Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

  • 27 stycznia 2022
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
Total
14
Shares
5
0
9

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Jeśli poszukujesz ciasta bezglutenowego i w dodatku bez jajek czy laktozy, to ten chlebek bananowy z czekoladą będzie dobrym wyborem. Smakuje też tym, którzy nie pomijają wymienionych produktów, więc naprawdę  warto go spróbować. Mi smakował bardzo. Jest niesamowicie wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku bardzo sycący i duży kawałek bananowego chlebka będzie super śniadaniem.
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, więc jest zaledwie kilka wskazówek:

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.

Cukier – Użyłam brązowego (trzcinowego) cukru, można też użyć kokosowego.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Smacznego!

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWY)

Joanna | chocololo.pl
Chlebek bananowy z kawałkami czekolady, idealny dla wszystkich unikających nabiału, jajek lub glutenu. Bardzo smaczny.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 265 g)
  • 100 g migdałów mielonych
  • 180 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować olejem roślinnym i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Zmielone siemię lniane wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść banany, dodać papkę z siemienia lnianego, sok z cytryny, ostudzony olej kokosowy i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, dodać mielone migdały i wymieszać.
  • Do ciasta dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki (część można zostawić do posypania wierzchu) i wymieszać całość delikatnie.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, posypać pozostałą czekoladą. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
14
Shares
Udostępnij 5
Przypnij 9
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • bezglutenowe
  • migdały
  • olej kokosowy
Poprzedni artykuł
pomarańczowe brownie z bezą
  • BEZY
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pomarańczowe brownie z bezą

  • 25 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
oponki serowe w czekoladzie
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Oponki serowe w czekoladzie

  • 1 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Domi pisze:
    19 maja 2022 o 15:16

    Dzień dobry, w czym mieli Pani migdały?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 maja 2022 o 15:54

      Dzień dobry, używam blendera ręcznego Braun z końcówką – młynek do kawy i przypraw. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Ola pisze:
    31 stycznia 2023 o 09:21

    Pieknie wyglada, chce go trochę zmodyfikować , banany są słodkie wiec myśle , ze nie dam wcale cukru , powinno się udać? Wiem , ze będzie mniej słodkie ale lubię takich zamienników cukru jak owoce świeże i suszone

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      31 stycznia 2023 o 09:51

      Dziękuję, powinien się udać bez dodatku cukru 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.