Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.
Ciasto można podać od razu po nałożeniu kremu, ale warto schłodzić je przez 20-30 minut.
Usmażone śliwki najlepiej podawać do każdej porcji ciasta osobno. Czyli kawałek ciasta z kremem na talerzyk i na to łyżka śliwek.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.
Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki. Po nałożeniu kremu spożyć w ciągu 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.