Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BEZY
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pomarańczowe brownie z bezą

  • 25 stycznia 2022
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
Total
266
Shares
13
0
253

Pomarańczowe brownie z bezą

To brownie jest naprawdę smaczne i mocno aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej. Nie tak maziste jak klasyczne brownie, jest bardziej delikatne i lekkie. Skrywa się pod kruchą bezą z odrobiną kakao. Choć samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany.  Ozdobione kakao i pomarańczową skórką będzie idealnym deserem, na który większość skusi się bez zastanowienia.
pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą - wskazówki

Brownie.

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Cukier – Można też użyć brązowy cukier, albo biały i brązowy pół na pół.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Beza.

Białka – powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier – Biały, drobny cukier.

Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą - przechowywanie

Zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, do 3 dni.

pomarańczowe brownie z bezą

Smacznego!

pomarańczowe brownie z bezą

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Choć brownie z bezą samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany. 
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 200 g czekolady
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku roztopić masło. Czekoladę posiekać i włożyć do miski, zalać ją ciepłym masłem. Wymieszać, czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, ciągle miksując (na niskich obrotach) wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować do połączenia składników, pod koniec dorzucając skórkę pomarańczową.
  • Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy, piec 25 minut.
  • Podczas gdy ciasto się piecze (można zacząć 10 minut po włożeniu ciasta do piekarnika), przygotować bezę (zajmie to ok. 15 minut).
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z kakao i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorące wyłożyć bezę. Wyrównać i włożyć znów do piekarnika.
  • Piec 25 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na następne 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
266
Shares
Udostępnij 13
Przypnij 253
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

  • 20 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

  • 27 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Karina pisze:
    26 stycznia 2022 o 09:24

    Skórkę z pomarańczy dodać wtedy kiedy mąkę i razem wymieszać tak?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      26 stycznia 2022 o 11:42

      Po wymieszaniu z ostudzoną czekoladą, zaraz przed mąką. Już dopisuję;)

      Odpowiedz
  2. Gabi pisze:
    30 stycznia 2022 o 12:39

    5 stars
    Przepyszne brownie, a pomarańcza znakomicie się komponuje i nadaje taki delikatny cytrusowy posmak oraz zapach. Dziękuję za przepis, na pewno nie raz jeszcze je zrobię:)

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      30 stycznia 2022 o 16:26

      Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Dorota pisze:
    2 kwietnia 2022 o 10:27

    Czy bezę też dopiekamy w tak wysokiej temperaturze?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      2 kwietnia 2022 o 16:35

      Tak, w 175 stopniach C.

      Odpowiedz
  4. Ewa pisze:
    7 listopada 2022 o 19:12

    Witam , jaki to jest krem obok brownie ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      7 listopada 2022 o 20:32

      Dzień dobry, to bita śmietana.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności