Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym

  • 4 listopada 2021
rolada dyniowa z kremem czekoladowym
rolada dyniowa z kremem czekoladowym
Total
69
Shares
1
0
68

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Warto wykorzystywać dynię w wypiekach. Nie tylko nadaje piękny pomarańczowy kolor, ale też ciasta z jej dodatkiem są wilgotne i bardzo smaczne. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem, pomarańczami i czekoladą. Tak jest w przypadku tej rolady. Aromatyczne, wilgotne ciasto, pachnące pomarańczową skórką i cynamonem, po brzegi wypełnione gęstym kremem czekoladowym. Oczywiście nie można sobie odmówić oblania całości czekoladą. Wspaniała ta rolada.
rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej), jest intensywnie pomarańczowa i wilgotniejsza, niż inne odmiany dyni.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 160 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 380 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem. Jeżeli jest zbyt wodnista, przed blendowaniem odcedzić ją na sicie lub odcisnąć ręcznikiem papierowym.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem.

Rozpuszczoną w śmietance czekoladę i mascarpone przed ubijaniem trzeba dobrze schłodzić, najlepiej min. 6 godzin w lodówce.

Czekolada – Gorzka czekolada między 60-80%.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.

Przepis na prostokątną, niewysoką blachę o wymiarach 38×26 cm.

rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym - przechowywanie

Roladę przechowywać w lodówce, zamkniętą w szczelnym pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą. Spożyć do 3 dni.

rolada dyniowa z kremem czekoladowym

Smacznego!

rolada dyniowa z kremem czekoladowym

ROLADA DYNIOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne, wilgotne ciasto, pachnące pomarańczową skórką i cynamonem, po brzegi wypełnione gęstym kremem czekoladowym.
Przepis na prostokątną, niewysoką blachę o wymiarach 38x26 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 160 g puree z dyni
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 95 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Do polania

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 15 g oleju kokosowego

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru (do posypania ściereczki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować krótko (końcówki do ubijania) lub chwilę ubić trzepaczką. Niedługo, jajko i cukier mają się połączyć i lekko spienić.
  • Do masy dodać puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wymieszać do połączenia składników.
  • Przesiać do masy mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i wyrównać. Piec 12-15 minut, do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia, ciasto nie może być za suche.
  • Podczas gdy ciasto jest w piekarniku przygotować czystą ściereczkę i dokładnie obsypać ją cukrem pudrem Równomiernie, przy pomocy sitka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie położyć wierzchem na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie oderwać papier od spodu ciasta i od razu zwinąć w roladę. Zwinąć od krótszego boku i razem ze ściereczką, żeby ciasto nie dotykało się.
  • Zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ubić krem czekoladowy.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Śmietankę z czekoladą przygotować wcześniej, krem dokończyć po wystudzeniu ciasta, zaraz przed zwijaniem rolady.
    Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).

Przygotowanie rolady

  • Ciasto rozwinąć, nałożyć na nie krem i równomiernie rozsmarować. Zwinąć delikatnie w roladę.
  • Roladę schłodzić w lodówce przez kilka godzin (min. 3-4), można przedtem zawinąć ją w folię spożywczą (przezroczystą).
  • Schłodzoną roladę polać czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym). Gdy czekolada lekko stężeje można kroić roladę na kawałki.

Zobacz także:

ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
sernik dyniowy z czekoladą
sernik dyniowy z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
69
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 68
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
  • mascarpone
  • pomarańcze
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

  • 2 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekośliwka
  • Boże Narodzenie
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekośliwka, czyli powidła śliwkowo-czekoladowe

  • 9 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.