Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowe galette z czereśniami

  • 3 lipca 2021
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
Total
169
Shares
0
0
169

Czekoladowe galette z czereśniami

Rustykalna tarta, która z dużą łyżką bitej śmietany jest po prostu wspaniała. Czekoladowe galette z czereśniami z kruchego, kakaowego ciasta. Nadzienie to nie tylko czereśnie, ale też czekolada i kapka whisky. Brzmi pysznie? Spróbujcie, póki w sklepach pełno jest pięknych, soczystych czereśni. Ale żeby było jeszcze smaczniej, ubijcie śmietankę z mascarpone i posypcie wiórkami czekolady. A może z gałką lodów waniliowych? Pyszności.
czekoladowe galette z czeresniami

Czekoladowe galette z czereśniami - wskazówki

Masło – Powinno być bardzo dobrze schłodzone.

Woda – Zimna, a najlepiej lodowata. Można chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włożyć ją do zamrażarki.

Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki, szybko zagnieść i uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć i ładnie uformować) zawinąć w folię i schłodzić.

Kruche ciasto ma w sobie dużo masła i jest delikatne, dzięki poniższym wskazówkom nie trzeba się niepokoić, że rozerwie się przy wałkowaniu lub przenoszeniu na blachę.

  1. Ciasto należy dobrze schłodzić przez minimum 30 minut przed wałkowaniem.
  2. Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. Należy dociąć papier do blaszki (takiej na wyposażeniu każdego piekarnika), położyć go na blacie/stolnicy i delikatnie posypać go mąką. Położyć na nim kulę ciasta, a na nią spory kawałek folii spożywczej. Wałkować ciasto przez folię. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść na blachę, oderwać folię i nakładać składniki.
  3. Przed nałożeniem owoców na rozwałkowane ciasto, można naciąć brzegi ciasta (jak na zdjęciu) na 3-4 cm. Ułatwi to zwijanie boków. Pamiętajcie żeby dobrze zakleić łączenia ciasta.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 80 %. Sama mleczna będzie zbyt słodka, tym bardziej, że słodyczy dodają owoce.

Jeżeli nie chcecie używać alkoholu do owoców, można go pominąć, lub dodać np. sok z cytryny.

Tarta jest pyszna z bitą śmietaną, albo gęstym kremem ze śmietanki i mascarpone:

Krem śmietankowy – 150 ml śmietanki (dobrze schłodzonej) + 100 g mascarpone (dobrze schłodzone) + ok. 20 g cukru pudru zmiksować na puszysty, gęsty krem. Nakładać go osobno na każdą porcję, bezpośrednio przed podaniem. Można posypać wiórkami czekolady lub oprószyć kakao.

Przepis na ok. 8-10 porcji.

czekoladowe galette z czereśniami przygotowanie

Czekoladowe galette z czereśniami - przechowywanie

Tarta najsmaczniejsza jest pierwszego dnia, zaraz po ostudzeniu (ale można kroić jeszcze trochę ciepłą). Można zabezpieczyć ją folią i przechowywać w lodówce, do 2 dni. Po wyjęciu z lodówki warto zostawić ją na kilka minut, aby się ociepliła.

Surowe ciasto można zostawić w lodówce na 4-5 dni, lub mrozić do 3 miesięcy.

czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami

Smacznego!

czekoladowe galette z czeresniami

CZEKOLADOWE GALETTE Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Rustykalna tarta, która z dużą łyżką bitej śmietany jest po prostu wspaniała.
Przepis na ok. 8-10 porcji.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 400 g czereśni
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 gram)
  • 2 łyżki whisky
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie, do posypania owoców)

Do posmarowania brzegów ciasta

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W misce (lub w malakserze) dokładnie wymieszać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
  • Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć), zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Czereśnie umyć i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do miski, wlać whisky, wsypać cukier, przesianą mąkę i wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.

Przygotowanie tarty

  • Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • W małej miseczce rozbełtać żółtko z wodą.
  • Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub rozwałkować na papierze).
  • Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać czekoladą. Następnie nałożyć przygotowane czereśnie.
  • Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z wodą i posypać brązowym cukrem. Owoce posypać posiekaną czekoladą.
  • Piec 35-40 minut, po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blaszce.

WSKAZÓWKI

Tarta jest pyszna z bitą śmietaną, albo gęstym kremem ze śmietanki i mascarpone:
Krem śmietankowy – 150 ml śmietanki (dobrze schłodzonej) + 100 g mascarpone (dobrze schłodzone) + ok. 20 g cukru pudru zmiksować na puszysty, gęsty krem. Nakładać go osobno na każdą porcję, bezpośrednio przed podaniem. Można posypać wiórkami czekolady lub oprószyć kakao.

Zobacz także:

tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami 1

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło

sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!

walentynkowa tarta brownie z wiśniami 5

Walentynkowa tarta brownie z wiśniami

Tarta na walentynki, ale jak spróbujecie to gwarantuję, że będzie pieczona częściej niż na tę okazję. Jest wspaniała. Kruche ciasto maślane z dodatkiem… wódki. Tak! Jest niesamowicie kruche. Do tego pyszna masa w typie brownie, choć bez mąki. Kremowa, mocno czekoladowa i mazista. A na wierzchu mascarpone ze śmietanką ubite na puszysty krem. Całość przełamana wiśniową konfiturą. Cudo.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
169
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 169
Tweet 0
Podobne składniki
  • czereśnie
  • kakao
Poprzedni artykuł
panna cotta czekoladowa
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • Walentynki

Panna cotta czekoladowa

  • 30 czerwca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
muffinki z czekoladą i kruszonką
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki z czekoladą i kruszonką

  • 5 lipca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.