Czekoladowe galette z czereśniami

Masło – Powinno być bardzo dobrze schłodzone.
Woda – Zimna, a najlepiej lodowata. Można chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włożyć ją do zamrażarki.
Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki, szybko zagnieść i uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć i ładnie uformować) zawinąć w folię i schłodzić.
Kruche ciasto ma w sobie dużo masła i jest delikatne, dzięki poniższym wskazówkom nie trzeba się niepokoić, że rozerwie się przy wałkowaniu lub przenoszeniu na blachę.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 80 %. Sama mleczna będzie zbyt słodka, tym bardziej, że słodyczy dodają owoce.
Jeżeli nie chcecie używać alkoholu do owoców, można go pominąć, lub dodać np. sok z cytryny.
Tarta jest pyszna z bitą śmietaną, albo gęstym kremem ze śmietanki i mascarpone:
Krem śmietankowy – 150 ml śmietanki (dobrze schłodzonej) + 100 g mascarpone (dobrze schłodzone) + ok. 20 g cukru pudru zmiksować na puszysty, gęsty krem. Nakładać go osobno na każdą porcję, bezpośrednio przed podaniem. Można posypać wiórkami czekolady lub oprószyć kakao.
Przepis na ok. 8-10 porcji.
Tarta najsmaczniejsza jest pierwszego dnia, zaraz po ostudzeniu (ale można kroić jeszcze trochę ciepłą). Można zabezpieczyć ją folią i przechowywać w lodówce, do 2 dni. Po wyjęciu z lodówki warto zostawić ją na kilka minut, aby się ociepliła.
Surowe ciasto można zostawić w lodówce na 4-5 dni, lub mrozić do 3 miesięcy.
Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło
Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!
Tarta na walentynki, ale jak spróbujecie to gwarantuję, że będzie pieczona częściej niż na tę okazję. Jest wspaniała. Kruche ciasto maślane z dodatkiem… wódki. Tak! Jest niesamowicie kruche. Do tego pyszna masa w typie brownie, choć bez mąki. Kremowa, mocno czekoladowa i mazista. A na wierzchu mascarpone ze śmietanką ubite na puszysty krem. Całość przełamana wiśniową konfiturą. Cudo.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.