Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
Czekoladowe, lekko kruche ciasteczka z pysznym masłem orzechowym w środku. Przygotowywane w taki sam sposób jak ciasteczka nadziewane Nutellą. Nadzienie z masła orzechowego mrozimy i chowamy między czekoladowe ciasto. Dla ozdoby, przed pieczeniem można ułożyć na nich kilka czekoladowych groszków, a może posypać orzechami? Zdecydujcie sami, będzie pysznie.
Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym - wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko, mleko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier brązowy i biały, można też użyć cukru Muscovado (który jest mocno brązowy, malasowy, lekko słony). Ja użyłam cukru Muscovado i zmieliłam go krótko w młynku, ale nie na puder, tylko tyle żeby był drobniejszy.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Nadzienie – Będzie dość luźne, delikatnie formowane w dłoniach kulki powinny spłaszczyć się po odłożeniu. Jeżeli formowanie kulek w dłoniach będzie problemem, można wykładać równe porcje łyżeczką.
Zmrożone nadzienie orzechowe szybko ociepla się na zewnątrz. Dobrze jest nadziewać ciastka dość szybko, lub przygotować sobie porcje ciasta (można od razu 15) i za każdym razem wyciągać porcję zamrożonego nadzienia i zawijać w ciasto. Uformować w ciastko, odłożyć i znów z zamrażarki wziąć porcję nadzienia.
Przepis na 15 ciastek.
Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym - przechowywanie
Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (choć można też w lodówce, będą jednak twardsze). Będą dobre przez 3-4 dni.
Smacznego!
CIASTECZKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 120 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 90 g cukru brązowego (lub Muscovado)
- 30 g cukru białego
- 160 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
- 220 g masła orzechowego (15 czubatych łyżeczek)
- 40 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie nadzienia
- W misce zmiksować razem masło orzechowe, cukry i sól.
- Przygotować tackę, wyłożyć ją papierem. Z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski, odkładać na tackę. Włożyć całość to zamrażarki na min. 30 minut.
Przygotowanie ciasteczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce utrzeć masło z cukrami, dodać jajko i miksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Nie miksować dłużej.
- Masę podzielić na 15 porcji, z każdej porcji formować po 2 równe kulki. Spłaszczyć je i na jedną część nakładać porcję zmrożonego nadzienia. Przykryć nadzienie drugą częścią ciasta, zlepić delikatnie brzegi i uformować. Odłożyć na blaszkę. I tak ze wszystkimi porcjami ciasta.
- Przygotowane ciastka włożyć do lodówki na min. 30 minut.
- Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce. Piec ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.