarnika, zobaczcie np. Ciasteczka brownie z m&m’s.

Cukier – Można użyć samego brązowego lub białego. Nie pomijałabym jednak brązowego, nadaje on bardziej intensywny, lekko karmelowy posmak.

Nie pieczcie ciasta zbyt długo, 30-32 minuty wystarczą. Długie pieczenie wysuszy ciasto.

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą kolaż

Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.

Pokrojone w kostkę ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy.

ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

Smacznego!

ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z CZEKOLADĄ I M&M'S

Kolorowa,ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 190 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g drażetek M&M's
  • 150 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą, odłożyć.
  • Do ostudzonego masła dodać cukier brązowy, biały i waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, następnie dodać jajko i żółtko. Ubijać chwilkę do dokładnego połączenia składników.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać 150 g drażetek M&M's i 130 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (resztę odłożyć). Wymieszać całość szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe drażetki i czekoladę.
  • Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady

Obserwuj Chocololo:

Social Links
Facebook
Instagram
Pinterest
Total
71
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 64
Tweet 0
Poprzedni artykuł
babeczki Ferrero Rocher
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Babeczki Ferrero Rocher

  • 29 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe babeczki z czerwonym winem

  • 6 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności