Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
Truskawki z czekoladą to połączenie niemal idealne. Niemal, bo gdy dodamy do tego zestawu bezę powstaje deser cudowny. Tak myślę, bo ciasto (a może nawet torcik), na które dziś przedstawiam przepis skradło nie tylko moje serce. Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku. Spód to mocno czekoladowe ciasto, niby ciężkie a jednak delikatne. Na nim puszysty krem z mascarpone, śmietanki i truskawek, na którym leży chrupka z zewnątrz i miękka w środku beza. Na wierzchu pokrojone świeże truskawki i odrobina czekoladowych wiórków. Koniecznie spróbujcie.
Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą - wskazówki
Ciasto.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 25-30 minut wystarczy.
Masło – Miękkie, w temperaturze pokojowej.
Krem truskawkowy.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Truskawki – Można użyć świeżych lub mrożonych. Ja użyłam mrożonych. W każdym wypadku, po zblendowaniu i zredukowaniu na patelni owoców powinna wyjść szklanka musu (250 ml).
Beza.
Białka – dobrze aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą.
Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.
Bezę pieczemy przez pierwsze 10 minut w 150 stopniach C, następnie 1,5 godziny w 110 stopniach C. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przy pieczeniu bezy warto znać swój piekarnik, ja po 1,5 godziny w 110 stopniach, zostawiam będę na kolejną godzinę w 60 stopniach i potem zostawiam do wystudzenia w piekarniku.
Do bezy można dodać kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Składniki można wmieszać szpatułką, bardzo delikatnie na sam koniec, kiedy cały cukier jest rozpuszczony, beza lśniąca i gęsta. Działa to stabilizująco na bezę, ale ja nie dodawałam tych składników (choć czasem dodaję w przypadku innych przepisów). Beza była w środku bardzo delikatna, piankowa i mokra, z zewnątrz krucha i chrupka. I wyszło naprawdę przepysznie.
Jeżeli beza popęka, nie przejmujcie się, i tak kładziemy na nią owoce.
Jeżeli chcecie, aby beza w dniu podania była chrupka można położyć ją na kremie bezpośrednio przed podaniem, już po tym jak krem stężeje. Po kilku godzinach od położenia bezy będzie ona miękka. Nie odejmuje to jednak smaku.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczone folią spożywczą. Spożyć do 2 dni.
Bezę można przygotować dzień wcześniej. Zapakować szczelnie do pudełka lub do worka strunowego (szczelnego). Tak samo ciasto czekoladowe, które można zostawić w formie, zabezpieczone folią spożywczą.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 150 g masła (miękkiego)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g cukru (drobnego)
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem truskawkowy
- 450 g truskawek (mrożone lub świeże)
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru (do truskawek)
- 40 g cukru pudru (do kremu)
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na bezę
- 4 białka
- 200 g cukru (drobnego)
- szczypta soli
Dodatkowo
- duża garść truskawek (można użyć też malin lub borówek)
- 2 łyżki wiórków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
- Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do metalowej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć do wystudzenia.
- Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- W dużej misce umieścić miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę (mikser, końcówki do ubijania).
- Dodawać do masła po jednym jajku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Kolejne jajko dodawać, gdy poprzednie połączy się z masą maślaną.
- Powoli, małym strumieniem i w kilku turach dodawać do masy dobrze wystudzoną czekoladę. Miksować na małych obrotach. Gdy całość się połączy skończyć miksowanie.
- Do masy przesiać w dwóch turach mąkę z kakao i proszkiem. Wmieszać delikatnie szpatułką. Powstanie dość gęste ciasto.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec 25-30 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
- Przygotować truskawki. Świeże umyć, oderwać szypułki i przekroić na połówki. Mrożone użyć od razu, bez wcześniejszego rozmrażania.
- Truskawki podgrzać z łyżką cukru na głębokiej patelni aż puszczą sok. Mrożone puszczą go więcej, trzeba dłużej je podgrzewać aby były miękkie, dobre do zblenowania. Poddusić truskawki jeszcze ok. 2 minut i zblendować na mus. Dusić dalej, aż się zredukują i staną gęste. Powinno powstać ok. szklanki musu (250 ml).
- W międzyczasie 3 łyżeczki żelatyny zalać w miseczce 5 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
- Gdy mus będzie gotowy i gorący wyłączyć palnik. Dodać łyżkę gorącego musu do żelatyny i energicznie wymieszać. Dodać kolejną i znów wymieszać. Następnie wlać mieszankę do reszty musu i dobrze wymieszać. Żelatyna musi się rozpuścić. Mus przelać do miseczki, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony mus włożyć na 30-60 minut do lodówki.
- Do miski dać dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę, wsypać cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż masa zgęstnieje, będzie puszysta. Powoli dodawać mus truskawkowy, miksując na wolnych obrotach. Gdy wszystko się połączy skończyć miksowanie.
Przygotowanie bezy
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem, odrysować koło ołówkiem na papierze. Koło o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy, czyli 21-22 cm. Beza trochę urośnie.
- Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier. Zajmie to trochę czasu.
- Gęstą i lśniącą bezę wyłożyć równo na narysowany okrąg. Można wyrównać delikatnie boki, beza będzie dość wysoka.
- Piec w temperaturze 150 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec bezę 1,5 - 2 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do ostudzenia.
Przygotowanie całego ciasta
- Na paterze lub talerzu położyć ciasto czekoladowe. Wyłożyć na nie równomiernie krem truskawkowy (można w rancie jeśli chcemy żeby ciasto było idealnie równe). Wyrównać boki. Na wierzchu położyć bezę i schłodzić 2-3 godziny.
- Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami i posypać wiórkami.
WSKAZÓWKI
Dzień wcześniej włożyć do lodówki mascarpone i śmietankę. Jeżeli chcecie, aby beza w dniu podania była chrupka można położyć ją na kremie bezpośrednio przed podaniem, już po tym jak krem stężeje. Po kilku godzinach od położenia bezy będzie ona miękka. Nie odejmuje to jednak smaku.
Zobacz także:
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Mój tort naleśnikowy przełożony jest twarożkiem z czekoladą, na wierzchu posypany cukrem pudrem i udekorowany truskawkami.
WALENTYNKOWA TARTA BROWNIE Z WIŚNIAMI
Kruche ciasto maślane z dodatkiem… wódki. Tak! Jest niesamowicie kruche. Do tego pyszna masa w typie brownie, choć bez mąki. Kremowa, mocno czekoladowa i mazista. A na wierzchu mascarpone ze śmietanką ubite na puszysty krem. Całość przełamana wiśniową konfiturą. Cudo.