Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Kokosanki w czekoladzie

  • 12 września 2020
kokosanki w czekoladzie
kokosanki w czekoladzie
Total
136
Shares
8
0
128

Kokosanki w czekoladzie

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający. W przepisie znajdziecie gorzką czekoladę do zanurzania kokosanek, jednak wielbiciele mega słodkości mogą użyć mlecznej i będzie pysznie.
kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie - wskazówki

Kokosanki to dobry przepis, w którym możecie wykorzystać zamrożone białka jaj.

Należy pamiętać by miska, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Mieszadła także.

Czekolada – można wykorzystać gorzką lub mleczną (dowolnie)

Przepis na ok. 20 kokosanek.

kokosanki w czekoladzie 2

Kokosanki w czekoladzie - przechowywanie

Przechowywać kokosanki w temperaturze pokojowej, w pojemniku. Będą dobre przez ok. 3 dni. Kokosanki można mrozić. Nie dłużej niż 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażarki pozostawić na 30 minut na talerzyku żeby się ociepliły.

kokosanki w czekoladzie 2
Smacznego!
kokosanki w czekoladzie

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • ¾ szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mleko skondensowane, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę ziemniaczaną.
  • W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
  • Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek, wielkości i kształtu orzecha włoskiego (lub odrobinę większe) na przygotowaną blaszkę.
  • Kokosanki piec ok.15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po około 5 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody kokosanek zanurzać w czekoladzie, otrząsać delikatnie z jej nadmiaru i odkładać z powrotem na wystudzoną blaszkę z papierem do pieczenia.
  • Kokosanki odłożyć aż czekolada stwardnieje, można też wstawić je na 15 minut do lodówki.

Zobacz także:

maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE

Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
136
Shares
Udostępnij 8
Przypnij 128
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • mleko skondensowane
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
blondie migdałowo cytrynowe z białą czekoladą
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Blondie cytrynowo migdałowe z białą czekoladą

  • 11 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka bananowo-czekoladowe

  • 14 września 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.