Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, pamiętajcie jednak, że:
Banany – Powinny być dojrzałe.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Cukier kokosowy można zastąpić brązowym lub białym, jednak zmniejszyć jego ilość do 90-100 g.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto przechowywać zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. W temperaturze pokojowej. Spożyć do 2-3 dni.
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
Popularne i lubiane ciasto, od A do Z robione samodzielnie, oczywiście w nieco bardziej czekoladowej odsłonie. Kopiec kreta w moim wykonaniu to połączenie ciasta czekoladowego, które po przekrojeniu i wydrążeniu środka nasączamy odrobinkę syropem kakaowym. Do tego banany i krem ze śmietanki i mascarpone z wiórkami mlecznej czekolady.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.