Ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, kilka wskazówek:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Draże m&m’s – Zawsze używam oryginalnych draży, a tym razem użyłam innej firmy, którą zresztą lubię. Jednak podczas pieczenia kolor wyblakł. Można to zobaczyć na zdjęciu przed i po upieczeniu. Nie wpłynęło to na smak ciasta, ale jeśli zależy Wam na zachowaniu intensywnego koloru to użyjcie oryginalnych m&m’s. Zostają idealnie takie same jak przed włożeniem do piekarnika, zobaczcie np. Ciasteczka brownie z m&m’s.
Cukier – Można użyć samego brązowego lub białego. Nie pomijałabym jednak brązowego, nadaje on bardziej intensywny, lekko karmelowy posmak.
Nie pieczcie ciasta zbyt długo, 30-32 minuty wystarczą. Długie pieczenie wysuszy ciasto.
Przepis na formę 20×20 cm.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Pokrojone w kostkę ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Piękna , blaszka 20/20 , a jakiej wielkości tortownicę mogę użyć?
Tortownica 22cm powinna być idealna na tę ilość składników 🙂