Orzechowe ciasteczka mumie

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Cukier – Można użyć zwykłego cukru pudru, albo zrobić cukier puder z cukru brązowego, mieląc go w młynku.
Dekorowanie. Ciasteczka udekorowałam białą czekoladą, ale można też np. lukrem. Oczy mumii są zrobione gorzką czekoladą. Po prostu część kostki gorzkiej czekolady roztopiłam nad palnikiem i przy pomocy wykałaczki nakładałam po kropelce czekolady.
Przepis na ok. 40 ciastek.
Ciastka bez czekolady można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku. Oblane czekoladą ok. 4 dni, w lodówce.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.