Ciasteczka mocno czekoladowe
Ciasteczka, a właściwie ciacha bo są całkiem sporych rozmiarów. Lubię robić większe ciastka niż mniejsze. Te są wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi. Wykonanie ciastek również różni się od innych. Zapraszam więc po przepis i kilka wskazówek.
Ciasteczka mocno czekoladowe - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mleko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jest go niewiele, więc szybko się ogrzeje.
Czy cukier Muscovado jest niezbędny?
Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.
Jeżeli bardzo chcecie go zamienić można użyć brązowego (trzcinowego), ale konsystencja i smak mogą się różnić. Same ciastka powinny się jednak udać.
Podczas rozpuszczania cukru w maśle nie należy podgrzewać masy za mocno i za długo.
Kiedy do rozpuszczonego masła dodamy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą i cukier zacznie się rozpuszczać. Na początku może się wydawać, że masło i cukier nie chce się połączyć. Po chwili podgrzewania na małym ogniu i mieszania składniki połączą się. Wtedy dodać mleko i dokładnie, szybko wymieszać. Ostatecznie w masie może pozostać trochę granulek cukru, ale większość powinna się rozpuścić.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej 8-10 minut.
Ciasteczka mocno czekoladowe - przechowywanie
Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Smacznego!
CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 130 g masła
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 30 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru Muscovado (ciemnego)
- 80 g cukru białego
- 30 g kakao
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g czekolady gorzkiej
- ok. 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) na wierzch (pokrojonej w kosteczkę)
PRZYGOTOWANIE
- Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
- W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukry i wymieszać (nie podgrzewać za mocno). Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita. Dodać mleko i szybko zamieszać.
- Masę maślano - cukrową wlać do miski i zostawić do ostudzenia. Mieszać od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.
- W międzyczasie czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
- Do ostudzonej masy dodać jajko, wymieszać i wsypać suche składniki. Dokładnie połączyć składniki. Wsypać czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Ciasto włożyć na 50-60 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na przygotowaną blachę wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach wielkości małej limonki (delikatnie spłaszczyć), lub nałożyć łyżką. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kilka kawałków czekolady.
- Ciasteczka piec 12 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony i popękany. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszczce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.
Zobacz także:
CIASTECZKA BROWNIE Z M&M'S
Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.
CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI
Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy. Mam wrażenie, że są wręcz stworzone ,aby jeść je w jej towarzystwie.
CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.
5 komentarzy
Przepyszne ale wysxly mi dosyć płaskie, czy mozne je położyć w kulkę i wcisnąć tylko czekoladę?
Tak, można 🙂
Ciasteczka pyszne ale wyszło mi mniej, czy nakładasz pełna galkownice, specjalnie kupiłam taka jaka Ty uzywasz
Już wiem co zrobiłam złe zapomniałam dać do środka czekolady i upiekłam bez tylko na górę dałam kosteczką, może dlatego wyszło mniej, gdzie mam głowę a coś mi nie pasowalo
Możliwe, że wyszło mniej bo czekolady jest tam sporo:) Nakładam pełną gałkownicę, bez żadnej „górki” ciasta, żeby wszystkie były równe 🙂