Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Czekoladowa tarta ze śliwkami

  • 27 września 2022
czekoladowa tarta ze śliwkami
czekoladowa tarta ze śliwkami
Total
133
Shares
1
0
132

Czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich. Tarta, która jest prosta do przygotowania, na kruchym, kakaowym spodzie, ze śliwkami wymieszanymi z posiekaną gorzką czekoladą, i z  aromatyczną kruszonką na wierzchu. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom czekoladowo-śliwkowych połączeń i jesiennych smaków. Najlepiej kroić tartę po całkowitym ostygnięciu, ale zdradzę Wam, że jak zwykle nie wytrzymałam i pokroiłam jeszcze letnią. Pychota.
czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami - wskazówki

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki. Do kruszonki i ciasta.

Woda – Zimna, a najlepiej lodowata. Można chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włożyć ją do zamrażarki.

Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki, szybko zagnieść i uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć i ładnie uformować) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto.

Ciasto trzeba rozwałkować na okrąg większy od formy na tartę, pozostałe ciasto można rozwałkować i wyciąć kilka kształtów np. foremką do ciastek i położyć na tarcie. Można też je schłodzić i zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto przed pieczeniem razem z kruszonką.


Orzechy włoskie – Do kruszonki potrzebne są mielone orzechy włoskie. W przypadku gdy orzechy mielicie sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do kruszonki) mąki i dopiero zmielić. Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że podczas mielenia powstanie pasta.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami - przechowywanie

Po ostygnięciu można przechowywać tartę przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, później ze względu na dużą ilość owoców i wilgotność schować do lodówki. Zabezpieczona folią spożywczą tarta może spędzić w lodówce do 2 dni.

czekoladowa tarta ze śliwkami

Smacznego!

czekoladowa tarta ze śliwkami

CZEKOLADOWA TARTA ZE ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowa tarta ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę

  • 25 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 30 g orzechów włoskich mielonych
  • 20 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • 1½ łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki i ciasta

  • Kruszonka. Do miski wsypać wszystkie składniki i pokrojone w kostkę masło. Ręcznie, rozcierając masło w palcach, zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki.
  • Ciasto. Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica formy na tartę. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy (niczym nie wysmarowanej). Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Z pozostałego ciasta (nie powinno go być dużo) ulepić kulkę i schować ją do zamrażarki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki.

Przygotowanie śliwek i pieczenie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki i włożyć do miski. Czekoladę posiekać i wsypać do śliwek. Wsypać też łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać.
  • Na schłodzony spód wyłożyć śliwki i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i wysypać równomiernie kruszonkę.
  • Piec 60 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Zobacz także:

mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
133
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 132
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kakao
  • orzechy włoskie
  • śliwki
Poprzedni artykuł
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

  • 23 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

  • 29 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności