Strona główna PRZEPISYCIASTA Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

przez Joanna | Chocololo
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z nutellą, truskawkami i kremem śmietankowym z mascarpone. Uwielbiam takie ciasta, które przygotowuje się szybko, łatwo, a efekt jest super smaczny. Zaraz po ostudzeniu smarujemy ciasto kremem czekoladowo-orzechowym, następnie śmietankowym i obsypujemy świeżymi truskawkami. Można kroić od razu i zjeść jeszcze szybciej. Cudo.
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Czekoladowe ciasto z nutellą i truskawkami - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek ze śmietaną włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).

Cukier – Zamiast brązowego można użyć białego, chociaż polecam brązowy. Ma lekko karmelowy posmak.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2 dni.

ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

Smacznego!

ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z nutellą, truskawkami i kremem śmietankowym z mascarpone.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g śmietany kwaśnej 12% (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 190 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 50 ml espresso
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobre schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 200 g nutelli
  • 300-350 g truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do garnuszka włożyć masło, wlać gorącą kawę i rozpuścić całość na małym ogniu. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, ciągle mieszając (rózgą kuchenną/trzepaczką) wlać powoli wystudzone masło z kawą.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Przygotowanie kremu śmietankowego. Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Wystudzone ciasto posmarować równomiernie nutellą, następnie wyłożyć krem śmietankowy i rozsmarować go delikatnie. Całość posypać pokrojonymi truskawkami.

Zobacz także:

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
brownie z kokosem i truskawkami
brownie z kokosem i truskawkami
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo