Ciasteczka nadziewane Nutellą

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale ciasteczka będą słodsze. Ja użyłam tylko gorzkiej, ponieważ krem w środku jest bardzo słodki.
Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.
Zmrożony krem czekoladowo-orzechowy szybko ociepla się na zewnątrz. Dobrze jest nadziewać ciastka dość szybko, lub przygotować sobie porcje ciasta (można od razu 15) i za każdym razem wyciągać porcję zamrożonego kremu i zawijać w ciasto. Uformować kulkę, odłożyć i znów z zamrażarki wziąć porcję kremu.
Krem do zamrożenia najlepiej nakładać łyżeczką (czubata łyżeczka na porcję) i przy pomocy drugiej wykładać na przygotowany papier do pieczenia. Mrozić krem co najmniej 30 minut. Najlepiej po 30 minutach od włożenia kremu do zamrażarki zacząć przygotowywać ciasto.
Przepis na 15 ciastek.
Zaraz po upieczeniu ciasteczka mają chrupką, cienką skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze. Następnego dnia są również pyszne, ale skórka mięknie.
Dobrze przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4-5 dni.
Można mrozić gotowe kulki ciasta (już nadziane kremem). Wystarczy zawinąć je osobno w folię spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy. Jeżeli będziecie chcieli je upiec, wystarczy ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić je na 15 minut i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jak w przepisie lub 1-2 minuty dłużej.
Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.
Ciasteczka, a właściwie ciacha bo są całkiem sporych rozmiarów. Te są wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny.
Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Krówki lekko się zapiekają i tworzą karmelową, chrupiącą skorupkę. Bardzo smaczne połączenie.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.