Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, więc jest zaledwie kilka wskazówek:
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.
Cukier – Użyłam brązowego (trzcinowego) cukru, można też użyć kokosowego.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Dzień dobry, w czym mieli Pani migdały?
Pozdrawiam
Dzień dobry, używam blendera ręcznego Braun z końcówką – młynek do kawy i przypraw. Pozdrawiam!
Pieknie wyglada, chce go trochę zmodyfikować , banany są słodkie wiec myśle , ze nie dam wcale cukru , powinno się udać? Wiem , ze będzie mniej słodkie ale lubię takich zamienników cukru jak owoce świeże i suszone
Dziękuję, powinien się udać bez dodatku cukru 🙂