Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka mocno czekoladowe

  • 25 maja 2021
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe
Total
129
Shares
4
0
125

Ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka, a właściwie ciacha bo są całkiem sporych rozmiarów. Lubię robić większe ciastka niż mniejsze. Te są wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi. Wykonanie ciastek również różni się od innych. Zapraszam więc po przepis i kilka wskazówek.
ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka mocno czekoladowe - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jest go niewiele, więc szybko się ogrzeje.

Czy cukier Muscovado jest niezbędny?

Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.

Jeżeli bardzo chcecie go zamienić można użyć brązowego (trzcinowego), ale konsystencja i smak mogą się różnić. Same ciastka powinny się jednak udać.

Podczas rozpuszczania cukru w maśle nie należy podgrzewać masy za mocno i za długo.

Kiedy do rozpuszczonego masła dodamy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą i cukier zacznie się rozpuszczać. Na początku może się wydawać, że masło  i cukier nie chce się połączyć. Po chwili podgrzewania na małym ogniu i mieszania składniki połączą się. Wtedy dodać mleko i dokładnie, szybko wymieszać. Ostatecznie w masie może pozostać trochę granulek cukru, ale większość powinna się rozpuścić.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej 8-10 minut.

ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka mocno czekoladowe - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

ciasteczka mocno czekoladowe

Smacznego!

ciasteczka mocno czekoladowe

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru Muscovado (ciemnego)
  • 80 g cukru białego
  • 30 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • ok. 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) na wierzch (pokrojonej w kosteczkę)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukry i wymieszać (nie podgrzewać za mocno). Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita. Dodać mleko i szybko zamieszać.
  • Masę maślano - cukrową wlać do miski i zostawić do ostudzenia. Mieszać od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.
  • W międzyczasie czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
  • Do ostudzonej masy dodać jajko, wymieszać i wsypać suche składniki. Dokładnie połączyć składniki. Wsypać czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Ciasto włożyć na 50-60 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach wielkości małej limonki (delikatnie spłaszczyć), lub nałożyć łyżką. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kilka kawałków czekolady.
  • Ciasteczka piec 12 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony i popękany. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszczce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka brownie z m&m's a

CIASTECZKA BROWNIE Z M&M'S

Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy. Mam wrażenie, że są wręcz stworzone ,aby jeść je w jej towarzystwie.

ciasteczka z kawałkami czekolady

CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
129
Shares
Udostępnij 4
Przypnij 125
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
Poprzedni artykuł
brownie z kokosem i truskawkami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Brownie z kokosem i truskawkami

  • 21 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

  • 30 maja 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

  1. Ola pisze:
    23 stycznia 2023 o 16:39

    Przepyszne ale wysxly mi dosyć płaskie, czy mozne je położyć w kulkę i wcisnąć tylko czekoladę?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      23 stycznia 2023 o 17:21

      Tak, można 🙂

      Odpowiedz
  2. Ola pisze:
    24 lutego 2023 o 12:52

    Ciasteczka pyszne ale wyszło mi mniej, czy nakładasz pełna galkownice, specjalnie kupiłam taka jaka Ty uzywasz

    Odpowiedz
  3. Ola pisze:
    24 lutego 2023 o 14:45

    Już wiem co zrobiłam złe zapomniałam dać do środka czekolady i upiekłam bez tylko na górę dałam kosteczką, może dlatego wyszło mniej, gdzie mam głowę a coś mi nie pasowalo

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      24 lutego 2023 o 20:16

      Możliwe, że wyszło mniej bo czekolady jest tam sporo:) Nakładam pełną gałkownicę, bez żadnej “górki” ciasta, żeby wszystkie były równe 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności