Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Zawijane bułeczki z Nutellą

  • 18 września 2022
zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
Total
28
Shares
1
0
27

Zawijane bułeczki z Nutellą

Pachnące, puchate i zawijane bułeczki z Nutellą. Ciasto drożdżowe ma dodatkowy składnik, jest to mleko w proszku. Bułeczki są więc maślane, mleczne i zakręcone z kremem czekoladowo-orzechowym. Aby były jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej aromatyczne, warto posypać je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Cały dom wypełniony pięknym, słodkim zapachem bułeczek.
zawijane bułeczki z nutellą

Zawijane bułeczki z Nutellą - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajka  – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp. Jeśli akurat nie macie mleka, można je pominąć, ciasto bez niego też się uda.

Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.

Wyrośnięte ciasto trzeba zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 4 mm. Nasmarować je kremem i złożyć ciasto składając je dwukrotnie. Najpierw chwycić dolną krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą 1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część. To tak jakby zagiąć kartkę w poziomie na 3 części i lewą stronę nałożyć na środek, a później na to założyć prawą.

Następnie trzeba ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę.

Przepis na 12 bułeczek.

zawijane bułeczki z nutellą

Zawijane bułeczki z Nutellą - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

zawijane bułeczki z nutellą

Smacznego!

zawijane bułeczki z nutellą

ZAWIJANE BUŁECZKI Z NUTELLĄ

Joanna | chocololo.pl
Pachnące, puchate i zawijane bułeczki z Nutellą.
Przepis na 12 bułeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 280 g mąki pszennej
  • 25 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 5 g drożdży suszonych
  • 125 ml mleka (letniego)
  • 30 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 50 g masła (miękkiego)
  • ok. 250 g Nutelli

Dodatkowo

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, przesiane mleko w proszku, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
  • Na cieście rozsmarować cienko krem i zawinąć na 3 części. Najpierw chwycić dolną (krótszą) krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część.
  • Tak złożone ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę. Odkładać bułeczki na przygotowaną blachę układając je w odstępach.
  • Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Bułeczki nasmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 20 minut, aż urosną i się zrumienią.

Zobacz także:

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
28
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 27
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • mleko w proszku
  • nutella
Poprzedni artykuł
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

  • 13 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 21 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.