Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

  • 27 stycznia 2022
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
Total
8
Shares
5
0
3

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Jeśli poszukujesz ciasta bezglutenowego i w dodatku bez jajek czy laktozy, to ten chlebek bananowy z czekoladą będzie dobrym wyborem. Smakuje też tym, którzy nie pomijają wymienionych produktów, więc naprawdę  warto go spróbować. Mi smakował bardzo. Jest niesamowicie wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku bardzo sycący i duży kawałek bananowego chlebka będzie super śniadaniem.
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, więc jest zaledwie kilka wskazówek:

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.

Cukier – Użyłam brązowego (trzcinowego) cukru, można też użyć kokosowego.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Smacznego!

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWY)

Joanna | chocololo.pl
Chlebek bananowy z kawałkami czekolady, idealny dla wszystkich unikających nabiału, jajek lub glutenu. Bardzo smaczny.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 265 g)
  • 100 g migdałów mielonych
  • 180 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować olejem roślinnym i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Zmielone siemię lniane wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść banany, dodać papkę z siemienia lnianego, sok z cytryny, ostudzony olej kokosowy i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, dodać mielone migdały i wymieszać.
  • Do ciasta dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki (część można zostawić do posypania wierzchu) i wymieszać całość delikatnie.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, posypać pozostałą czekoladą. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
8
Shares
Udostępnij 5
Przypnij 3
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • bezglutenowe
  • migdały
  • olej kokosowy
Poprzedni artykuł
pomarańczowe brownie z bezą
  • BEZY
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pomarańczowe brownie z bezą

  • 25 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
oponki serowe w czekoladzie
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Oponki serowe w czekoladzie

  • 1 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 11 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 4 sierpnia 2022
muffinki czekoladowe z cukinią
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • Joanna | Chocololo
  • 2 sierpnia 2022
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

  • Joanna | Chocololo
  • 28 lipca 2022
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 lipca 2022
domowe batoniki Bounty
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • Joanna | Chocololo
  • 21 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • Joanna | Chocololo
  • 19 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 7 lipca 2022
  1. Domi pisze:
    19 maja 2022 o 15:16

    Dzień dobry, w czym mieli Pani migdały?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 maja 2022 o 15:54

      Dzień dobry, używam blendera ręcznego Braun z końcówką – młynek do kawy i przypraw. Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • tort czekoladowy z masłem orzechowym
    Tort czekoladowy z masłem orzechowym
    • 11 sierpnia 2022
  • sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    • 4 sierpnia 2022
  • muffinki czekoladowe z cukinią
    Muffinki czekoladowe z cukinią
    • 2 sierpnia 2022
  • odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    • 28 lipca 2022
  • odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    • 26 lipca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności