Strona główna PRZEPISYCIASTA Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

przez Joanna | Chocololo
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Zawsze mam w domu kilka bananów, które wykorzystuję do chlebka bananowego. Za każdym razem coś w nim zmieniam i udoskonalam, albo robię w formie ciasta (najczęściej czekoladowego). Tym razem również powstało bananowe ciasto czekoladowe, ale z mąki orkiszowej. W środku znajdują się też kawałki gorzkiej czekolady. Ciasto jest wilgotne i miękkie. Jest trochę lżejsze niż inne ciasta czekoladowe i naprawdę smakuje wybornie.  Do tego jest proste i szybkie do przygotowania. Można polać je po ostudzeniu czekoladą, posypać cukrem pudrem lub kakao, albo tak jak ja wymieszanym cukrem pudrem z  kakao.
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe) - wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, pamiętajcie jednak, że:

Banany – Powinny być dojrzałe.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Cukier kokosowy można zastąpić brązowym lub białym, jednak zmniejszyć jego ilość do 90-100 g.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe) - przechowywanie

Ciasto przechowywać zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. W temperaturze pokojowej. Spożyć do 2-3 dni.

bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Smacznego!

bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

BANANOWE CIASTO CZEKOLADOWE (ORKISZOWE)

Joanna | chocololo.pl
Ciasto bananowe z mąki orkiszowej z kawałkami czekolady.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 3 banany (dojrzałe)
  • 200 g mąki orkiszowej (jasnej, typ 700)
  • 40 g kakao
  • 120 g cukru kokosowego
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 90-100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Masło roztopić w małym garnuszku i odstawić do przestudzenia. Czekoladę posiekać i też odłożyć.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać.
  • Do drugiej miski (lub kielicha blendera) dać obrane banany, cukier, wystudzone masło i jajka. Zblendować na gładką masę.
  • Wlać mokre składniki do mieszanki mąki i wymieszać dokładnie. Wsypać czekoladę i ponownie wymieszać.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Wystudzone ciasto można polać czekoladą lub obsypać kakao/cukrem pudrem.

Zobacz także:

mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.

kopiec kreta

KOPIEC KRETA

Popularne i lubiane ciasto, od A do Z robione samodzielnie, oczywiście w nieco bardziej czekoladowej odsłonie. Kopiec kreta w moim wykonaniu to połączenie ciasta czekoladowego, które po przekrojeniu i wydrążeniu środka nasączamy odrobinkę syropem kakaowym. Do tego banany i krem ze śmietanki i mascarpone z wiórkami mlecznej czekolady.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo