Strona główna PRZEPISYCIASTA Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

przez Joanna | Chocololo
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Jeśli poszukujesz ciasta bezglutenowego i w dodatku bez jajek czy laktozy, to ten chlebek bananowy z czekoladą będzie dobrym wyborem. Smakuje też tym, którzy nie pomijają wymienionych produktów, więc naprawdę  warto go spróbować. Mi smakował bardzo. Jest niesamowicie wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku bardzo sycący i duży kawałek bananowego chlebka będzie super śniadaniem.
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, więc jest zaledwie kilka wskazówek:

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.

Cukier – Użyłam brązowego (trzcinowego) cukru, można też użyć kokosowego.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Smacznego!

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWY)

Joanna | chocololo.pl
Chlebek bananowy z kawałkami czekolady, idealny dla wszystkich unikających nabiału, jajek lub glutenu. Bardzo smaczny.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 265 g)
  • 100 g migdałów mielonych
  • 180 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować olejem roślinnym i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Zmielone siemię lniane wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść banany, dodać papkę z siemienia lnianego, sok z cytryny, ostudzony olej kokosowy i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, dodać mielone migdały i wymieszać.
  • Do ciasta dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki (część można zostawić do posypania wierzchu) i wymieszać całość delikatnie.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, posypać pozostałą czekoladą. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Domi 19 maja 2022 - 15:16

Dzień dobry, w czym mieli Pani migdały?
Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 19 maja 2022 - 15:54

Dzień dobry, używam blendera ręcznego Braun z końcówką – młynek do kawy i przypraw. Pozdrawiam!

Reply
Ola 31 stycznia 2023 - 09:21

Pieknie wyglada, chce go trochę zmodyfikować , banany są słodkie wiec myśle , ze nie dam wcale cukru , powinno się udać? Wiem , ze będzie mniej słodkie ale lubię takich zamienników cukru jak owoce świeże i suszone

Reply
Joanna | Chocololo 31 stycznia 2023 - 09:51

Dziękuję, powinien się udać bez dodatku cukru 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo