Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

  • 29 września 2022
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
Total
65
Shares
17
0
48

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Bardzo czekoladowe i delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej, z kremem i podduszonymi z cynamonem śliwkami. Przypomina bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami, ale przygotowane jest trochę inną metodą, w której nie oddzielamy żółtek od białek, tylko ubijamy całe jajka z cukrem. Bez mąki, tylko z 5 składników. Ciasto jest obłędnie czekoladowe. Jest też delikatniejsze od tego,  w którym ubijamy osobno białka i ucieramy żółtka z cukrem. Rośnie wyżej, jest puszystsze i bardziej kruche. Z kremem i śliwkami komponuje się wyśmienicie, chociaż przyznam, że i bez tych dodatków zniknęłoby szybko.
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki) - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.

Ciasto można podać od razu po nałożeniu kremu, ale warto schłodzić je przez 20-30 minut.

Usmażone śliwki najlepiej podawać do każdej porcji ciasta osobno. Czyli kawałek ciasta z kremem na talerzyk i na to łyżka śliwek.  

Przepis na tortownicę 18 cm.

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki) - przechowywanie

Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.

Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki.  Po nałożeniu kremu spożyć w ciągu 2 dni.

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Smacznego!

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM I ŚLIWKAMI (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe i delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej, z kremem i podduszonymi z cynamonem śliwkami.
Przepis na tortownicę 18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru drobnego
  • skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru

Składniki na śliwki

  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać, włożyć do miski. Masło roztopić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do wystygnięcia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 5-6 minut. Do jajek wrzucić skórkę pomarańczową i wlewać powoli czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Skończyć gdy tylko składniki się połączą.
  • Wylać masę do tortownicy i wyrównać. Piec 30-35 minut, aż ciasto urośnie z górką i popęka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie śliwek i kremu

  • Przygotowanie śliwek. Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Każdą połówkę zanurzyć miąższem w cukrze i cynamonie i położyć tą stroną na rozgrzanej patelni.
  • Śliwki smażyć aż puszczą sok i zmiękną. Zostawić je do ostudzenia.
  • Przygotowanie kremu. Do miski wlać śmietankę, dać mascarpone i przesiać cukier puder. Ubić mikserem na puszysty gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem rozsmarować delikatnie na cieście. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i podać ze śliwkami.

Zobacz także:

czekoladowa tarta ze śliwkami
czekoladowa tarta ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
czekośliwka
czekośliwka

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
65
Shares
Udostępnij 17
Przypnij 48
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • cynamon
  • mascarpone
  • śliwki
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
czekoladowa tarta ze śliwkami
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Czekoladowa tarta ze śliwkami

  • 27 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
muffinki czekoladowo-dyniowe
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-dyniowe

  • 4 października 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności