Czekoladowa tarta ze śliwkami

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki. Do kruszonki i ciasta.
Woda – Zimna, a najlepiej lodowata. Można chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włożyć ją do zamrażarki.
Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki, szybko zagnieść i uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć i ładnie uformować) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto.
Ciasto trzeba rozwałkować na okrąg większy od formy na tartę, pozostałe ciasto można rozwałkować i wyciąć kilka kształtów np. foremką do ciastek i położyć na tarcie. Można też je schłodzić i zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto przed pieczeniem razem z kruszonką.
Orzechy włoskie – Do kruszonki potrzebne są mielone orzechy włoskie. W przypadku gdy orzechy mielicie sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do kruszonki) mąki i dopiero zmielić. Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że podczas mielenia powstanie pasta.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Po ostygnięciu można przechowywać tartę przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, później ze względu na dużą ilość owoców i wilgotność schować do lodówki. Zabezpieczona folią spożywczą tarta może spędzić w lodówce do 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.