Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

  • 1 września 2021
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
Total
85
Shares
1
0
84

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Kiedy w domu są dojrzałe banany, które koniecznie trzeba wykorzystać, to oprócz bananowego chlebka można zrobić pyszne czekoladowe muffinki.  Delikatne i bardzo smaczne, mocno czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe powinny przypaść Wam do gustu. Są proste i szybkie do przygotowania, bardzo aromatyczne i wilgotne. Polane czekoladą i posypane obficie wiórkami kokosowymi będą idealne na drugie śniadanie lub przekąskę do kawy.
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Przepis na ok. 12-15 muffinek.

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe - przechowywanie

Muffiny przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Najlepsze są zaraz po ostygnięciu i polaniu czekoladą, jednak można je spożyć do 2 dni.

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Smacznego!

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

CZEKOLADOWE MUFFINKI BANANOWO-KOKOSOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne i bardzo smaczne, mocno czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe.
Przepis na ok. 12-15 muffinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 3 banany dojrzałe (350-400 gram po obraniu)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g wiórków kokosowych mielonych
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Do miseczki włożyć połamaną w kostki czekoladę. Olej kokosowy dać do garnuszka, podgrzać aż się rozpuści (nie podgrzewać zbyt długo, ma być ciepły). Wlać olej do czekolady i wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść widelcem banany na puree, dodać sok z cytryny, cukier i jajka i wymieszać. Ciągle mieszając wlewać ostudzony sos czekoladowy.
  • Do masy dodać mieszankę suchych składników i wymieszać dokładnie szpatułką (nie długo, tylko do połączenia składników).
  • Ciastem napełnić papilotki prawie do samego brzegu. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć papilotki na kratkę do studzenia.

Muffinki polać czekoladą

  • Połamaną w kostki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone muffinki. Posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

Brownie Bounty

Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

babka kokosowa z białą czekoladą 2

Babka kokosowa z białą czekoladą

Puszysta, mięciutka, wilgotna i idealna – Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc, ale myślę, że jak przypadnie Wam do gustu to będziecie piekli ją częściej. I taką mam nadzieję.

czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
85
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 84
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • kakao
  • olej kokosowy
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
ciasto kokosowe z polewą czekoladową
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

  • 26 sierpnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

  • 5 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.