Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Kiedy w domu są dojrzałe banany, które koniecznie trzeba wykorzystać, to oprócz bananowego chlebka można zrobić pyszne czekoladowe muffinki.  Delikatne i bardzo smaczne, mocno czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe powinny przypaść Wam do gustu. Są proste i szybkie do przygotowania, bardzo aromatyczne i wilgotne. Polane czekoladą i posypane obficie wiórkami kokosowymi będą idealne na drugie śniadanie lub przekąskę do kawy.
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Przepis na ok. 12-15 muffinek.

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe - przechowywanie

Muffiny przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Najlepsze są zaraz po ostygnięciu i polaniu czekoladą, jednak można je spożyć do 2 dni.

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Smacznego!

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

CZEKOLADOWE MUFFINKI BANANOWO-KOKOSOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne i bardzo smaczne, mocno czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe.
Przepis na ok. 12-15 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 3 banany dojrzałe (350-400 gram po obraniu)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g wiórków kokosowych mielonych
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Do miseczki włożyć połamaną w kostki czekoladę. Olej kokosowy dać do garnuszka, podgrzać aż się rozpuści (nie podgrzewać zbyt długo, ma być ciepły). Wlać olej do czekolady i wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść widelcem banany na puree, dodać sok z cytryny, cukier i jajka i wymieszać. Ciągle mieszając wlewać ostudzony sos czekoladowy.
  • Do masy dodać mieszankę suchych składników i wymieszać dokładnie szpatułką (nie długo, tylko do połączenia składników).
  • Ciastem napełnić papilotki prawie do samego brzegu. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć papilotki na kratkę do studzenia.

Muffinki polać czekoladą

  • Połamaną w kostki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone muffinki. Posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

Brownie Bounty

Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

babka kokosowa z białą czekoladą 2

Babka kokosowa z białą czekoladą

Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc, ale myślę, że jak przypadnie Wam do gustu to będziecie piekli ją częściej. I taką mam nadzieję.

czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo