Zawijane bułeczki z Nutellą

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp. Jeśli akurat nie macie mleka, można je pominąć, ciasto bez niego też się uda.
Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.
Wyrośnięte ciasto trzeba zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 4 mm. Nasmarować je kremem i złożyć ciasto składając je dwukrotnie. Najpierw chwycić dolną krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą 1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część. To tak jakby zagiąć kartkę w poziomie na 3 części i lewą stronę nałożyć na środek, a później na to założyć prawą.
Następnie trzeba ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę.
Przepis na 12 bułeczek.
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.