Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka nadziewane Nutellą

  • 23 czerwca 2021
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
Total
206
Shares
4
0
202

Ciasteczka nadziewane Nutellą

Pyszne ciastka z kawałkami czekolady i czekoladowo-orzechowym wnętrzem. Wbrew pozorom, wcale nie takie trudne do przygotowania. Ciasteczka nadziewane Nutellą są naprawdę smaczne. Po upieczeniu lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i po brzegi wypełnione kremem.
ciasteczka nadziewane nutellą

Ciasteczka nadziewane Nutellą - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale ciasteczka będą słodsze. Ja użyłam tylko gorzkiej, ponieważ krem w środku jest bardzo słodki.

Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.

Zmrożony krem czekoladowo-orzechowy szybko ociepla się na zewnątrz. Dobrze jest nadziewać ciastka dość szybko, lub przygotować sobie porcje ciasta (można od razu 15) i za każdym razem wyciągać porcję zamrożonego kremu i zawijać w ciasto. Uformować kulkę, odłożyć i znów z zamrażarki wziąć porcję kremu.

Krem do zamrożenia najlepiej nakładać łyżeczką (czubata łyżeczka na porcję) i przy pomocy drugiej wykładać na przygotowany papier do pieczenia. Mrozić krem co najmniej 30 minut. Najlepiej po 30 minutach od włożenia kremu do zamrażarki zacząć przygotowywać ciasto.

Przepis na 15 ciastek.

ciasteczka nadziewane nutellą
nadziewanie ciastek

Ciasteczka nadziewane Nutellą - przechowywanie

Zaraz po upieczeniu ciasteczka mają chrupką, cienką skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze. Następnego dnia są również pyszne, ale skórka mięknie.

Dobrze przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4-5 dni.

Można mrozić gotowe kulki ciasta (już nadziane kremem). Wystarczy zawinąć je osobno w folię spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy. Jeżeli będziecie chcieli je upiec, wystarczy ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić je na 15 minut i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jak w przepisie lub 1-2 minuty dłużej.

ciasteczka nadziewane nutellą

Smacznego!

ciasteczka nadziewane nutellą

CIASTECZKA NADZIEWANE NUTELLĄ

Pyszne ciastka z kawałkami czekolady i czekoladowo-orzechowym wnętrzem.
Przepis na 15 ciastek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 15 łyżeczek Nutelli (czubate łyżeczki, to ok. 200 g kremu)
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru brązowego
  • 40 g cukru białego
  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie nadzienia

  • Większą tackę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia. W równych odstępach wyłożyć 15 porcji Nutelli przy pomocy łyżeczki (porcja= lekko czubata łyżeczka). Włożyć do zamrażarki na min. 30 minut.

Przygotowanie ciasta

  • W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sodę, odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 2-3 minuty. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
  • Dodać do masła jajko i żółtko, miksować jeszcze chwilę, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Miksując na wolnych obrotach dodać mieszankę mąki i miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wmieszać delikatnie szpatułką.

Formowanie i pieczenie ciastek

  • Przygotować kolejną tackę lub talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia.
  • Brać po kawałku ciasta (można wcześniej podzielić na 15 równych części), delikatnie uformować kulkę i spłaszczyć ją. Położyć na niej porcję zamrożonego kremu i zalepić ją równo ciastem, które wystaje po bokach. W dłoniach uformować kulkę i odłożyć na przygotowaną tackę.
  • Włożyć kulki do zamrażarki na 15 minut, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w odstępach połowę ciastek. Piec 12-14 minut, aż ciastka spłaszczą się i zaczną robić lekko brązowe. Kolejną porcję wyłożyć na przygotowaną blachę 2-3 minuty przed włożeniem do piekarnika (ponieważ będą dłużej w zamrażarce).

Zobacz także:

ciasteczka z kawałkami czekolady

CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.

ciasteczka mocno czekoladowe

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasteczka, a właściwie ciacha bo są całkiem sporych rozmiarów. Te są wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny.

ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami 1

CIASTECZKA Z JABŁKAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KRÓWKAMI

Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Krówki lekko się zapiekają i tworzą karmelową, chrupiącą skorupkę. Bardzo smaczne połączenie.

Obserwuj Chcololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
206
Shares
Udostępnij 4
Przypnij 202
Tweet 0
Podobne składniki
  • nutella
Poprzedni artykuł
slutty brownies
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Slutty Brownies

  • 21 czerwca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik czekoladowy z czereśniami
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

  • 25 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności