Ciasto czekoladowe z owocami i bezą
Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki. Ja użyłam truskawek i borówek, ale możecie zrobić ciasto z samymi borówkami albo malinami, wiśniami lub innymi ulubionymi bądź sezonowymi owocami. Ciasto nie jest kruche, jest mięciutkie i wilgotne. Beza z dodatkiem wiórków kokosowych tworzy ładną, chrupką skórkę. Bardzo smaczne.
Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - wskazówki
Ciasto.
Żółtka – Powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.
Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%, ale jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać mleczną. Pamiętajcie jednak, że słodka jest też beza.
Beza.
Białka – Powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukier – Biały, drobny cukier.
Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.
Bezę ubijamy i dodajemy kolejno po łyżce cukru, ale następną dopiero jak poprzednia się rozpuści. Gotowa beza będzie gęsta i lśniąca.
Wiórki kokosowe trzeba wmieszać gdy beza jest już dobrze ubita z cukrem, robimy to bardzo delikatnie szpatułką.
Przepis na formę 20×20 cm.
Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - przechowywanie
Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia gdy beza jest chrupka. Następnego dnia mięknie, ponieważ chłonie wilgoć z owoców, nie zmienia to jednak faktu, że ciasto wciąż jest smaczne.
Można przechowywać je szczelnie zawinięte folią w lodówce do 2 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI I BEZĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 żółtka (w temp. pokojowej)
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 70 g cukru
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
- 80 g czekolady gorzkiej
Składniki na bezę
- 2 białka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru drobnego
- 25 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- 200 g truskawek
- 100 g borówek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać podczas przygotowywania bezy.
- W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
- Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto wyłożyć do formy i wylepić nim równo spód. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i bezy.
Przygotowanie owoców
- Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki odszypułkować i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Wsypać też borówki i łyżeczkę maki ziemniaczanej. Wymieszać całość dokładnie i odłożyć.
Przygotowanie bezy
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
- Do bezy wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Pieczenie ciasta
- Spód wyjąć z lodówki, wysypać na niego równomiernie owoce. Na owocach rozsmarować bezę i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika.
- Piec 30 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 25 minut.
- Ciasto wyjąc i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
4 komentarze
Bardzo smaczne ciasto. Szybko się robi. Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Pięknie wyglądagdybym chciała zrobić na większą blaszke24na 34 to mam zwiększyć produkty o połowę czy jeszcze raz tyle ?
Wszystkie składniki x2 🙂