Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

  • 24 maja 2022
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
Total
3
Shares
0
0
3

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Propozycja na pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser, czyli truskawki pod czekoladową kruszonką, w dodatku bezglutenową. Koniecznie podana na ciepło z lodami waniliowymi. Cudo. Czekoladowa kruszonka przygotowana z mielonych migdałów i mąki ryżowej jest delikatna, pasuje idealnie do truskawek, borówek czy wiśni. Owoce możecie też pomieszać według upodobań. Dodatkowo przed pieczeniem kruszonkę posypałam odrobiną gorzkiej czekolady, i po upieczeniu też posypałam… no w końcu to blog czekoladowy, więc też posypcie.
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką - wskazówki

Masło – Zimne masło, prosto z lodówki.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej.

W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

W przepisie kruszonkę przygotowujemy ręcznie, rozcierając szybko składniki palcami. Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki aż powstanie kruszonka.

Truskawki – Nie dosładzałam truskawek, ale jeśli macie ochotę lub wolicie słodsze to można je dosłodzić na etapie dodawania mąki ziemniaczanej. Można też dodać soku z cytryny jeśli są mało kwaśne. Wszystko wymieszać przed posypaniem kruszonką.

Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok.30×20 cm i pojemności 2 l. Można użyć płytszego lub o innym kształcie, ale przybliżonych wymiarach.

truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką - przechowywanie

Kruszonka mięknie na następny dzień od sporej ilości truskawek, dlatego najlepiej jeść ją tego samego dnia. Ale jeśli trochę jej zostanie, można schować ją do lodówki (zabezpieczoną folią spożywczą), odgrzać następnego dnia w piekarniku i podać z lodami lub po prostu zjeść na zimno. 

truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Smacznego!

truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

TRUSKAWKI POD BEZLUTENOWĄ CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Propozycja na pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser, czyli truskawki pod czekoladową kruszonką, w dodatku bezglutenową.
Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok.30x20 cm i pojemności 2 l.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 850 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 100 g migdałów mielonych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g kakao
  • 80 g masła (zimnego)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

Dodatkowo

  • 60 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę ryżową, kakao i cukry. Wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i szybko dłońmi (rozcierając palcami) zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki na min. 30 minut.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki i włożyć do naczynia do zapiekania. Na truskawki równomiernie przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać je dokładnie.
  • Na truskawki wysypać kruszonkę, następnie posiekaną czekoladę.
  • Piec 35-40 minut, aż truskawki będą bulgotać. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut żeby całość trochę ostygła przed podaniem.

Zobacz także:

czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
3
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 3
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • migdały
  • truskawki
Poprzedni artykuł
pralinki migdałowe z amaretto
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • 19 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
  • BEZY
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

  • 26 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.