Ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka, a właściwie ciacha bo są całkiem sporych rozmiarów. Lubię robić większe ciastka niż mniejsze. Te są wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi. Wykonanie ciastek również różni się od innych. Zapraszam więc po przepis i kilka wskazówek.
ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka mocno czekoladowe - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jest go niewiele, więc szybko się ogrzeje.

Czy cukier Muscovado jest niezbędny?

Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.

Jeżeli bardzo chcecie go zamienić można użyć brązowego (trzcinowego), ale konsystencja i smak mogą się różnić. Same ciastka powinny się jednak udać.

Podczas rozpuszczania cukru w maśle nie należy podgrzewać masy za mocno i za długo.

Kiedy do rozpuszczonego masła dodamy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą i cukier zacznie się rozpuszczać. Na początku może się wydawać, że masło  i cukier nie chce się połączyć. Po chwili podgrzewania na małym ogniu i mieszania składniki połączą się. Wtedy dodać mleko i dokładnie, szybko wymieszać. Ostatecznie w masie może pozostać trochę granulek cukru, ale większość powinna się rozpuścić.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej 8-10 minut.

ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka mocno czekoladowe - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

ciasteczka mocno czekoladowe

Smacznego!

ciasteczka mocno czekoladowe

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru Muscovado (ciemnego)
  • 80 g cukru białego
  • 30 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • ok. 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) na wierzch (pokrojonej w kosteczkę)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukry i wymieszać (nie podgrzewać za mocno). Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita. Dodać mleko i szybko zamieszać.
  • Masę maślano - cukrową wlać do miski i zostawić do ostudzenia. Mieszać od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.
  • W międzyczasie czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
  • Do ostudzonej masy dodać jajko, wymieszać i wsypać suche składniki. Dokładnie połączyć składniki. Wsypać czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Ciasto włożyć na 50-60 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach wielkości małej limonki (delikatnie spłaszczyć), lub nałożyć łyżką. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kilka kawałków czekolady.
  • Ciasteczka piec 12 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony i popękany. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszczce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka brownie z m&m's a

CIASTECZKA BROWNIE Z M&M'S

Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy. Mam wrażenie, że są wręcz stworzone ,aby jeść je w jej towarzystwie.

ciasteczka z kawałkami czekolady

CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

5 komentarzy

Ola 23 stycznia 2023 - 16:39

Przepyszne ale wysxly mi dosyć płaskie, czy mozne je położyć w kulkę i wcisnąć tylko czekoladę?

Reply
Joanna | Chocololo 23 stycznia 2023 - 17:21

Tak, można 🙂

Reply
Ola 24 lutego 2023 - 12:52

Ciasteczka pyszne ale wyszło mi mniej, czy nakładasz pełna galkownice, specjalnie kupiłam taka jaka Ty uzywasz

Reply
Ola 24 lutego 2023 - 14:45

Już wiem co zrobiłam złe zapomniałam dać do środka czekolady i upiekłam bez tylko na górę dałam kosteczką, może dlatego wyszło mniej, gdzie mam głowę a coś mi nie pasowalo

Reply
Joanna | Chocololo 24 lutego 2023 - 20:16

Możliwe, że wyszło mniej bo czekolady jest tam sporo:) Nakładam pełną gałkownicę, bez żadnej „górki” ciasta, żeby wszystkie były równe 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo