Strona główna PRZEPISYCIASTA Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

przez Joanna | Chocololo
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Propozycja na pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser, czyli truskawki pod czekoladową kruszonką, w dodatku bezglutenową. Koniecznie podana na ciepło z lodami waniliowymi. Cudo. Czekoladowa kruszonka przygotowana z mielonych migdałów i mąki ryżowej jest delikatna, pasuje idealnie do truskawek, borówek czy wiśni. Owoce możecie też pomieszać według upodobań. Dodatkowo przed pieczeniem kruszonkę posypałam odrobiną gorzkiej czekolady, i po upieczeniu też posypałam… no w końcu to blog czekoladowy, więc też posypcie.
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką - wskazówki

Masło – Zimne masło, prosto z lodówki.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej.

W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

W przepisie kruszonkę przygotowujemy ręcznie, rozcierając szybko składniki palcami. Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki aż powstanie kruszonka.

Truskawki – Nie dosładzałam truskawek, ale jeśli macie ochotę lub wolicie słodsze to można je dosłodzić na etapie dodawania mąki ziemniaczanej. Można też dodać soku z cytryny jeśli są mało kwaśne. Wszystko wymieszać przed posypaniem kruszonką.

Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok.30×20 cm i pojemności 2 l. Można użyć płytszego lub o innym kształcie, ale przybliżonych wymiarach.

truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką - przechowywanie

Kruszonka mięknie na następny dzień od sporej ilości truskawek, dlatego najlepiej jeść ją tego samego dnia. Ale jeśli trochę jej zostanie, można schować ją do lodówki (zabezpieczoną folią spożywczą), odgrzać następnego dnia w piekarniku i podać z lodami lub po prostu zjeść na zimno. 

truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

Smacznego!

truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

TRUSKAWKI POD BEZLUTENOWĄ CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Propozycja na pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser, czyli truskawki pod czekoladową kruszonką, w dodatku bezglutenową.
Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok.30x20 cm i pojemności 2 l.

SKŁADNIKI
  

  • 850 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 100 g migdałów mielonych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g kakao
  • 80 g masła (zimnego)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

Dodatkowo

  • 60 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę ryżową, kakao i cukry. Wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i szybko dłońmi (rozcierając palcami) zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki na min. 30 minut.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki i włożyć do naczynia do zapiekania. Na truskawki równomiernie przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać je dokładnie.
  • Na truskawki wysypać kruszonkę, następnie posiekaną czekoladę.
  • Piec 35-40 minut, aż truskawki będą bulgotać. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut żeby całość trochę ostygła przed podaniem.

Zobacz także:

czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo