Cofnij
ciasteczka bananowo-czekoladowe bezglutenowe

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | Chocololo
Mięciutkie, wilgotne ciasteczka z bananem i gorzką czekoladą.
Przepis na 12 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 banan dojrzały (140 g po obraniu ze skórki)
  • 50 g masła
  • 90 g migdałów mielonych
  • 90 g mąki ryżowej (pełnoziarnistej)
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru kokosowego (⅓ szklanki)
  • 15 g kakao (2 łyżki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małej misce rozgnieść banana. Do większej miski wsypać mąkę, mielone migdały, kakao, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto i dodać do niego rozgniecionego banana i żółtko jaja, wymieszać z ciastem ( można szpatułką).
  • Czekoladę pokroić na kawałeczki i wmieszać delikatnie do ciasta.
  • Na przygotowaną blachę wykładać w odstępach po sporej łyżce ciasta. Piec ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać kilka minut (ciasteczka będą miękkie) i przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe banany, bez glutenu, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada gorzka, migdały