Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BEZY
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pomarańczowe brownie z bezą

  • 25 stycznia 2022
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
Total
240
Shares
37
0
203

Pomarańczowe brownie z bezą

To brownie jest naprawdę smaczne i mocno aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej. Nie tak maziste jak klasyczne brownie, jest bardziej delikatne i lekkie. Skrywa się pod kruchą bezą z odrobiną kakao. Choć samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany.  Ozdobione kakao i pomarańczową skórką będzie idealnym deserem, na który większość skusi się bez zastanowienia.
pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą - wskazówki

Brownie.

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Cukier – Można też użyć brązowy cukier, albo biały i brązowy pół na pół.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Beza.

Białka – powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier – Biały, drobny cukier.

Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą - przechowywanie

Zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, do 3 dni.

pomarańczowe brownie z bezą

Smacznego!

pomarańczowe brownie z bezą

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Choć brownie z bezą samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany. 
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 200 g czekolady
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku roztopić masło. Czekoladę posiekać i włożyć do miski, zalać ją ciepłym masłem. Wymieszać, czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, ciągle miksując (na niskich obrotach) wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować do połączenia składników, pod koniec dorzucając skórkę pomarańczową.
  • Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy, piec 25 minut.
  • Podczas gdy ciasto się piecze (można zacząć 10 minut po włożeniu ciasta do piekarnika), przygotować bezę (zajmie to ok. 15 minut).
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z kakao i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorące wyłożyć bezę. Wyrównać i włożyć znów do piekarnika.
  • Piec 25 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na następne 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
240
Shares
Udostępnij 37
Przypnij 203
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

  • 20 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

  • 27 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 11 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 4 sierpnia 2022
muffinki czekoladowe z cukinią
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • Joanna | Chocololo
  • 2 sierpnia 2022
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

  • Joanna | Chocololo
  • 28 lipca 2022
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 lipca 2022
domowe batoniki Bounty
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • Joanna | Chocololo
  • 21 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • Joanna | Chocololo
  • 19 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 7 lipca 2022
  1. Karina pisze:
    26 stycznia 2022 o 09:24

    Skórkę z pomarańczy dodać wtedy kiedy mąkę i razem wymieszać tak?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      26 stycznia 2022 o 11:42

      Po wymieszaniu z ostudzoną czekoladą, zaraz przed mąką. Już dopisuję;)

      Odpowiedz
  2. Gabi pisze:
    30 stycznia 2022 o 12:39

    5 stars
    Przepyszne brownie, a pomarańcza znakomicie się komponuje i nadaje taki delikatny cytrusowy posmak oraz zapach. Dziękuję za przepis, na pewno nie raz jeszcze je zrobię:)

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      30 stycznia 2022 o 16:26

      Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Dorota pisze:
    2 kwietnia 2022 o 10:27

    Czy bezę też dopiekamy w tak wysokiej temperaturze?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      2 kwietnia 2022 o 16:35

      Tak, w 175 stopniach C.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • tort czekoladowy z masłem orzechowym
    Tort czekoladowy z masłem orzechowym
    • 11 sierpnia 2022
  • sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    • 4 sierpnia 2022
  • muffinki czekoladowe z cukinią
    Muffinki czekoladowe z cukinią
    • 2 sierpnia 2022
  • odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    • 28 lipca 2022
  • odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    • 26 lipca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności