Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • Halloween
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Orzechowe ciasteczka mumie

  • 29 października 2021
orzechowe ciasteczka mumie
orzechowe ciasteczka mumie
Total
4
Shares
0
0
4

Orzechowe ciasteczka mumie

Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween.  Ciasto na ciastka jest mocno orzechowe, plastyczne i ładnie odwzorowuje wycinany kształt. Upieczone ciastka są kruche, ale nie tak jak klasyczne maślane. Te są twardsze i mniej łamliwe. Polane białą czekoladą, w taki sposób, aby przypominały zabandażowane mumie.
orzechowe ciasteczka mumie

Orzechowe ciasteczka mumie - wskazówki

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Cukier – Można użyć zwykłego cukru pudru, albo zrobić cukier puder z cukru brązowego, mieląc go w młynku.

Dekorowanie. Ciasteczka udekorowałam białą czekoladą, ale można też np. lukrem. Oczy mumii są zrobione gorzką czekoladą. Po prostu część kostki gorzkiej czekolady roztopiłam nad palnikiem i przy pomocy wykałaczki nakładałam po kropelce czekolady.

Przepis na ok. 40 ciastek.

orzechowe ciasteczka mumie

Orzechowe ciasteczka mumie - przechowywanie

Ciastka bez czekolady można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku. Oblane czekoladą ok. 4 dni,  w lodówce.

orzechowe ciasteczka mumie

Smacznego!

orzechowe ciasteczka mumie

ORZECHOWE CIASTECZKA MUMIE

Joanna | chocololo.pl
Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween.
Przepis na ok. 40 ciastek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 150 g białej czekolady
  • kostka gorzkiej/mlecznej czekolady (na oczy)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski dać masło orzechowe i masło. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty, składniki połączą się.
  • Wbić jajko i miksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i wmieszać ją na małych obrotach do masy. Powstanie ciasto-kruszonka.
  • Do ciasta, miksując wlewać mleko, masa zrobi się plastyczna i wilgotna. Zagnieść ją ręcznie w kulę.
  • Przygotować blachę (taką, która zmieści się do lodówki; można też dużą deskę do krojenia) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto (można położyć na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby nie dodawać już więcej mąki) na grubość ok. 5 mm, wycinać ciastka i odkładać na przygotowaną blaszkę.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka ułożyć w niedużych odstępach. Piec 10-12 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
  • Dekorowanie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej wierzch ciastka i odkładać. Ciastka schłodzić do momentu zastygnięcia czekolady. Pozostałą czekoladę (podgrzać ponownie jeżeli trzeba) przełożyć o rękawa cukierniczego i udekorować ciastka paseczkami.
    Oczy. Wykałaczką nakładać kropki roztopionej gorzkiej czekolady.

Zobacz także:

ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
4
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 4
Tweet 0
Podobne składniki
  • masło orzechowe
Poprzedni artykuł
korzenne trufle dyniowe
  • Boże Narodzenie
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Korzenne trufle dyniowe

  • 26 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

  • 2 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.