Placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Dzięki bananom placki są słodkie i nie potrzebują dodatkowego cukru.
Banany rozgniatamy widelcem na gęstą papkę, nie blendujcie ich ani nie miksujcie na mus.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. Samodzielnie mielone migdały są bardziej aromatyczne i wilgotne.
W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Ja miele w młynku całość (całą ilość mąki i migdałów) w przypadku gdy robię 1 porcję, większą ilość dzielę na dwie części.
Użyłam migdałów bez skórki (blanszowanych) i takie polecam najbardziej.
Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.
Czekolada – Najlepiej użyć gorzkiej lub groszków czekoladowych. Mleczna bardziej się topi podczas smażenia, ale placki udadzą się z mleczną.
Przepis na ok. 14 placuszków (2 porcje).
Placuszki jemy zaraz po usmażeniu. Jeśli trochę zostanie można je schować w pudełku do lodówki i odgrzać następnego dnia.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.