Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

  • 1 marca 2022
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
Total
150
Shares
12
0
138

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą to naprawdę pyszny i elegancki deser. Nie potrzebujecie specjalnych foremek do tartaletek, po porostu wcześniej przygotowane kulki ciasta wałkujemy i wypełniamy czekoladą i pokrojonymi gruszkami. Później zawijamy boki, nakładając je na siebie i dociskając delikatnie, żeby się skleiły. Są fantastyczne. Można jeść je jeszcze ciepłe, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Pychotka, koniecznie wypróbujcie przepis.
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą - wskazówki

Masło do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Woda do ciasta powinna być zimna, lodowata.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i podzielić na 6 równych części, z których trzeba uformować kulki, lekko je spłaszczyć i schować do lodówki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %. Użyłam gorzkiej 80% i myślę, że tarty były z nią idealne. Dobrze sprawdzi się deserowa, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, której można użyć. Mleczna nie będzie pasować, jest za słodka.

Gruszki – Wystarczą 2 średniej wielkości gruszki, użyłam odmiany: Lukasówka.

Boki mini tart zawijamy ręcznie, nakładając na siebie zagięte ciasto, formując jakby falbankę. Dociskamy je, żeby się skleiły, a soki z gruszek ani czekolada nie wyciekały podczas pieczenia.

Kulki schłodzonego ciasta wałkujemy pojedynczo, następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie. Układajcie sobie rozwałkowane placki na blaszce tak, aby już przygotowanych tart nie trzeba było przenosić. Czyli układamy je tak jak będą pieczone, zachowując odstępy itp. Ciasto się ociepla i takie tarty ciężko potem przenieść.

Tarty są przepyszne podane z łyżką bitej śmietany i posypane odrobiną czekoladowych wiórków.

Przepis na 6 mini tart.

mini tarty z gruszkami i czekoladą krok po kroku
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą - przechowywanie

Tarty najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są bardzo smaczne. Należy je zabezpieczyć (całkowicie wystudzone) folią spożywczą lub schować do szczelnego pojemnika. Przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 dni.

Następnego dnia można je podgrzać przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.

mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

Smacznego!

mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

MINI TARTY RUSTYKALNE Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą to naprawdę pyszny i elegancki deser.
Przepis na 6 mini tart.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • 1 jajko (rozbełtane)
  • płatki migdałowe (ok. 30 g)
  • cukier (niecała łyżka; do posypania)
  • 30-40 g czekolady gorzkiej (posiekanej, lub czekoladowych groszków)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na 6 równych części (każda po ok. 70 gram), uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz i zabezpieczyć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Gruszki umyć, obrać ze skórek, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić je na plastry o grubości 4-5 mm i włożyć do miski.
  • Do gruszek wlać sok z cytryny, wsypać cynamon i delikatnie wymieszać. Uważać aby się nie rozpadły.
  • Czekoladę posiekać, podzielić na 6 równych części.

Przygotowanie tart

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę podsypać mąką, oprószyć też wałek. Wyjąć z lodówki jedną schłodzoną kulkę, rozwałkować ją na okrąg o grubości ok. 3 mm i przenieść na blachę wyłożoną papierem.
  • Wysypać czekoladę na środek okręgu, zostawiając min. 2 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie ułożyć na czekoladzie plastry gruszek. Boki ciasta zawijać do środka, czyli na gruszki, nakładając je na siebie. Delikatnie je zlepiać.
  • Przygotować tak resztę kulek.*
  • Posmarować boki tarty rozbełtanym jajkiem, następnie całe tarty posypać cukrem, a boki dodatkowo płatkami migdałów.
  • Piec 25 minut, aż boki będą rumiano-złote. Tarty wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladą (aby się roztopiła). Można jeść jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.

WSKAZÓWKI

*Kulki schłodzonego ciasta wałkujemy pojedynczo, następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie. Układajcie sobie rozwałkowane placki na blaszce tak, aby już przygotowanych tart nie trzeba było przenosić. Czyli układamy je tak jak będą pieczone, zachowując odstępy itp. Ciasto się ociepla i takie tarty ciężko potem przenieść.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
150
Shares
Udostępnij 12
Przypnij 138
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • gruszki
Poprzedni artykuł
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

  • 22 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe ciasto na maślance
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto na maślance

  • 3 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności